Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru viață din Elveția – Zurich 2015

m0

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, într-o zi însorită de toamnă, s-a desfășurat la Zurich a șasea manifestare a Marșului pentru viață din Elveția. Centrul manifestării pentru viață și dreptul la viață a fost în piața Zurich-Oerlikon (sector 11), o zonă foarte populată din apropierea centrului orașului.

m1

Au participat peste 2000 de persoane (3500 dupa cifra estimată de Departamentul Poliției), incluzând membri a 17 organizații creștine. S-au alăturat din nou și numeroși susținători din străinatate, grupuri din Polonia, Germania și Austria.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

m2

Sloganul marșului de anul acesta a fost: Om complet (Total Mensch), referitor la desăvârșirea ca ființă a pruncului nenăscut (anul trecut tema a fost solidaritatea cu copiii afectați de sindromul Down) [1].

m3

Ca și anul precedent, participanții au fost susținuți de un numar mare de polițiști care au păstrat ordinea și liniștea marșului. Contramanifestanții (activiștii autonomi de stanga) au fost prezenți și de această dată (aproximativ 200), cu cateva zile înainte având loc și două atacuri însoțite de acte de vandalism asupra a două sedii de organizații evanghelice elvețiene.

m5

La începutul marșului s-au ținut mai multe discursuri, unul dintre ele fiind mărturia unei mame, Adelina, care a povestit despre sarcină dificilă pe care o avusese cu 2 ani înainte și care din fericire s-a încheiat cu nașterea fetiței sale Aisha, în parte și datorită Marșului pentru viață din 2012 [2].

Participanții manifestării pline de culoare și muzică au purtat de-a lungul marșului de o oră și jumătate pancarte, steaguri, baloane, ecusoane, șepci și tricouri cu lozinci pro-viață, cu poze.

impresionante de copii, familii bucurandu-se de viață. Pe drum s-au cântat cantece de fanfară, religioase, cu versuri despre bucuria de a trăi – acesta fiind și refrenul marșului – „Freude am Leben”.

O parte din sloganuri afirmau: „O persoană e persoană, nu contează cat de mică e”, „Moartea – soluția problemei tale?”, „Avortul este și rămane nedrept”, „Votul nostru pentru viața nenăscută”, „Avortul – cea mai frecventă cauză a morții”, „Primul drept – dreptul la viață”, „Nu – selecției plus avort”, „Da vieții, Nu morții”.

Elveția a votat prin referendumul de pe 14 iunie 2015 în proporție de 61,9% pentru modificarea Constituției, în favoarea diagnosticului genetic de preimplantare. In cadrul marșului s-au strâns semnături pentru referendumul contra legii de punere în aplicare a acestei modificări de Constituție. Această lege ar permite efectuarea de teste genetice pe embrionii rezultați din reproducerea asistată medical, pentru depistarea precoce a eventualelor malformații, și nu doar pentru cuplurile cu boli grave, ci pentru toate cuplurile care apelează la reproducere asistată [3].

In final s-a mulțumit călduros poliției care a fost foarte promptă, fiind aplaudată cu entuziasm de toți participanții. Marianne Streiff, președinta Partidului Evanghelic (EVP Bern), membră a Parlamentului, a vorbit și despre pericolul diagnosticului de preimplantare și al studiului pe embrioni, îndemnând lumea să semneze cererea pentru referendum (semnăturile trebuind fi strânse până la sfârșitul lui noiembrie 2015). In final s-a mulțumit Domnului și s-a mai cântat încă o dată melodia-simbol a marșului, „Bucuria de a trăi”.

Marșul pentru viață din anul 2016 e prevăzut, pentru prima oară, să aibă loc la Berna.

[1] Site oficial: http://www.marschfuerslaebe.ch/

[2] http://www.marschfuerslaebe.ch/fileadmin/sites/mfl/files/Dokumente-eigene/Aishas_Story.pdf

[3] http://stiripentruviata.ro/elvetia-un-da-diagnosticului-de-preimplantare-dpi-extins-eugenia-ia-amploare/


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button