viaţa de familie

„Învățați să gătiți, spălați geamurile, vizitați bolnavii, făceți-vă lecțiile…” / Un mesaj atemporal pentru tineri

 tineri

Acest mesaj este minunat, simplu și pur. Fiecare adolescent ar trebui să îl înrămeze și să îl atârne pe perete în cameră. El aparține judecătorul Phillip B Gilliam din Denver, Colorado, și a fost scris într-o scrisoare publicată pe 17 decembrie 1959. Mesajul judecătorului este însă departe de a fi învechit. El a fost postat acum doi ani de directorul unui liceu din Noua Zeelandă, devenind ulterior viral pe internet.

CUVINTE PENTRU TINERI

Totdeauna îi auzim pe tineri plângându-se: „Ce putem face, unde putem să mergem?”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Răspunsul meu este acesta:

Mergeți acasă, tundeți gazonul, spălați geamurile, învațați să gătiți, construiți o plută, luați-vă un serviciu, vizitați bolnavii, făceți-vă lecțiile și după ce ați terminat, citiți o carte.

Orașul vostru nu vă datorează facilități de recreație și părinții voștri nu vă sunt datori cu distracție.

Lumea nu vă datorează o viață, voi îi datorați lumii ceva.

Voi îi datorați timpul vostru, energia și talentul astfel încât nimeni să nu mai fie în război, în sărăcie sau bolnav și singur.

Cu alte cuvinte, maturizați-vă, încetați să mai fiți copii care plâng, ieșiți din lumea voastră de vis și dezvoltați-vă o coloană vertebrală, iar nu un iadeș.

Începeți să vă purtați ca niște persoane responsabile.

Sunteți importanți și este nevoie de voi.

Este prea târziu să stați deoparte și să aștepați ca cineva să facă ceva cândva.

Acel cândva este acum și acei cineva sunteți voi.

 

Sursă: MercatorNet

Traducere: Alexandra Maria Vieru

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

9 Comments

 1. Este foarte corect tinereți in ziua de azi trebuie să învețe să o ia de jos si după aceea să aibă pretenti

 2. Tinerii din ziua de astazi sunt asa cum adultii i-au format. Daca parintele nu il invata…oare de la cine sa invete? Daca nu au modele in profesori…oare de la cine sa invete? Nu dati vina pe tineri… ei sunt doar rodul faptelor noastre.

 3. Copiii copie parintii. Un exemplu sanatos de disciplina si ordine inseamna copil cu disciplina si respect fatza de munca.
  Am crescut pe langa bunica ce ma lua la treburi. Am luat copila cu mine in gradina, la spalat geamuri, la scos rufele din masina de spalat si facut ordine. Si face (nu perfect, nu cand vreau eu, dar ocazional stie sa faca).

 4. Îmi aduc aminte de mama și bunica care spuneau atunci când noi copii ne plângeam de faptul ca ne plictisim și ziceam ,,toata ziua in casa ,nu știu ce sa fac ‘’atunci replica lor era :,,citește in Biblie , găsiți multe lucruri noi , ,,spală vasele ‘’, ,,da cu aspiratorul ‘’, ,,fa-ti temele ‘’……..și o sa va simțiți bine și in acelasi timp și împliniți ca ați făcut ceva util
  Aveau perfecta dreptate , faceți-vă utili și atunci nu aveți atâtea pretenții și nemulțumiri

 5. Adevarat ,tinerii trebuie sa fie de mici initiati în diferite activitati,se fie sustinuti si încurajați de părinți,învățători,profesori.

 6. :/ un mesaj pe care numai un parinte habotnic si rigid l-ar putea redirectiona unui tanar sechestrat. Multumesc mami. Sa stii ca nu ma distrez si stau pedespsita lucrand la proiectul de licenta. In anii studentiei nu am iesit sa beau nici sa mi-o trag, dar tu tot mesaje de astea imi trimiti.

 7. După ceam terminat sc.profesională si armata unde am învățat de voie dau de nevoie să fac ce făcea mama in casă pot să susțin activități care mă îndreptățeau să întemeiez si o familie pe care puteam să o ajut cu activități casnice diverse…Deci tineretul să o ia de jos cu muncile necalificate pentru a-si crea plus valoarea in bugetul familiei.Ce ar fi să plătești curățenia, gătitul su altele cuiva…?De unde atâția bani?Așa că „să puna osul la treabă si apoi să aibă pretenții diverse…Aveți dreptul la replică cei care nu le convine !Vă mulțumesc că ” nu”v-ați pierdut timpul citind dau răspunzând unui „exemplu de viață”… Viitoare sper…!!!☺

 8. Da, ce simplu e sa zici ca „tinerii de azi trebuie sa invete sa o ia de la zero”. Ce mi-ar placea sa o pot lua de la zero ca ai mei, sa am casa unde „sa tund iarba” fara sa fie nevoie sa fac un credit pe 30 de ani, sa primesc un loc de munca direct dupa facultate fara sa trebuiasca sa trec prin 20 de interviuri si sa am siguranta ca nu ma da nimeni afara oricat de slab as fi.

  Incetati va rog sa va luati gratuit de „generatiile tinere” – aud mult mai des oameni care se plang de „tinerii plangaciosi” decat aud efectiv tineri plangaciosi. Mai ales ca tinerii sunt asa cum au fost crescuti si educati de parinti, omenirea e asa cum a fost construita de generatiile anterioare iar clasa politica e plina de oameni de 40+ ani.

  Cat despre tinerii care pleaca – in 30 de ani de la revolutie „adultii” nu au facut nimic. Asa ca nu, tinerii nu datoreaza nimanui nimic si fiti siguri ca din tara nu pleaca nimeni de drag. Pleaca pentru ca simt ca aici nu-i nicio sansa.

 9. stiti citind multimi de astfel de fraze mi dau seama ca situatia actuala a tinerilor,e un paradox parerea lor conteaza ,ca sa correcteze ce nu au putut face adulti,puterea politica,tinerii se implica fac mai multe lucruri benefice decat credeti,dar inafara de treburile casnice si serviciu ueori nedort,ei sunt intrebat prea tarziu ce cred,nu puteti cere mai mult de la un tana timp atata timp cat nu te lupti si tu pentru el.ca sa fie eficienti ei au nevoie de un sistem eicient care functioneaza in favoarea lor nu a celor care sunt la putere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button