avort

Referendumul irlandez: Un fake news din 2012, reciclat pentru a aduce voturi pro-avort

O pictură stradală care a îndemnat irlandezii să voteze DA pentru legalizarea avortului la recentul referendum o reprezintă pe Savita  Halappanavar, o irlandeză de origine indiană care a murit de septicemie într-un spital în octombrie 2012.

Decesul a fost pus de soțul ei pe seama faptului că un avort i-ar fi salvat viața. Știrea a fost rostogolită masiv în mass-media de mainstream din întreaga lume fără a fi verificată din două surse. Concluzia simplistă a fost că femeia ar fi supraviețuit dacă i se făcea avort, dar Irlanda este o țară catolică unde nu se permite avortul.

  • În primul rând, Amendamentul 8 la Constituția Irlandei, pentru abrogarea căruia s-a votat la acest referendum, proteja copii nenăscuți doar de AVORTUL LA CERERE, dar nu și în cazul în care era nevoie de întreruperea sarcinii pentru salvarea vieții mamei (vezi Regulamentul Consiliului Medicilor, punctul 21.4).
  • În al doilea rând, ziarista care a făcut știrea inițială a recunoscut că în fișa medicală a femeii nu se precizează nimic despre SOLICITAREA unui avort, în ciuda faptului că se specifică până și ce solicita femeia pentru micul dejun.
  • În al treilea rând, unul dintre puținii medici care au avut curajul să vorbească despre acest caz, Hema Divakar, Președintele Federației Societăților de Obstetrică și Ginecologie din India, a declarat: „Pe baza informațiilor apărute în presă, într-un astfel de caz de septicemie, intervenția asupra copilului ar fi putut conduce la moartea femeii cu două zile mai devreme. Septicemia avansată asociată cu coagulare intravasculară diseminată (CID), o hemoragie care pune viața în pericol și este o complicație a septicemiei, afectarea unui organ major și pierderea masivă de sânge de către mamă, datorită infecției severe, sunt cauzele morții în cazul doctoriței Savita. Acesta este ceea ce se pare că s-a întâmplat, iar acest șir de evenimente nu putea fi oprit doar prin întreruperea sarcinii”.
  • Nu în ultimul rând, Irlanda este de decenii pe locul întâi în lume la sănătatea mamelor, având cea mai mică rată a mortalității legată de sarcină și naștere. La decenii de la protejarea vieții copilului nenăscut prin Amendamentul 8 la Constituție (votat în 1983), un raport redactat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arăta că, în Irlanda, rata mortalității materne era mult mai mică decât în țările unde avortul este legal:

India – Rata mortalității materne de 33 de ori mai mare decât în Irlanda
Anglia – Rata mortalității materne  de 2 ori mai mare decât în Irlanda
Statele Unite – Rata mortalității materne de 3,5 ori mai mare decât în Irlanda

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button