Marşul pentru Viaţă

Aproape 20.000 de oameni au participat la Marșul pentru viată în Canada

de Steven Ertelt

 

 

  Aproape 20000 de militanți pro-vita au venit în capitala Canadei pentru a lua parte la Marșul Pro-Vita din 2012 și a-și demonstra opoziția față de avorturile fără limită și finanțarea avorturilor din banii contribuabililor.

 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
  Sponsorizați de coaliția pentru campania pro-vita, Campaign Life Coalition, mii de oameni s-au adunat în Ottawa, pe Dealul Parlamentului, la cel de-al cincisprezecelea Marș Național al Vieții, pentru a cere protejarea prin lege a tuturor ființelor umane, din momentul concepției lor și până la moartea naturală. Evenimentul marchează votarea scandaloasă a legii Omnibus, inițiată de Pierre Trudeau, în 1969, care a abrogat legislația referitoare la avort și i-a lipsit de protecție pe copiii încă nenăscuți ai Canadei.

  „În ultimii patruzeci de ani, 4 milioane de copii nenăscuți au fost omorâți prin avort, iar recent, studiile arată că acestea cuprind și avorturi efectuate în funcție de sexul copilului”, spune Jim Hughes, președintele de la nivel național al coaliției Campaign Life. „Spre diferență de mișcarea pro-avort, care se mândrește cu faptul că sprijină drepturile femeilor, dar ignoră suferința fetițelor nenăscute, participanții la marș vor apăra dreptul la viață al tuturor ființelor umane”.

 

  Hughes spune că mulți membri ai Parlamentului canadian li s-au alăturat mulțimii de militanți pro-viață și unor lideri pro-vita binecunoscuți, printre care și Arhiepiscopul orașului Ottawa, Terrence Prendergast și Arhiepiscopul Gérald Cyprien Lacroix, Primatul Canadei.

 

Steven Mosher, președintele institutului canadian pentru studii demografice și specialist în domeniul politicii Chinei axate pe nașterea unui singur copil, a fost purtătorul de cuvânt al acestui eveniment.

 

  Marșul a început pe Dealul Parlamentului, la prânz, iar la orele 13:30, puteau fi văzuți mii de demonstranți pe străzile din centrul orașului Ottawa. Aproape o mie de tineri din toată provincia s-au înscris ca participanți la o conferință dedicată lor, vineri, pentru a afla mai multe despre modalitățile de a promova ideile pro-vita în Canada.

 

  „Acest marș a crescut cu miile de la un an la altul; în 2011, la el au participat peste 15 000 de persoane. Sperăm să atragem și mai mulți oameni joia aceasta”, a spus Mary Ellen Douglas, organizator național al CLC. „Subiectul avorturilor din Canada nu va fi lăsat niciodată în pace până când copilul nenăscut nu va fi recunoscut ca ființă umană din momentul concepției și protejat prin legea statului canadian”.

 

  Înainte de marș, primarul orașului Ottawa, Jim Watson a fost implicat într-o discuție aprinsă despre avort după ce a declarat ziua de joi o zi a respectului pentru viață, în Ottawa, așa cum a făcut și anul trecut.

 

Proclamația i-a înfuriat pe apărătorii pro-alegere, însă primarul s-a apărat, spunând că personal, este și el pro-alegere, însă că proclamația nu încalcă nici o politică a orașului.

 

  O femeie a publicat pe Twitter argumentul că proclamația are motivații religioase. Politica orașului referitoare la proclamații afirmă că acestea nu trebuie să aibă o motivație religioasă sau politică.

 

  Pentru a clarifica această politică, Watson a explicat pe larg pe pagina sa Facebook:

 

„«Motivată politic sau religios» înseamnă să ai o afiliere pentru sau împotriva unui partid politic, a unui candidat sau a unei religii anume”, a spus primarul.

 

  „Simplul fapt că un partid politic, un candidat sau o religie adoptă o anumită optică referitoare la un subiect public nu discalifică acel subiect de la includerea într-o proclamație, dacă nu încalcă legislația sau politicile orașului în altă manieră”.

 

  Tot înaintea marșului, principalul grup pro-vita din Canada i-a transmis primului-ministru canadian, Stephen Harper, un mesaj: vrem o dezbatere pe tema avortului.

 

  După cum afirmă coaliția Campaign Life Coalition, dacă cetățenii canadieni sunt obligați să plătească pentru avorturi prin contribuțiile lor sociale, statul canadian ar trebui să nu mai aibă o atitudine atât de îngustă când este vorba de discutarea limitelor de bun-simț ale avortului.

 

  „Că vă place sau nu, dezbaterea despre avort a început. Problema a fost ridicată în Parlament printr-o moțiune a unui membru privat; a fost ridicată prin studii recente, care scot la lumină practica avortului pe baza sexului copilului, în Canada; este un subiect care este discutat permanent de mass-media”, a spus ieri, înainte de marșul pro-vita, Alissa Golob, purtătoarea de cuvânt a coaliției Campaign Life Coalition.

 

  „Nu e dictatură. Părerea lui Harper nu este singura părere și avem membri aleși în Parlament, pe care îi votăm în funcție de aceste aspecte esențiale. Avortul este cel mai mare holocaust al timpurilor noastre”, a spus Golob. „Primul-ministru e speriat. Atitudinea lui de a nu redeschide dezbaterea pe tema avortului, este una foarte lașă”.

 

  Mulți dintre participanții la marșul pentru viață au pus accent pe noua moțiune depusă de Stephen Woodworth, un membru conservator al Parlamentului canadian, care solicită formarea unei comisii care să examineze aspectele legate de momentul în care începe viața umană; moțiunea este așteptată a fi dezbătută în Parlament, în iunie. Ea a fost dezbătută timp de o oră luna trecută, iar Camera Comunelor o va dezbate după vacanța de vară.

 

  În mai, 1969, Parlamentul statului canadian a votat Legea Omnibus a lui Trudeau, care a abrogat legislația privitoare la avorturi, lipsindu-i de protecție pe copii nenăscuți ai Canadei. Apoi, în ianuarie 1988, legea avortului a fost scoasă și din Codul penal de către Curtea Supremă a Canadei, rezultatul fiind avorturi pe deplin legale, la cerere și în oricare din cele nouă luni de sarcină.

 

  Ca urmare, până acum, în Canada s-au înregistrat peste 4 milioane de avorturi, care au dus la decesuri de copii înainte de naștere și rănirea unui număr imens de femei.

 

  Conform ultimilor statisticilor naționale, Canada a înregistrat mai puține avorturi în 2005. În total, Statistics Canada indică faptul că numărul avorturilor a scăzut la 96 815 în acel an, reprezentând o scădere de 3,2 % față cifra din 2004: 100 039. În 2002, în Canada s-au înregistrat 105 154 de avorturi, față de 106 270, în 2001. Numărul maxim de avorturi din această țară a fost înregistrat în 1997, fiind de 112 200.

 

Traducere: Mihaela Mihăilă
Sursa:

 

 

Parliament Hill

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 

 

 

 

18 parlamentari au participat la eveniment, iar alții, care nu au putut fi prezenți datorită orarului, au luat parte la un alt eveniment pentru viață organizat în cursul serii.

 

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 

 

 

 

Tineri exuberanți în timpul marșului

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 

 

 

 

Tinerii au reprezentat un segment important al participanților.

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 

 

 

 

Acest grup, de la St. Gianna Youth for Life, au venit de pe insula Prince Edward pentru a participa la marș

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 

 

 

 

Câțiva dintre președinții organizațiilor societății civile participante la marș

 

Steve Jalsevac/LifeSiteNews

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button