criza de sarcină

Dallas, Texas: Un cămin maternal salvează vieți construind relații față către față cu femeile însărcinate

de Redacția Stiripentruviata.ro

Maria Puccini știa ce vrea: să înființeze o cămin maternal pentru femeile însărcinate din Dallas aflate în dificultate. Nu știa cum își va îndeplini obiectivul, dar, la vârsta de 26 de ani, s-a mutat de la Washington, D.C. la Dallas împreună cu câteva prietene, pentru a începe de la zero.

Nu cunoșteau aproape pe nimeni în Dallas și nu dețineau nicio proprietate când s-au stabilit în oraș. Doisprezece ani mai târziu, maternitatea In My Shoes („În locul meu”), fondată de Maria Puccini și prietenele ei în West Dallas, găzduiește femei însărcinate și post-natale fără adăpost, precum și pe bebelușii lor. Din 2021 și până în decembrie 2023, a găzduit 87 de mame și bebeluși.

„Misiunea noastră este de a oferi o comunitate sigură și primitoare pentru femeile însărcinate și fără adăpost sau care riscă să rămână fără adăpost”, a declarat Maria Puccini, directorul executiv al căminului, într-un interviu acordat Live Action News.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Căminul

La data realizării articolului, cinci femei locuiau la căminul In My Shoes, o clădire mare cu două etaje (o fostă mănăstire) situată lângă Școala Catolică „Mount St. Michael”. Căminul nu este afiliat Bisericii Catolice, dar este o organizație care îl pune Hristos în centru și care urmează doctrina Bisericii Catolice în plan social și cu privire la avort și contracepție.

Două angajate locuiesc împreună cu femeile găzduite. În proiect mai sunt implicați câțiva angajați cu jumătate de normă, echipa de conducere – inclusiv Maria Puccini – și un consiliu de administrație. Cel din urmă este un grup de profesioniști care vizitează căminul pentru a oferi cursuri și consiliere femeilor. Căminul mai are o serie de voluntari și donatori care ajută când sunt diverse nevoi.

Valorile de bază ale căminului sunt ospitalitatea, credința și faptele, emanciparea, integritatea și autenticitatea.

„Le urăm bun venit femeilor; ne bazăm pe Dumnezeu, dar dorim, de asemenea, să rămânem la curent cu cele mai bune practici”, explică Maria Puccini. „Vrem să le cunoaștem fără să le judecăm… Scopul final este de a le restaura și a le pregăti pentru a fi după firea pe care le-a dat-o Dumnezeu.”

Fiecare femeie are propria cameră, mâncare și acces la îngrijiri medicale. De asemenea, i se atribuie un mentor, un manager de caz și un consilier.

În plus, mamele primesc donații de scutece și haine pentru copiii lor. În cadrul căminului se pune accentul pe viața în comunitate, iar femeile învață să contribuie la comunitate cu abilități de bază, cum ar fi gătitul și curățenia.

Toate femeile provin din situații locative instabile. Unele de pe străzi, iar aproximativ 75% dintre femei sunt în curs de recuperare după un tip de dependență de droguri.

Unele învață pentru prima dată abilități de viață la In My Shoes. Programul de la cămin oferă educație suplimentară și le oferă mamelor cursuri gratuite pe teme care variază de la educație parentală și pregătire pentru alăptare până la educație financiară, operarea calculatorului și căutarea unei cariere potrivite.

In My Shoes colaborează cu organizații ca Texas Women’s Rehab, Catholic Charities și Project Lorenzo, pentru a le oferi femeilor îngrijirea și instruirea de calitate de care ar au nevoie.

Câteva femei care au finalizat programul In My Shoes și-au împărtășit poveștile de speranță, vindecare și succes.

Povestea lui Lori

Lori a fost dependentă de droguri și a ajuns în închisoare în 2020, când era însărcinată în șase luni. Intra în al treilea trimestru și nu fusese la medic nici măcar o dată. Lori pierduse custodia celorlalți trei copii ai săi din cauza dependenței, declanșată de traumele unei experiențe anterioare care a implicat o infracțiune prin violență.

„Am stat în închisoare timp de o lună până când, în cele din urmă, am plâns și am implorat suficient de mult pentru a fi eliberată pe cauțiune, cu promisiunea că voi merge direct la dezintoxicare dacă voi ieși. Mi-am ținut promisiunea, am mers la dezintoxicare și am stat 28 de zile. În acel moment eram însărcinată în șapte luni, nu aveam nici un loc de muncă, nici bani, nici mașină și nici unde să locuiesc, dar aveam două luni de abstinență. Am aflat de la consilierul meu în dezintoxicare despre un program numit In My Shoes…. Nu știam cât de mult îmi vor schimba viața aceste trei cuvinte”, spune Lori.

Lori a sunat nervoasă la numărul de telefon al căminului, sperând doar să aibă un acoperiș deasupra capului ei și al copilului ei. Nu și-a imaginat niciodată dragostea și sprijinul pe care le va primi acolo.

„În prima zi mi-au dat un kit de îngrijire pentru mamă și copil și mi-au prezentat casa. Am văzut bucătăria frumoasă și cămara. Apoi am fost instalată în camera mea privată, foarte frumos decorată. Am știut imediat că am luat o decizie bună venind și m-am simțit în siguranță și încrezătoare să încep pregătirea pentru a deveni din nou mamă. Una dintre cele mai semnificative amintiri pe care le am este de când m-am întors de la spital la cămin cu copilul. Mă așteptau o mulțime de haine, pături, biberoane și șosete, toate frumos aranjate în camera mea, pentru a mă întâmpina pe mine și pe fiica mea, Cambree, acasă”, povestește Lori.

