Vor distruge cărțile electronice plăcerea de a citi?
de Jane Fagan, Mercator.net
Un studiu recent realizat de Trustul Național Britanic pentru Alfabetizare a ajuns la concluzia că, în comparație cu copii care citesc cărți pe suport de hârtie, cei care citesc zilnic doar cărți electronice sunt mai puțin predispuși să devină cititori fideli. Raportul recunoaște avantajele tehnologiei, dar face apel în favoarea unui echilibru sănătos în ceea ce privește folosirea dispozitivelor și a cărților.
Studiul a fost realizat pe 34.910 tineri cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, fiind examinate abilitățile și plăcerea acestora de a citi, în contextul influenței acestei tehnologii.
Rezultatele studiului arată că, în cazul tinerilor care citesc zilnic de pe ecran, probabilitatea ca aceștia să se plaseze deasupra cititorilor medii, ca și volum de lectură, este de aproape două ori mai mică decât în cazul celor ce utilizează doar cărțile pe suport de hârtie sau a celor ce citesc atât pe ecran cât și pe hârtie (15,5% vs. 26%).
De asemenea, în cazul celor care citesc doar de pe ecran, probabilitatea ca ei să se simtă bine citind foarte mult este de de trei ori mai mică decât a cititorilor din celelalte categorii mai sus menționate (12% versus 51%), iar probabilitatea de a avea o carte preferată este de 59% comparativ cu 77%.
Astfel de studii pun un semn de întrebare: pe măsură ce tot mai mulți copii au propriile dispozitive electronice de citit care înlocuiesc colecții întregi de cărți tradiționale, cum afectează acest lucru comunicarea și abilitățile lor de citire? Cum afectează plăcerea lor de a se bucura de experiența cititului în contrast cu simpla trecere peste text și a aflării întâmplărilor?
Librăriile încep să dispară din comunități pe măsură ce consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru cărțile electronice. Granițele au dispărut în 2011 și, treptat, începe să iasă la iveală un nou tipar de consumatori care aleg cărțile electronice în detrimentul celor clasice. Cât timp a trecut de când ai intrat într-o librărie să cauți și să cumperi o carte pentru tine sau pentru copilul tău? În trecut, acest lucru se întâmpla mult mai frecvent decât în ziua de azi. Să vorbești despre cărți cu un furnizor local, să primești un autograf pe o carte, să întâlnești un autor, să răsfoiești cartea preferată, să asiști la un festival de cărți cu prietenii, să cauți și să găsești printre rafturi o carte de mare preț sunt lucruri care încep cu repeziciune să țină de domeniul trecutului. Marile companii disponibile pe internet vin să domine piața strivind micii editori cu cărți pline de potențial.
Ce impact au toate acestea asupra semnificației cărților și literaturii?
traducere: Mihaela Sanpetrean