avortlibertate de conștiință

Universitatea Oxford a generat o dispută națională pe tema libertății de expresie după ce a interzis o dezbatere despre avort

aerial_oxford

de Hillary White, LifeSiteNews.com, 24 noiembrie 2014

Săptămâna trecută, cea mai faimoasă universitate din lumea anglo-saxonă și-a retras aprobarea pentru desfășurarea unei dezbateri despre avort. Motivul invocat a fost că aceasta ar implica „probleme de siguranță mentală și fizică”, în condițiile în care o grupare feministă care beneficiază de sprijinul oficial al instituției academice a amenințat că va sabota și întrerupe evenimentul.

Dezbaterea fusese organizată de către asociația Oxford Students for Life (OSFL) – Studenți pentru Viață de la Oxford. Asociația studențească a emis un comunicat prin care își exprimă surpriza față de interzicere, în condițiile în care a existat aprobarea inițială și în condițiile în care dezbateri similare organizate de asociație, pe teme apropiate, au fost aprobate și s-au desfășurat fără probleme.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Conform declarațiilor acordate sub anonimat pentru LifeSiteNews.com de către un membru al organizației studenților pentru viață de la Oxford, în ultimul moment, cenzorii Colegiului Christ Church din cadrul Universității Oxford au retras aprobarea pentru locul de desfășurare. Neavând timp să găsească un nou spațiu, organizatorii au fost nevoiți să anuleze evenimentul chiar în dimineața zilei de 18 noiembrie, ziua în care urma să aibă loc dezbaterea, și chiar în timp ce vorbitorii soseau la Oxford.

Cenzorii au invocat faptul că, deoarece amfiteatrul în care urma să aibă loc dezbaterea era situat într-o zonă rezidențială, „mulțimea de protestatari ar fi putut să producă răniri fizice”. S-a mai sugerat și că o astfel de dezbatere le-ar fi putut traumatiza pe studentele care făcuseră avort.

Tema dezbaterii era: „Această adunare crede că cultura avortului ne face rău tuturor”. Dar propunerea a atras huiduielile feministelor pe canalele de socializare online.

Editorialistul Brendan O’Neill, unul din participanții la dezbatere, care urma să apere poziția pro-avort, și-a publicat alocuțiunea pregătită pentru eveniment în revista The Spectator și a scris în ziarul The Telegraph despre interzicerea de la Oxford, declanșând o discuție încinsă care a atras atenția opiniei publice.

În ziua premergătoare anulării aprobării pentru desfășurarea dezbaterii, un anunț postat de OSFL pe pagina lor de Facebook spunea că Women’s Campaign, un grup de activiste feministe sponsorizat de Liga Studenților de la Universitatea Oxford, le ceruse să anuleze evenimentul și  să își  ceară scuze pentru inițiativă. OSFL a refuzat să anuleze dezbaterea, invitându-le și pe activistele feministe să participe.

Acestea însă au protestat, argumentând că bărbații, deoarece sunt anatomic diferiți, nu au dreptul să dezbată o problemă care le privește exclusiv pe femei. Curând, a apărut și o pagină de Facebook intitulată “What The F*** Is Abortion Culture?”, care a dispărut apoi, dar nu înainte de a obține 300 de confirmări la chemarea de a se merge la locația dezbaterii cu ”instrumente care să întrerupă evenimentul”.

Neil Addison, jurist expert în discriminare religioasă, a opinat că gruparea feministă poate fi urmărită în justiție pentru delictul de hărțuire și că Universitatea Oxford nu și-a îndeplinit obligația legală de „a asigura libertatea de exprimare în limitele legii pentru membrii, studenții și angajații săi, precum și pentru vorbitorii invitați”.

Referitor la incident, o studentă activistă feministă a scris următoarele într-un editorial publicat în ziarul The Independent:  „Ideea că într-o societate liberă absolut orice ar trebui să fie deschis dezbaterii are un efect negativ asupra grupurilor marginalizate. Amenințarea pe care o reprezintă grupurile pentru-viață la adresa autonomiei noastre corporale este una reală, nu retorică”.

În comentariile postate la articolul ei, cititorii au acuzat-o pe autoare de tendințe totalitare maoiste. Iată unul din comentarii: „Ești dintre cei care fac zob exprimarea liberă și faci pe victima a ce? Te jignesc niște idei? Este ipocrizie și superficialitate, nu înseamnă absolut nimic. O disonanță cognitivă uimitor de îngrijorătoare”.

La argumentul că bărbații nu au uter și de aceea nici dreptul de a vorbi despre avort, editorialistul pro-avort Brendan O’Neill a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu acid prin care își declara intenția de a se identifica pe sine ca femeie timp de 24 de ore, făcând astfel aluzie la teoria gender adesea promovată de feministe, conform căreia sexul anatomic al unei persoane nu contează, ci doar intenția acesteia de a fi bărbat, femeie sau de a-și alege orice altă identitate sexuală construită mental.

Notă:

O tendință tot mai pronunțată este de a interzice orice dezbatere pe anumite subiecte, transformând o opinie despre ele în dogmă nereligioasă. Anularea în chiar ziua desfășurării evenimentului de la Oxford, față de care a protestat inclusiv invitatul care susținea avortul, a generat de această dată, tocmai datorită protestului invitatului pro-avort, o dispută despre libertatea de expresie. La începutul anului 2014, Universitatea din București a anulat tot în dimineața evenimentului prezentarea unei reviste despre adopție de către organizația Studenți pentru viață din București la Târgul educațional pe care Universitatea îl organiza, în urma unui protest între ai cărui organizatori se remarca o activistă feministă radicală.

********************************************************************************************************

De la lansarea lui acum un an și până în prezent, stiripentruviata.ro a publicat mai mult de 1.200 de articole.
Deși comunicarea pe internet este ieftină, realizarea unor materiale de calitate nu este ieftină. O parte din articolele noastre sunt traduse de voluntari, cărora le mulțumim si pe aceasta cale, dar avem și multe interviuri și reportaje realizate de echipa noastră, atât în limba română cât și în engleză.
Pentru a ne putea continua activitatea avem nevoie de ajutor financiar.
Considerați că materialele de pe stiripentruviata.ro pot sprijini salvarea a măcar unei căsnicii de la divorț, pot sprijini întemeierea măcar a unei familii funcționale, pot sprijini creșterea și educarea măcar a unui copil, pot salva viața măcar a unui copil nenăscut, pot salva viața unui copil cu sinfrom Down pe care mama lui vrea să îl avorteze, pot aduce măcar unui copil orfan o familie adoptivă? Dacă da, vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru.
Între 26 noiembrie și 6 decembrie se desfășoară Campania de iarnă 2014 de finanțare a stiripentruviata.ro.
Donațiile se pot face în conturile:
Asociația Pro Valori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246- EUR

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button