fumat

1 miliard de decese în secolul 21 din cauza fumatului

În prezent fumatul – activ sau pasiv – omoară 6 milioane de oameni anual, incluzând 600.000 de nefumători, pentru că guvernele nu fac mai nimic să-i determine pe oameni să renunțe la fumat, sau să-i protejeze pe ceilalți, precizează OMS.

Reuters: Epidemia bolilor legate de fumat și moartea cauzată de acestea abia a început, a precizat Organizația Mondială a Sănătății. Însă statisticile sunt sumbre: până în 2030, 8 milioane de oameni vor muri în fiecare an din cauza fumatului.

ONU a cerut mai multor guverne să semneze și să implementeze tratatul său de control al fumatului, avertizând că, dacă se mențin tendințele din prezent, acest viciu ar putea provoca până la un miliard de decese în secolul 21, o creștere dramatică de la 100 de milioane de morți, câți au fost în secolul trecut.

Până acum 172 de țări și Uniunea Europeană au semnat Convenția privind Controlul Fumatului, înființată în 2005, și care obligă aceste state să ia măsuri pentru a reduce procentajul fumătorilor și expunerea într-o mai mică măsură a nefumătorilor la fumul de țigară.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O singură țigara fumată îți scurtează viața cu 7 minute.

Jumătate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani. Fumatul cauzează aproape 30% din decesele prin cancer. 90% din decesele prin cancer pulmonar la bărbați și 70% la femei se datorează fumatului.

Milioane de oameni s-au lăsat pradă acestui viciu și au fost învinși de fiecare dată când au încercat să se lase. Fumătorii resimt această pierdere pe pielea și în plămânii lor: orice efort fizic cât de mic îi face să-și piardă respirația, pielea se îngălbenește, ridurile încep să apară, mirosul natural li se schimbă… acestea sunt doar urmările de la „suprafață”.

Sursă articol: Ortodoxia.md


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button