Proaspăta mamă a fost recunoscătoare pentru toate serviciile oferite de In My Shoes, dar comunitatea de acolo i-a schimbat cel mai mult viața. Unul dintre evenimentele ei preferat este cina în comun o dată pe săptămână, când mamele, personalul și bebelușii se adună împreună pentru a sta împreună la masă.

„Privind acum în urmă, asta m-a ajutat să recuperez acel sentiment de familie și de comunitate care îmi lipsea de atâta timp”, spune ea.

Personalul și partenerii In My Shoes au ajutat-o pe Lori să se pună din nou pe picioare atât în plan personal, cât și profesional.

„Nu numai că m-au ajutat cu Cambree, dar m-au susținut să obțin și dreptul de a-mi vizita fiul, pe Gabriel, care avea cinci ani atunci. Procurorul, aflând progresul meu, mi-a oferit eliberarea condiționată în loc de închisoare. Personalul de la In My Shoes m-a ajutat să găsesc un apartament accesibil și sigur în apropierea locului de muncă, a grădiniței fetiței și a familiei. În plus, o voluntară In My Shoes, doamna Susana, mi-a găsit o oportunitate de angajare în apropiere. Am început pe un post de jos, iar acum sunt director general la locația Lucid Private Offices”, povestește Lori.

„Tocmai mi-am achitat mașina cu un an mai devreme și acum lucrez la cumpărarea primei mele case. Am o relație foarte apropiată cu familia mea și cu ceilalți copii. De asemenea, Cambree are acum aproape trei ani și se dezvoltă foarte bine la școala ei Montessori. Aceste schimbări din viața mea sunt posibile doar datorită organizației In My Shoes și a oamenilor care donează”, adaugă Lori.

Povestea lui Taylor

„Viața mea înainte de In My Shoes a fost foarte întunecată și singuratică. Am intrat și am ieșit din dependență de la vârsta de 12 ani până la 21 de ani. Nu am cunoscut niciodată dragostea sau apartenența – nu mi-am cunoscut niciodată tatăl, iar mama mea ajungea des la închisoare”, povestește și altă beneficiară a căminului, pe nume Taylor.

„Într-unul dintre momentele mele cele mai proaste, am fost închisă într-o închisoare federală timp de 18 luni. Când am ieșit, nu mai aveam unde să mă duc, așa că m-am întors la aceleași vechi obiceiuri proaste: infracțiuni și droguri. Am rămas însărcinată, dar încă mai consumam, așa că, în urma eliberării condiționate, am fost obligată să urmez o cură de dezintoxicare la San Antonio.”

„Am urmat 96 de zile acel program, iar când am terminat, am știut că nu mă pot întoarce de unde am venit. Am aflat de pe internet de Căminul In My Shoes și le-am scris, iar prin harul lui Dumnezeu am fost acceptată”, continuă Taylor.

„Mai trăisem în comunități înainte, de exemple la dezintoxicare și în închisoare. Dar aici a fost diferit. In My Shoes este un cămin plin de dragoste și pasiune. Am moștenit o familie pentru totdeauna.”

În timp ce locuia la In My Shoes, Taylor și-a restabilit relația cu ea însăși și cu ceilalți, pe măsură ce a început să își înțeleagă valoarea și demnitatea. A născut-o pe fetița ei, Novaleigh, în timp ce locuia la cămin.

„Mi-am adus pe lume fetița, pe Novaleigh, într-un mediu sigur și stabil, unde primea tot ce avea nevoie și chiar mai mult. Eu și fiica mea am simțit că suntem iubite cu adevărat – genul de iubire care se numește agape.”

Taylor se întreține acum pe ea și pe fiica ei în timp ce urmează o facultate.

„Astăzi sunt de trei ani curată de droguri și sobră. Am trecut prin mai multe de jumătate din facultate și mi-am cumpărat o mașină. În timp ce eram la In My Shoes, am aflat despre o cafenea non-profit care angajează femei care au fost încarcerate. Lucrez acolo de doi ani”, adaugă Taylor.

A veni în întâmpinarea femeilor acolo unde se află ele

Vorbind despre activitatea organizației In My Shoes și despre modul în care aceasta este legată de mișcarea pro-viață, Maria Puccini declară că cel mai important aspect al mișcării îl reprezintă căminele maternale, deoarece acestea pregătesc atât mama și copilul pentru succes, cât și generațiile viitoare.

Niciuna dintre femeile care au stat la In My Shoes nu și-a avortat copilul. Căminul a salvat 87 de vieți în trei ani de funcționare.

Maria Puccini încurajează oamenii să întâlnească femeia care se confruntă cu o sarcină dificilă și să o însoțească pe parcursul experienței sale: „Dacă vreți să înțelegeți munca pro-viață, trebuie să înțelegeți femeia care se confruntă cu această decizie dificilă, așa că, dacă nu ați avut ocazia să întâlniți o femeie față în față, mergeți și stabiliți această relație cu ea”.

In My Shoes se bazează pe donații și rugăciune pentru a continua să funcționeze, precum și pe munca voluntarilor generoși, iar aceștia sunt întotdeauna foarte apreciați. Totuși, cea mai mare nevoie a organizației este, în prezent, nevoia de personal care să locuiască împreună cu beneficiarele.

În prezent, există două persoane angajate în acest scop, dar In My Shoes are nevoie de încă trei. In My Shoes a avut o creștere de până la 150% a numărului de femei care au apelat la cămin din 2021. Își dorește să umple căminul și, ulterior, să deschidă și altele.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button