libertate de conștiințăMarxism cultural

Viktor Orbán: Astăzi Uniunea Europeană are din nou nevoie de luptători ai libertății

Discurs la conferința „Liberi de Treizeci de ani”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut săptămâna trecută un discurs la Conferința „Treizeci de ani de libertate”. Publicăm cele mai importante extrase, urmate de textul integral, redat cu sublinierile redacției.

Extrase

  • „Europa este o entitate culturală fantastică, fascinantă, uluitoare și inimitabilă. Este moștenirea a trei culmi ale civilizației care s-au potențat reciproc: este via inimitabilă rezultată din împletirea lăstarilor de pe Acropole, Capitoliu și Golgotha.”
  • „Uniunea Europeană este o formă de organizare politică, realizată de om, cu scopul de a apăra interesele economice și militare ale țărilor membre. (…) A fost creată pentru a păstra vie speranța că europenii vor putea fi cândva din nou cei care vor decide soarta Europei.”
  • În ultimii treizeci de ani, puterea economică a UE a scăzut: de la 25% din Produsul Intern Brut global la doar 18%; nici distribuția veniturilor nu este echitabilă între statele membre;
  • În schimb, azi, europenii nu se mai simt liberi să-și exprime liber părerile, iar marea majoritate cred că după ei urmează o generație care va avea viața mai grea;
  • „Comunismul nu s-a prăbușit pur și simplu: noi l-am dat dărâmat. (…) Suntem și azi ca și ieri: ultimii luptători pentru libertate din Europa.”
  • Istoria Europei nu s-a schimbat de la sine: noi am schimbat-o. Nici Uniunea Europeană nu se va schimba de la sine. Noi suntem cei care trebuie să-i facem drepte căile;
  • Formulăm câteva teze cu care guvernul maghiar contribuie la dezbaterea europeană despre viitorul Europei:

Teza 1: ne îndreptăm cu viteză spre o Uniune Europeană de factură imperială

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
  • „Nu există un popor european, există doar națiuni. Iar fără un popor, este imposibil de construit o democrație; așadar, construcția imperiului de la Bruxelles conduce în mod „automat la un deficit de democrație.”
  • „Noi, democrații care stăm pe temelii naționale, ne confruntăm cu constructorii unui imperiu – care, de fapt, sunt și opozanți ai democrației.”

Teza 2: „Astăzi la Bruxelles conduc cei care văd integrarea europeană nu ca pe un mijloc, ci ca pe un scop în sine.”

  • De aceea, opozanții noștri politici se străduiesc să submineze comunitățile naturale care stau la temelia culturii europene: națiunile, comunitățile de credință, familiile.

Teza 3: „Bruxelles-ul a externalizat o mare parte a puterii sale către rețele organizate și controlate din afara Europei – în primul rând către rețelele lui Soros și către interesele Partidului Democrat din SUA care se ascund în spatele lor. ”

  • Primul pas a fost transformarea Comisiei Europene într-un organism politic. Aceasta a fost și cauza cea mai importantă a Brexitului.
  • „Al doilea pas a fost decizia Comisiei – devenită organism politic – de a redacta «rapoarte despre statul de drept» în statele membre UE. (…) Aceste lucrări sunt externalizate către (…) false organizații ale societății civile care activează în statele membre. În realitate, acestea sunt organizații politice care (…) aparțin rețelei transcontinentale fondată de George Soros.”
  • Al treilea pas a fost evaluarea guvernelor alese democratic ale statelor membre UE pe baza acestor servicii de informare și de opinie, încercându-se pedepsirea celor care nu se bucură de aprobare. Aceasta înseamnă abuz de putere, de puterea cu care statele însele au învestit Comisia.

Teza 4. „Dacă succesul economic nu este împărtășit de toți, Uniunea Europeană se va prăbuși. (…) Dacă rezultă că putem avea mai mult succes economic individual, aceasta va duce la sfârșitul Uniunii Europene.”

Teza 5: „Următorul deceniu ne va aduce provocări periculoase. (…) Restaurarea democrației Europene este premisa succesului.”

