avortcriza de sarcină

Două avorturi. Forțate. De societate

de Alexandra Nadane

Se întâmplă des ca telefonul să-mi sune după miezul nopții sau la primele ore ale răsăritului. În urmă cu câteva luni, pe la 5.30 dimineața m-a sunat o doctoriță, medic ginecolog rezident la un cunoscut spital din București, care mi-a spus că pe lista de programări la avort apare o femeie însărcinată pe care simte că trebuie neapărat să o ajute. Deși adormită, m-am trezit rapid, fiindcă am fost foarte surprinsă de gestul ei. Având în vedere că era medic ginecolog, i-ar fi fost mai la îndemână să închidă ochii și să facă avortul fără să își bată capul cu alte întrebări.

„Totuși, de ce a făcut asta?”, mă întrebam, în timp ce îmi povestea situația cu amănunte și cu rugămintea să fac tot ce îmi stă în putință ca acel copil să fie salvat. N-am putut să mă abțin, deși astfel de întrebări nu se pun, căci riști să închei definitiv legătura cu cel căruia i se pare că i-ai încălcat spațiul privat. La finalul conversației am întrebat-o. O cunoștință îi dăduse primul număr al revistei „Pentru viață” și, după ce l-a citit, s-a convins de faptul că viața e o minune pentru fiecare om.

După ce am închis telefonul, nu am mai putut să dorm. În mintea mea erau o mie de întrebări și gânduri, simțeam o responsabilitate imensă față de mamă, față de copil, față de doctorița care apelase la mine ca ultimă speranță. Ea găsise o „soluție”, văzuse o luminiță la capătul unui tunel, dar eu? Eu ce fac acum? Ce să-i spun, ca să rămână în viață acest copil? Mă simțeam de parcă ar fi trebuit să negociez viața pentru un ostatic.

Orice pas greșit ar fi însemnat moartea. Căutam soluții, mă gândeam la scenarii, construiam argumente, dar simțeam că e ceva peste puterile mele. Oricât de bine m-aș fi pregătit, nimic din ce știam nu-mi dădea siguranța că totul va fi bine. De fiecare dată când sunt într-o astfel de situație, îi rog pe cei apropiați să se roage pentru mine. Uneori, în sufletul mamei se dă o luptă atât de cruntă, încât simți că numai Dumnezeu mai poate salva situația. Asta pentru că, la capătul tuturor justificărilor, a argumentelor și a contra-argumentelor, se află relația dintre mamă și copil, care atunci când e negată sau ignorată face ca lucrurile să alunece pe o pantă ireversibilă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Într-un final, m-am liniștit și, peste câteva ore, am sunat-o pe Carmen, care a fost de acord să ne întâlnim. Lucra ca vânzătoare într-un mall și ne-am văzut în pauza de prânz. I-am spus că încerc să îi ofer orice sprijin de care are nevoie și că o să-i fiu alături. Ne-am așezat la o terasă să bem o cafea. Și-a aprins o țigară, a început să plângă și să povestească.

O femeie frumoasă, blondă, până în 35 de ani. A sperat dintotdeauna că va avea o familie, dar viața ei s-a consumat în relații întâmplătoare. Majoritatea bărbaților din aceste relații nu se gândeau dincolo de sex; cel mult făceau promisiuni și declarații de dragoste când totul era bine și frumos. Creștea singură o fetiță de cinci ani, al cărei tată o părăsise când a aflat că este însărcinată. Între timp, a făcut un avort. Tatăl copilului cu care era acum însărcinată o părăsise și el. Locuia cu părinții ei, care mereu îi reproșau că are un copil „din flori” și că nu a fost în stare să-și facă un rost în viață. Cel mai mult își dorea un tată pentru copii, dar toți fugiseră de această responsabilitate.

În aceste condiții, motivația deciziei de a avorta era clară: 1. „Cum voi crește singură doi copii?” 2. „Nu mai suport reproșurile care ar veni pentru acest al doilea copil în afara căsătoriei.” Vedea avortul ca soluție a acestor două probleme, chiar dacă îl regreta pe cel anterior și îi sesiza efectele negative. I-am propus o serie de soluții care lăsau copilul în viață. La cea a adopției, mi-a spus: „Dacă păstrez copilul, mă voi atașa de el și nu voi mai putea să-l dau, deci mai bine fac avort.”

Teama de viitor și frica de reproșuri alcătuiau un zid care nu era depășit de niciun argument, de nicio soluție. S-a sfârșit pauza de masă, și-a șters lacrimile, și-a luat rămas bun și a plecat. I-am spus că mă poate găsi oricând are nevoie, în orice situație. A doua zi a făcut avort.

*

În urmă cu două zile am primit un telefon de la Mihai, un cunoscut din Brașov, care mi-a spus că are nevoie de ajutor. Tocmai o cunoscuse pe Adela, o tânără de 24 de ani care avea programare pentru avort. Văzând-o foarte neliniștită și confuză, Mihai a început să discute despre situația ei în general și despre motivele pentru care alesese avortul. Care, de altfel, nu era primul: fusese violată la 17 ani și făcuse avort. Acum trăia cu un bărbat care era militar. Nu avea deloc o viață liniștită. Aflase de curând că este însărcinată și, de când îi dăduse vestea tatălui copilului, acesta n-a încetat nicio clipă să o forțeze să avorteze. Îi vorbea urât, se purta violent și o lovea cu picioarele în burtă, sperând că se va declanșa avortul și va scăpa de „problemă”.

Citește restul articolului pe GEN90


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. mama prietenului meu mi-a ”transmis” prin el ca daca raman insarcinata ea ma duce frumusel de manuta la doctor…evident nu pentru supravegherea sarcinii. am simtit atunci nevoia sa il pedepsesc. l-am parasit mai tirziu. imi pare rau ca nu i-am spus ca si asta a fost unul din motive. oricum insarcinata nu am ramas cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button