Vlad Mateescu, rădăcinile adânci ale urii față de Referendum: „Apostazia unei generații”
de Vlad Mateescu, Active News
În opinia mea, nici asocierea cu Liviu Dragnea, nici ignoranța electoratului ori grija pentru protejarea drepturilor comunității LGBT nu au stat, în principal, la baza eșecului Referendumului, ci apostazia unei generații.
Fenomenul în sine nu reprezinta o noutate. El a devenit vizibil după tragedia de la Colectiv când Bisericii i s-a cerut prin vocea câtorva zeci de mii de protestatari amplificată de rețelele de socializare și de posturile de televiziune comerciale să se retragă practic din societate. Criticile, în fapt hulele, nu au vizat doar așa zisa neimplicare a Patriarhului Daniel în ajutorarea familiilor victimelor tragediei și nici discutabilele nereguli din sistemul administrativ eclezial, ci instituția însăși considerată anacronică și totalitară după modelul Inchiziției, instituție care prin subvențiile primite de la stat împiedică ridicarea de școli, spitale, autostrăzi, pe scurt, dezvoltarea economică.
Tineri care nu erau născuți sau aveau doar câțiva ani atunci când părintii lor strigau în fața tancurilor și a mitralierelor „Există Dumnezeu!!!”, s-au lansat fără nici cel mai elementar simț al ridicolului într-o gamă întreagă de invective și blasfemii la adresa sfintelor icoane, a sfintelor moaște și a tot ceea ce alcătuia tipicul bisericesc reiterând parca atmosfera din romanele dostoievskiene.
Boicotul la adresa Referendumului pentru căsătorie în numele unei false ideologii neomarxiste care scoate familia din parametrii ei firești nu reprezinta altceva decât reflexul incendiului din urmă cu trei ani care privit sub diferitele sale aspecte a mistuit nu doar viețile unor tineri nevinovați, ci și sufletele unor tineri dezorientați și ușor manipulabili. Aceștia sunt cei care, prin vocea unei prese total aservite „normelor” europene dar și sub „oblăduirea” unor bătrânei frustrați ca nu și-au putut împlini la vremea lor fanteziile perverse, ridică din nou sabia împotriva Bisericii și a Patriarhului României cerându-le socoteala pentru implicarea în desfășurarea scrutinului și pentru asa numitul compromis cu puterea politică.
„Cine se leapădă de voi (apostolii care reprezinta temelia bisericii), de Mine se leapădă” le-a spus Mântuitorul ucenicilor Săi. Nicicând parca astfel de cuvinte nu au fost parcă mai relevante.