Torino: Consiliul local propune guvernului legalizarea drogurilor uşoare

canabis

16 ianuarie 2014

Publicăm declarația emisă de Curia arhiepiscopală din Torino după aprobarea de către Consiliul local a unei agende prin care Parlamentului și guvernului le este propusă „trecerea de la un sistem juridic de tip prohibitiv la un sistem de tip legal în ceea ce priveşte producţia şi distribuirea drogurilor „uşoare”, în mod special a canabisului şi a derivaților acestuia (marijuana).”

„Am aflat cu îngrijorare despre propunerea Consiliului local din Torino, privind  „liberalizarea” aşa-numitelor droguri uşoare. În ceea ce priveşte tinerii, în special, o asemenea decizie ridică îndoieli serioase deoarece încurajează o tendinţă care nu contribuie cu nimic la construirea personalităţii libere, adulte, social-responsabile, ci merge mai degrabă în direcţia care face accesibile acele „culturi deviante” ale căror efecte negative se pot constata în orice mediu şi la orice nivel.

Măsura adoptată de Consiliul local din Torino nu are, după cum se ştie, nicio valoare normativă, constituind doar o declaraţie de principiu. Este însă important să subliniem faptul că priorităţile” politice, economice, culturale şi sociale ale vieţii cetăţenilor sunt cu totul altele şi diferite de aceste exaltări ale aşa-ziselor drepturi individuale”.

Discuţiile dintr-un consiliu local privind aceste aspecte ar necesita o altfel de implicare a societăţii civile şi a multiplelor sale articulaţii formale şi informale, familie, cetăţeni, grupuri, instituţii, agenţii educative şi de sănătate…Deci, nu contează doar o singură voce formată din zece consilieri care riscă să devină mica orchestră de pe Titanic ce îşi cântă minunat partitura în mijlocul unei tragedii, riscând să se reprezinte doar pe sine.

Bogăţia istoriei oraşului Torino şi a extraordinarul său patrimoniu de libertate au fost întotdeauna însoţite de un simţ al responsabilităţii şi de un realism la fel de puternic. La acest curaj şi la această profeţie, în numele respectului şi al dialogului, suntem gata să contribuim şi noi, aşa cum am făcut-o mereu.

Sursă: Tempi.it

, , , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns