familiesfaturi pentru părinţiviaţa de familie

Părinție versus parenting: A apărut cartea „Antiparenting” de ierom. Savatie Baștovoi

16641060_1316221165137206_8240947651298122391_n

Sub sloganul „Copiii iubiți nu fac tantrum”, la Editura Cathisma a apărut cartea ANTIPARENTING. Sensul pierdut al paternității de ierom. Savatie Baștovoi. Acesta își caracterizează demersul ca „o abordare fenomenologică a fenomenului Parenting, cu o excursie în filosofia paternității așa cum apare ea în Biblie și Confucianism, cu multe ilustrații de caz”.

Antiparenting a devenit un fenomen înainte de a fi o carte. Autorul a explicat că este poate primul experiment în care o carte se scrie cu zeci de mii de cititori care comentează, contrazic și completează cele scrise, pe grupul de Facebook cu același nume, care numără peste 20.000 de membri: „Sîntem în premieră mondială. S‑ar putea ca acesta să devină un nou mod de a scrie cărți, un nou gen de literatură. Vocile cititorilor se regăsesc nu doar la nivel de idei și atmosferă, ci chiar străbat în carte la modul cel mai direct, în calitate de actori”.

Stilul uneori mai aspru, fără menajamente, de comunicare online și opiniile părintelui Baștovoi despre educație au provocat adevărate războaie internautice, inclusiv pe grupul amintit, între adepții noilor curente de parenting și cei care susțin că, pentru a fi părinte, nu îți trebuie știință, ci doar iubire. Fiecare cititor va trebui să evalueze dacă adevărul este undeva, la mijloc, sau în extremă, la una dintre părți.

Autorul traduce termenul de „antiparenting” nu ca pe ceva opus la parenting, ci ca pe ceva de folosit „în loc de parenting. El crede că, sub „vraja” tehnicilor de parenting, mulți părinți pierd firescul relației cu copilul, ajungând la ceea ce el califică drept abuz psihologic: „Cartea analizează în special «fenomenul tantrumului» la copiii de pînă la patru ani și tulburările care revin în adolescență, pînă la sinucidere. Cititorilor mei le garantez că, dacă vor rămîne în spiritul cărții Antiparenting, copiii lor nu vor face niciodată tantrum. Vor descoperi lucruri pe care nu le știau despre sine și ceilalți. Vor învăța să deosebească ideile și cărțile. Se vor afla la un bun început pentru o viață întemeiată pe dragoste și înțelepciune. Cred că cel mai puternic efect al acestei cărți este acela că te poartă prin toată viața ta și te aruncă acolo de unde ai pornit, te face să redevii tu însuți. Ce vei face din aceasta stare, e treaba ta.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cartea ANTIPARENTING. Sensul pierdut al paternității de ierom. Savatie Baștovoi se poate cumpăra din librăria bucureșteană Sophia și în țară din rețeaua de librării Supergraph, dar și la librariasophia.ro și alte magazine online.

Adresa grupului de Facebook Antiparenting aici.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button