O comisie parlamentară vrea să viziteze Finlanda pentru evaluarea cazului Smicală. Deputatul Matei Dobrovie: este „un alt caz Bodnariu”

camelia-smicala-cu-copiii-finlanda (1)

În ședinţa din 21 februarie 2017 a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a fost invitată Excelenţa Sa, doamna Päivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la Bucureşti, pentru clarificari vizând situația minorilor româncei Camelia Smicală Jalaskoski, rezident finlandez.

15109399_669921643182745_8137855513231075864_n

Deputatul Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei (foto sus), i-a prezentat ambasadorului cazul, care implică:

– separarea copiilor de mamă de către Serviciile de Protecţia Copilului din Finlanda, contrar hotărârii judecătoreşti dispuse în urma divorțului, prin care minorii au fost încredinţaţi in custodie comună, cu domiciliul la mamă
– motivarea slabă a deciziei de a separa minorii de mama lor (aceasta s-a motivat dor prin „interesul superior al copilului”)
– lipsa unui proces echitabil în justiție
– separarea copiilor unul de celălalt, aflați în două orfelinate la cca. 20 km distanță unul de celălalt
– nerespectarea principiului încredințării acestora rudelor apropiate
– refuzul Agenției de a oferi informații și suspiciuni de erori în investigarea cazului

PäiviHaastattelu

Doamna Päivi Pohjanheimo (foto sus), ambasador al Republicii Finlanda la Bucureşti, a menționat că nu cunoaște cazul din cauza regulilor de confidențialitate, că instanțele finlandeze locale sunt singurele abilitate să cunoască și să decidă în astfel de cazuri, că Finlanda își tratează egal toți rezidenții și că publicitatea poate dăuna cazului.

Deputatul Matei Dobrovie a relatat întâlnirea pe pagina sa de Facebook, unde a mai scris:

Personal voi continua monitorizarea cazului cu sprijinul instituţiilor de resort. Împreună cu colegii din comisie și reprezentanții MAE vom stabili oportunitatea de a efectua o vizită de lucru în Finlanda, la nivel parlamentar, în vederea clarificării şi soluţionării acestui caz în interesul copiiilor, luând în considerare obiectivul Comisiei de a-i sprijini și proteja pe cetăţenii români din afara granitelor.

Mai multe informații despre cazul copiilor Cameliei Smicală aici.

 

No comments yet.

Lasă un răspuns