adolescenţifamilie

Pr. Ioan Teșu: Prietenia, perioadă de pregătire pentru întemeierea unei familii

de Redacția Stiripentruviata.ro

„În prietenie, este momentul cel mai potrivit ca tinerii să își propună proiectele de viață, să își împărtășească unul altuia ceea ce au mai frumos și înalt, să încerce să se întreacă unul pe altul în cuvinte, gesturi și fapte de iubire și prețuire.

Fiind adesea o perioadă premegătoare căsniciei, prietenia trebuie să fie un răstimp de pregătire a familiei. În această perioadă, tinerii, propunându-și fiecare celuilalt idealul de viață, convingerile sale despre familie și fericire, trebuie să își adapteze concepțiile mai întâi unul cu altul, iar apoi să își adapteze idealurile și convingerile comune, unei concepții de viață superioară. Trebuie să gândească nu doar la viața aceasta trecătoare, ci la viața veșnică, să descopere nu doar lucrurile sau bunurile efemere ale lumii prezente, ci comorile cele veșnice. Aceasta înseamnă că, la temelia vieții lor și la baza prieteniei legate, să așeze și să cultive valorile morale, virtuțile creștine. Într-un cuvânt, am spune că în prietenia lor, iar mai apoi în familie, în sânul acesteia, să îl primească pe Hristos, Prietenul ideal. Toate acele persoane care au înțeles să își construiască existența pe temelia credinței și a virtuților creștine au trecut altfel prin viață, cu toate ale ei: bune, rele, pentru că L-au avut pe Dumnezeu ca Părinte și Sprijin.”

(Pr. Ioan Teșu, Familia creștină – Școală a iubirii și a desăvârșirii, Editura Doxologia, Iași, 2011, pp. 16-19.)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button