familiereligie

O româncă recrutează familii „de Crăciun” pentru camionagii români prinși în tranzit prin Europa

de Redacția Stiripentruviata.ro

În timp ce românii din țară și diaspora sărbătoresc Crăciunul alături de cei dragi, mii de șoferi de tir aflați în tranzit pe șoselele Europei riscă să-și petreacă sărbătorile în parcări anonime. În loc ca doar să deplângă situația, Adriana Mureșan, o româncă din diaspora spaniolă care lucrează ca șofer de tir, a acționat, organizând pe Facebook o campanie de voluntariat. Campania a recrutat 200 de români de pe tot continentul care s-au oferit să primească la masa de Crăciun camionagii români aflați în tranzit.

Adriana Mureșan a declarat pentru Mediafax.ro: „Sărbătorile sunt și mai triste pentru șoferi… Medicii, pompierii sunt într-un colectiv de serviciu totuși și lipsesc doar în seara respectivă, apoi se întorc acasă, prind a doua zi sau Ajunul. E diferit la ei, sunt obișnuiți într-un colectiv. Noi suntem singuri, nu avem un colectiv cu noi de sărbători. Șoferii de pe frigorifice nu au voie nici măcar să oprească în parcare în ziua de Crăciun, ei trebuie să circule încontinuu”.

Adriana Mureșan cunoaște tristețea șoferului care trăiește ziua de naștere sau aniversările celor dragi, Paștile, Crăciunul sau Revelionul în „doi metri cubi de metal”, cât are cabina șoferul de tir: „De multe ori, din cauza firmei la care lucrezi nu poți să alegi locul unde să te oprești. Ar fi simplu să mergi până în cel mai apropiat oraș. În realitate, însă, poți să faci sărbătorile într-un poligon industrial sau o parcare, unde poți găsi sau nu alți colegi. Trăim într-o lume foarte controlată, de când a evoluat foarte mult tehnologia, traseele sunt foarte bine calculate, la milimetru și trebuie să respecți timpii de odihnă și traseu. Nu te poți opri după bunul plac”, explică ea.

Tocmai pentru că știe cât de greu trec zilele de sărbătoare atunci când șoferii români sunt prizonierii șoselelor din Europa, în urmă cu patru ani, Adriana Mureșan a inițiat un grup de Facebook (astăzi, „Voluntari în Europa”). Aici se mobilizează familiile de români din țările Europei care, de Crăciun, de Paști sau Revelion sunt de acord să primească în sânul lor unul, doi sau trei șoferi aflați în parcări din vecinătatea lor. Inițiativa continuă și anul acesta: „Am mobilizat voluntarii din toată Europa să «adopte» un șofer …Sau… măcar să meargă să îl salute. …contează că vine cineva măcar să te salute, să îți aducă bucate românești, să nu stai singur”, spune Adriana Mureșan.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Anunțul care însoțește campania din acest an:

„Ei ne-au unit!
Ei, șoferii de tir, ne-au dat ocazia să fim mai omenoși, să ne ajutăm între noi!
Tot ei sunt adevăratul Moș Crăciun.
Nu puțini dintre ei vor petrece sărbătorile pe drumuri, transportând cadouri sau marfa pentru rafturile magazinelor.
Știu că nu doar ei muncesc de Crăciun sau Revelion, dar ei vor fi singuri într-o cabină de camion, staționați undeva departe de familie sau colegi de serviciu.
Luați-vã aripile dragii mei #roOameni și mergeți să-i căutați pe adevărații Moși Crăciuni.
O invitație la masa de Crăciun sau Revelion poate că va fi refuzată, dar o felie de cozonac, un ceai cald și o conversație va fi bine primită de orice șofer care muncește de sărbători.”

Unul din răspunsurile la această chemare, de la o româncă din Franța, sună astfel:

„Bună ziua. Eu locuiesc in Chaumont 52000, Franța, de CRACIUN daca cineva este in una dintre parcarile din imprejurimile orasului, va rog sa-mi dati de stire 💏🎅Putem lua masa de CRACIUN împreună (de punctat ca am un bebe mic și nu toata lumea vrea sa auda pe bebe plângând) ,Numai bine tuturor romanilor 💝☘🎅🎁🤗Editez spunand ca doar data de 25-26 decembrie sunt libera, pe 27 plecam si noi la prieteni. Numai bine tuturor.”

Adriana Mureșan a mai avut și alte inițiative în trecut, cum ar fi o campanie prin care românii care voiau să voteze erau preluați de cei care aveau mașini și îi puteau ajuta cu transportul la cea mai apropiată secție de votare. Este un exemplu despre puterea implicării și a inițiativei atunci când constați o nevoie. Cu cât vom avea fiecare mai multe astfel de inițiative, cu atât mai bună va fi lumea în care trăim.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button