avorteducaţie sexualăstudii şi cercetări ştiinţifice

Educația sexuală și avortul

Articol apărut în revista neozeelandeză LIFE

Din 1980 încoace, în Noua Zeelandă, rata avorturilor la adolescente aproape s-a dublat. Pentru că tot mai multe sarcini la adolescente se sfârșesc prin avort, se pare că aceste mame preferă să avorteze decât să nască. În aceste condiții, Noua Zeelandă este pe locul trei în lume la sarcini la adolescente, după SUA și Rusia.

În 2001, Asociația Neozeelandeză pentru Planificare Familială (FPA) s-a adresat guvernului pentru a-l determina să abordeze problema sarcinilor la adolescente într-o formă similară cu cea a Strategiei Britanice de abordare a sarcinilor la adolescente pe 10 ani.

Menționând Olanda, directorul executive Dr Gill Boddy-Greer afirmă:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Adevărata poveste de succes este scrisă de Olanda, care are nu doar cea mai scăzută rată de sarcini la adolescente din Europa, ci și cea mai scăzută rată de avorturi din rândul țărilor dezvoltate. Studiile au atribuit acest lucru atitudinii deschise față de sexualitate, contracepție și educație sexuală, în contextul unei societăți foarte tolerante și primitoare.”

Raportul afirmă că aceste lucruri au permis discutarea problemelor legate de relațiile sexuale la o vârstă mai tânără, înainte de a se instala barierele inhibițiilor. Olandezii au reușit să reducă numărul nașterilor la adolescente cu 72% în ultimii 30 de ani.

„Progresul Olandei reafirmă necesitatea furnizării unei educații sexuale complete, care să fie începând din acest an o realitate națională, prin intermediul Curriculei de sănătate și educație fizică. Sperăm că vom avea în curând și un ghid de bune practici în acest domeniu.”

Însă, Robert Rector, cel care a contribuit la elaborarea programului educațional pentru abstinență, afirmă:: „Copiii din societatea de azi sunt suprasaturați cu informații despre contracepție și mesaje care încurajează sexul ocazional”.

Organizațiile care promovează educația sexuală explicită au încercat să găsească metode pentru a accesa fondurile destinate programelor de abstinență. După cum subliniază un raport al Consorțiului Medicilor din aprilie 2002, unele programe „abstinență-plus” finanțate de guvernul federal îi învață pe tineri despre masturbare și metode „alternative” de activitate sexuală, cum ar fi dușul sau baia împreună, folosirea literaturii sau filmelor erotice pentru a-și stimula fanteziile sexuale.

Adevărata educație pentru abstinență este în mod clar cel mai sigur și mai bun mesaj pentru adolescenții Americii. De fapt, abstinența este singura formă de „sex protejat” care este 100% eficientă. Studiul demonstrează că este cea mai bună și mai viabilă alternativă, care funcționează mai bine decât programele non-abstinență. Acest lucru s-a putut observa de pildă în Uganda, unde numărul cazurilor de îmbolnăvire cu HIV a scăzut vertiginos.

Studii

Un sondaj efectuat în Marea Britanie și publicat în martie 2004 a arătat totuși că numărul sarcinilor la adolescente este mai mare în zonele unde educația sexuală a fost promovată în mod mai agresiv. Raportul a arătat că educația sexuală explicită, împreună cu furnizarea de prezervative fetelor pur și simplu le încurajează să devină active sexual.

Cifrele oficiale arată că sarcinile la adolescente au crescut în Marea Britanie cu o cifră anuală de 800, de la 38.439 în 2001, la 39.286 în 2002, în ciuda celor 15 milioane de lire sterline cheltuite pentru a preveni situația. Sarcinile au dus la 17.682 de avorturi în 2001.

Olanda

„În ciuda susținerii publice îndelungate a educației sexuale în școli, este greu de observat vreun efect concret al acestei educații asupra comportamentului sexual și contracepției”, afirmă Jane Mauldon și Kristin Luker. Există indicii că „expunerea la un program formal de educație contraceptivă crește șansele ca o tânără femeie să folosească mijloace contraceptive la primul contact.” În ciuda răspândirii mari a informațiilor asupra contracepției, totuși, „un număr mare de adolescenți recurg la relații sexuale fără folosirea unor mijloace de protecție împotriva sarcinilor sau a BTS”.

Un studiu efectuat în 1982 pe 1.888 de adolescente a constatat că „expunerea în prealabil la un curs de educație sexuală este în mod afirmativ și semnificativ asociată cu inițierea activității sexuale la vârste cuprinse între 15 și 16 ani”. În 1986, William Barsiglio și Frank Mott au menționat „educarea în biologie sexuală” pe lista factorilor care îi determinau pe băieți să se implice în relații sexuale la vârste foarte tinere.

În aceeași privință, Dr Deborah Ann Dawson, specialist american în dinamica populației, a subliniat: „Majoritatea cercetătorilor sunt de acord asupra faptului că educația sexuală nu reduce numărul de sarcini nedorite la adolescente și nici incidența activității sexuale… Nici educația despre sarcină, nici educația pentru contracepție nu au un efect semnificativ asupra riscului de sarcină premaritală la adolescentele active sexual. Această constatare aduce o provocare argumentului că educația sexuală formală ar fi un instrument eficient pentru reducerea sarcinilor la adolescente”.

