avort

A murit Sandra Cano, „Mary Doe” din cazul Doe versus Bolton

Image

LifeSiteNews.com, 30 septembrie 2014

Sandra Cano, femeia al cărei caz de acordare a custodiei în urma divorțului s-a transformat într-o decizie a Curții Supreme Americane de extindere a “dreptului constituțional” la avort în toate cele nouă luni de sarcină, a murit din cauze naturale.
Cano a fost “Mary Doe” din cazul Doe versus Bolton, caz rezolvat de Curtea Supremă în data de 22 ianuarie 1973.
În 1970, la vârsta de 22 de ani, Cano a apelat la un avocat pentru a divorța de soțul ei – care avusese probleme cu legea – și pentru a câștiga custodia copiilor ei. La timpul respectiv, rezidentă a statului Georgia, Sandra Cano se afla într-a noua săptămână de sarcină cu cel de-al patrulea copil.
La un moment dat, Cano a afirmat că avocata din partea asistenței juridice, Margie Pitts Hames, i-a transformat în mod înșelător dorința ei de a rămâne cu copiii într-o cruciadă legală care a dus la avortarea a 56 milioane de copii.
“Eram o persoană credulă și nu am citit documentele care mi-au fost puse în față de către avocat”, a zis Cano în cadrul unei declarații sub jurământ din anul 2003.
“Nici prin gând nu mi-a trecut că documentele se referau la avort, până într-o după-amiază când mama și avocata mea mi-au spus că îmi pregătiseră valiza pentru a merge la spital și că programaseră un avort pentru a doua zi.”
Cano a fost atât de scârbită de această idee încât a părăsit statul.
Însă cazul a mers mai departe, desfășurându-se înaintea Curții Supreme în aceeași zi ca și cazul Roe versus Wade. Aceeași majoritate de 7 la 2 s-a înregistrat în ambele cazuri, ceea ce a dus la modificarea reglementărilor statale cu privire la avortul înainte de viabilitatea fătului. Astfel, sub motivația “sănătății” materne – o definiție atât de largă încât orice avort putea fi justificat – s-a permis avortul până în momentul nașterii.
Toți judecătorii, în afară de Byron White și viitorul președinte al Curții Supreme William Rehnquist, au fost de acord că „factorul fizic, emoțional, psihologic, familial, precum și vârsta femeii” reprezintă „cu toții factori [ce] ar putea fi puși în legătură cu sănătatea  [maternă]”.
“Nu eram nimic altceva decât un simbol în cazul Doe vs. Bolton, iar experiența și circumstanțele mele erau desconsiderate și prezentate într-un mod fals”, a spus Cano în anul 2003. Doi ani mai târziu această a spus unui subcomitet din Senat că “folosindu-se de numele și viața mea, cazul Doe versus Bolton a creat în mod înșelător excepția ce a condus la avortul la cerere și la avortarea fătului viu…Tot ce am făcut a fost să caut sprijin legal ca să obțin un divorț și pentru a nu-mi lăsa copiii în îngrijire instituționalizată. Eram foarte vulnerabilă: săracă și însărcinată cu cel de-al patrulea copil, însă nu mi-a trecut niciodată prin minte să avortez.”
La treizeci de ani după terminarea cazului, femeia a cerut judecătorilor Curții Supreme să reexamineze hotărârea ce îi poată pseudonimul, însă aceștia i-au respins cererea.

“M-am simțit răspunzătoare față de experiențele la care erau supuse mamele și copiii. Într-un fel am simțit că eram implicată în avorturi – că eram cumva responsabilă pentru viețile copiilor și pentru experiențele cumplite ale mamelor acestora”, a explicat femeia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La timpul respectiv, atât Cano cât și Norma McCorvey, Jane Doe din cazul Roe versus Wade, s-au opus avortului și au implorat Curtea Supremă să anuleze hotărârile judecătorești făcute în  numele lor. De asemenea, amândouă au spus că avocații lor militanți pentru avort reprezentaseră în mod fals sau mințiseră în legătură cu circumstanțele lor cu scopul de a conferi avortului la cerere o aură mai pozitivă.

“Jur că, atât timp cât voi trăi, mă voi strădui ca avortul să ia sfârșit în America”, a afirmat Cano în anul 1997. Priests for Life au anunțat săptămâna trecută că dna Cano se afla la spital în regiunea Atlanta, într-o stare critică, suferind de cancer al cavității bucale, septicemie și de insuficientă cardiacă.

“Mi se rupe sufletul când am gândesc că Sandra nu va mai fi printre noi ca să vadă avortul luând sfârsit”, a spus Janet Morana.”Nu a vrut niciodată să avorteze. Nu a avut niciodată un avort și, cu siguranță, nu a vrut niciodată să facă parte din decizia Curții Supreme în cazul Doe versus Bolton, ceea ce a deschis calea către avortul legal oricând în timpul sarcinii și din orice motiv.’’

“Munca Sandrei de a contracara acea decizie devastatoare bazată pe minciuni nu va lua sfârșit odată cu moartea ei”, a afirmat dl Frank Pavone. “Atunci când viața va triumfa în cele din urmă asupra morții, Sandra se va bucura și ea de acea victorie.”

Traducere: Flavia-Maria Hemcinschi

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button