Mihai Gheorghiu şi Platforma ÎMPREUNĂ: Conferinţa „România la Răscruce”

Marţi, 21 noiembrie, ora 18:00, Platforma ÎMPREUNĂ organizează, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău (Str. Plantelor, Nr. 8B), conferinţa „România la Răscruce” cu Mihai Gheorghiu.

Unde ne aflăm? La răscruce. Acolo unde totul trebuie apărat şi recuperat. Acolo unde destinul libertăţii şi al identităţii noastre este pus sub semnul întrebării. Care va fi răspunsul nostru? Ce vom face? Către ce ne vom îndrepta?

Criza societăţii româneşti este ceva mai mult decât pare, este criza civilizaţiei româneşti. Crizele politice, sociale şi economice, toate prelungite până la a fi un mod de viaţă, au ca efect decăderea societăţii româneşti. România, după douăzeci şi cinci de ani de tranziţie la capitalism, dovedeşte că nu se poate susţine valoric.

Care este realitatea României de azi? Unde şi când putem, dacă putem, determina adevărul acestei societăţi? România pare a fi o societate infantilizată, dominată de o elită mai degrabă primitivă care controlează o mare parte a proceselor economice, politice şi sociale, dar care nu are nici un proiect societal în afara propriei voinţe de dominare şi control. Importul formelor constituţionale occidentale rămâne în continuare un simplu import neasimilat cultural şi social.

Întorcându-ne cu privirea asupra tabloului interior al societăţii româneşti, aici domină confuzia. Care sunt valorile dominante? Există deja studii care dau răspunsuri clare tuturor acestor întrebări şi multor altora, sunt deja eşalonate înclinaţiile românilor, mentalităţile, comportamentele etc. Dar oricât ar evolua sociologic realitatea românească, ghemul nu se desface, intriga complicată a dramei valahe rămâne de nedescifrat.

Ceea ce este continuu fascinant în experienţa dureroasă a supravieţuirii în România este misterul complet impenetrabil al răului şi al dezordinii care se propagă şi se autoreproduce într-un mecanism hegemonic perfect, ţinând parcă de un perpetuum mobile. Confuzia şi inconsistenţa sunt permanent dominante, niciodată surmontate de pasiunea ordinii sau a desăvârşirii. Ceea ce reuşeşte să se închege aici, să ajungă până la substanţa ordinii şi a binelui este numai excepţia, efortul individual care reuşeşte să se strecoare printre furcile caudine ale corupţiei şi mediocrităţii.

Tradiţia, adică instituţiile informale, prezidează încă realitatea românească, constituind un model irevocabil al relaţiilor dintre particular şi autorităţi, pe de-o parte şi între particulari, pe de altă parte. Însă trăim cu toţii astăzi într-o societate anomică, incapabilă să-şi găsească echilibrul. Figurile proiectate de media nu sunt decât umbre ale unor interese care nu sunt ale societăţii româneşti. De aceea, cred că fără presiunea cotidiană a oamenilor, fără războiul surd al fiecăruia dintre noi cu rutina neputinţei noastre şi a celor de lângă noi, imensa reţea de complicităţi care ţine prizonieră România în această stare care macină valorile noastre autentice, nu se poate destrăma.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.