valorile familiei

Familia, în centrul dezbaterilor pentru Europarlamentare

de Ștefania Armanca

Practic, la aceste alegeri societatea civilă a conștientizat – poate pentru prima dată foarte acut – pericolul pe care anumite curente ideologice promovate la Bruxelles și Strasbourg îl reprezintă pentru familia naturală și pentru copii. De aceea, am asistat la mai multe inițiative independente.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În primul rând, este de notat candidatura la alegeri a unor independenți care susțin valorile vieții și ale familiei: Iulian Capsali, Peter Costea.

Alte inițiative au fost declarațiile pro-familie pe care politicienii au fost chestionați dacă și le asumă sau nu. Feminism proFamilie, o inițiativă a actriței Ioana Picoș, le-a propus viitorilor europarlamentari să susțină familia naturală, adopția și reproducerea asistată doar pentru cupluri formate din bărbat și femeie, promovarea unei educații pro-familie în școli, combaterea violenței în familie, apărarea libertății de conștiință, promovarea consilierii pentru familie în perioade critice (sarcini nedorite, șomaj). Declarația a fot semnată de Peter Costea (independent), Andrei Rosetti (PNG), Corneliu Berari (PNG), Sebastian Bodu (PNȚCD).

Coaliția pentru familie,formată din circa 80 de asociații și fundații pro-viață și pro-familie, le-a propus candidaților români la Europarlamentare să susțină șapte principii care confirmă: demnitatea și drepturile omului de la concepție și până la moartea naturală, familia naturală și căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, dreptul părinților de a-și educa copiii în conformitate cu propriile vederi despre viață, dreptul copilului de a nu deveni obiect tranzacționabil prin practica maternității-surogat, curmarea practicilor de distrugere deliberată a vieții umane (experimente cu celule embrionare, avort) și susținerea actualului status-quo european, care spune că politicile familiale sunt de competența statelor membre, nu a autorităților europene. Au semnat această declarație Corina Ungureanu (parțial), Peter Costea și Iulian Capsali (independenți), Aurelian Pavelescu (PNȚCD), Florin Brabete (Partidul Verde), Ion Stan, Ștefan Bârgăoanu, Andrei Rosetti (toți de la Partidul Noua Republică).

Pentru prima dată, Biserica Ortodoxă Română și Conferința Episcopilor Catolici din România au avut fiecare câte o recomandare fermă legată de criteriile de vot, prin două comunicate emise înainte de alegeri. BOR și-a îndemnat credincioșii să-i susțină pe „acei candidați care fac dovada că pot apăra și promova valorile creștine, în special familia tradițională, viața și demnitatea umană”. Iar episcopii catolici au îndemnat la susținerea candidaților care susțin, printre altele, și „promovarea culturii vieții, a familiei și demnitatea ei”.

De ce nu votează românii pentru viață?

Totuși, de ce românii nu au urmat aceste îndemnuri și au preferat să dea votul lor tot partidelor de care se plâng toată ziua că sunt dezamăgiți? Niciun program politic poziționat pro-viață nu a reușit să obțină măcar 1% din voturi. Iulian Capsali a obținut 0,9%, Peter Costea 0,75%, iar Partidul Noua Republică, singura formațiune politică românească pro-viață, a obținut 0,27%.

În Franța, Frontul Național condus de Marine LePen a câștigat un sfert din voturile electoratului la Europarlamentare. Mulți din membrii partidului ei se plasează în apărarea valorilor familiei naturale și au semnat o declarație în acest sens la alegerile locale de anul trecut. Prin contrast, socialiștiii președintelui Hollande au obținut doar 14%. Probabil că au înțeles că acesta este răspunsul la atitudinea de a ignora milioanele de persoane ieșite în stradă în cadrul mișcării Manif pour tous pentru a protesta față de legiferarea căsătoriei între persoane de același sex.

Deocamdată, însă, cei mai mulți români nu cunosc o iotă din Raportul Lunacek și consecințele majore ale unui astfel de raport. Iar alții, când le spui de posibilitatea apariției unei inițiative de legiferare a căsătoriei între persoane de același sex, îți spun: „La noi nu o să se întâmple niciodată așa ceva”. Dar ei nu știu că, și acolo unde „s-au întâmplat” astfel de lucruri, acestea nu s-au făcut prin votul majorității, ci prin mișcările politice inteligente ale unei minorități și oportunismul unor politicieni-cheie.

Foto: www.freedigitalphotos.net


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button