Criticii contrazic, spunând că și dacă Dawson are dreptate că educația sexuală nu reduce sarcinile la adolescente, este incorect să se spună cu „nu are un efect semnificativ”. Ei subliniază că modelele statistice au demonstrat că educația pentru contracepție crește șansele începerii activității sexuale la vârsta de 15 ani cu 50%, un efect cu adevărat semnificativ.

Comentatorul Thomas Sowell a afirmat în revista Forbes:

„Programele de educație sexuală subvenționate masiv de guvernul federal au intrat în sistemul de școli publice al Americii în timpul anilor 70, adesea suplimentate de cabinetele medicale din școli, care au oferit informații în plus și referințe în materie de sex, sarcină și avort. Înainte de introducerea acestor programe, sarcinile la adolescente începuseră deja să scadă încă de peste un deceniu. Această tendință s-a schimbat însă și sarcinile la adolescente s-au înmulțit din nou, pe măsură ce educația sexuală s-a răspândit tot mai mult în școlile publice. Rata sarcinilor la adolescente cu vârste între 15 și 19 ani a fost de 68 la mie în 1970 și de 96 la mie în 1980… Potrivit lui Sowell, cifrele în creștere ale avorturilor chiar depășeau cifrele sarcinilor. Între 1970 și 1987, de exemplu, numărul de avorturi a cescut cu 250.000, chiar dacă numărul adolescenților a scăzut cu 400.000.”

Citatele de mai sus sunt luate exclusiv din surse aflate în general în favoarea avorturilor și în sprijinul educației sexuale explicite.

Continuarea unui program eșuat

Investiția de energie și bani în programele de educație sexuală explicită este enormă. O schimbare de direcție în acest moment ar însemna recunoașterea nu doar a unui eșec, ci și asumarea răspunderii.

Criticii educației sexuale explicite cred că experții în educație sexuală au ajuns să fie închiși în propria lor birocrație auto-perpetuantă, al cărei scop primar este supraviețuirea și, dacă e posibil, extinderea. Acest lucru a dat societății, spun acești critici, un program social care a ajuns chiar să fie recompensat pentru rezultatele sale negative (prin creșterea fondurilor).

Pe măsură ce ratele sarcinilor și avorturilor la adolescente cresc, acești „sexperți” continuă să susțină tot mai mult ceea ce oponenții lor condamnă ca fiind cauza care a generat problema de la început. Educația sexuală explicită a contribuit probabil la rata crescută a sarcinilor la adolescente, prin încurajarea experimentării pe tărâm sexual.

În 1986, Harris și Asociații au efectuat un sondaj cuprinzător pentru asociația Planned Parenthood privind activitatea sexuală a adolescenților și efectele pe care educația sexuală le-a avut asupra ei. Rezultatele arată că:
• Adolescenții care au beneficiat de educație sexuală curpinzătoare/explicită : 46% s-au implicat în relații sexuale
• Adolescenții care nu au beneficiat deloc de educație sexuală cuprinzătoare/explicită : 32% s-au implicat în activitate sexuală
• Adolescenții care au beneficiat de educație sexuală din punct de vedere biologic – 26% au avut relații sexuale.

Rezultate pe termen lung

Din 1960 în 1991, pe o perioadă de doar trei decenii, societatea americană a fost martora următorului fenomen:

• Avorturile au crescut cu 800%
• Rata nașterilor nelegitime a crescut cu 457%
• Cazurile de abuz asupra copiilor au crescut cu peste 500%
• Rata divorțurilor a crescut cu 133%
• Procentul familiilor monoparentale a crescut cu 214%
• Cazurile de concubinaj au crescut cu 279%
• Incidența bolilor transmise sexual a crescut cu 245%
• Rata sinuciderilor la adolescenți a crescut cu 214%
• Rata delictelor juvenile a crescut cu 295%.

Nu este deloc suprinzător că educatorii în materie de sex au avut un asemenea impact profund asupra societății. Combinația de forță și autoritate pe care o exercită ei este deja răspândită în toată lumea. Rețeaua lor e extrem de bine organizată și finanțată din belșug, astfel că aceste forțe influențează din plin atitudinile cu privire la sex ale societăților occidentale.

Spargerea barierelor

Allan Guttmacher, fost președinte al societății Planned Parenthood a fost întrebat „Ce anume face ca avortul să fie atât de sigur în America?”. El a răspuns cu două cuvinte: „Educația sexuală”. Madelyn Murray O’Hare, celebră atee, a scris: „Problema avorturilor este doar o păcăleală… Lupta se dă de fapt pentru educația sexuală, inclusiv informația asupra controlului nașterilor”.

Se poate spune că avortul este efectul, iar educația sexuală cauza principală, chiar cauza primară a revoluției sexuale.

Traducere: Monica Stinghe


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button