Teza 6: „Din punctul de vedere al democrației europene, Parlamentul European s-a dovedit un drum înfundat. Nu-și reprezintă decât propriul partid, propriile interese ideologice și instituționale. (…) Trebuie să sporim semnificativ rolul parlamentelor naționale: legislativele țărilor ar trebui să-și trimită reprezentanții în Parlamentul European.”

Teza 7: „Serbia trebuie admisă în UE. Statutul ei de membru va servi interesele UE mai mult decât pe cele ale Serbiei. Trebuie să recunoaștem acest fapt și să le oferim acces în UE.”

  • „Ni se dă șansa de a opri transformarea Uniunii Europene într-o Uniune Sovietică și Bruxelles-ul într-o Moscovă. Recunoaștem care este pericolul care se ivește la orizont, din moment ce noi trăim în libertate de numai treizeci de ani.”
  • „Am fost mereu luptătorii pentru dreptate ai Europei. Noi am luptat pentru libertate, în timp ce prietenii noștri occidentali au moștenit-o. Mare diferență!”
  • „Acum treizeci de ani credeam că Europa este viitorul nostru; dar astăzi vedem că noi suntem viitorul Europei.”
  • „Să avem curajul de a fi democrați și luptători pentru libertate și la Bruxelles; fiindcă este singura cale posibilă către o nouă renaștere Europeană.”

Discursul integral

Bună dimineața.

Adresez salutul meu doamnei Președinte a Adunării Naționale a Ungariei, Mária Schmidt, membrilor corpului diplomatic al țării noastre, membrilor guvernului, vechilor mei prieteni și tuturor celor care sunteți prezenți aici astăzi.

Aș vrea să continui ceea ce ar mai fi de spus după domnul ministru, deoarece astăzi este pentru prima dată când Ungaria se implică într-o dezbatere – lansată în luna mai – cu privire la viitorul Uniunii Europene. Aceasta este ziua.

Exactitatea afirmațiilor noastre este cel mai important lucru. Dacă nu avem rânduială în cuvinte, nu avem nici în gânduri.

Dezbaterea începută în mai are loc în interiorul Uniunii Europene, așa că nu voi vorbi despre viitorul Europei, ci despre viitorul Uniunii Europene. Fără îndoială că Europa include și Norvegia, Elveția, Marea Britanie și întreaga Regiune Balcanică, Ucraina și Bielorusia – și, desigur, și Rusia, până la Munții Urali; și sigur că și lumea turcească se extinde în spațiul geografic pe care îl numim Europa.

Europa este o entitate culturală fantastică, fascinantă, uluitoare și inimitabilă. Este moștenirea a trei culmi ale civilizației care s-au potențat reciproc: este via inimitabilă rezultată din împletirea lăstarilor de pe Acropole, Capitoliu și Golgotha.

În multe locuri din lume se face vin și în multe locuri s-a încercat introducerea culturii europene; dar mireasma și frumusețea sa originară s-au pierdut în aceste încercări, chiar de mult ai bea până la limita beției. Europa a cunoscut la viața ei și perioade mai bune, și mai rele, dar Europa este nemuritoare și rămâne astfel până în ziua de azi – indiferent de podoabele sclipitoare cuc are alte culturi se împodobesc în încercarea lor de a o depăși.

Dar nu suntem la o întâlnire a Academiei de Artă, întrecându-ne în laude aduse măreției continentului nostru, ci la un eveniment politic; și nu ne gândim la viitorul Europei, ci la cel al Uniunii Europene.

Uniunea Europeană este o formă de organizare politică, realizată de om, cu scopul de a apăra interesele economice și militare ale țărilor membre. A fost creată ca reacție la realitatea politică de după al Doilea Război Mondial, când jumătate din Europa era ocupată de Americani, iar cealaltă de sovietici.

Uniunea Europeană  a fost creată pentru a păstra vie speranța că europenii vor putea fi cândva din nou cei care vor decide soarta Europei.

Doamnelor și Domnilor,

Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat despre un sondaj din iunie 2021, care arată că numai 45% dintre nemți se mai simt liberi să-și exprime propria opinie, în timp ce 44% simt exact opusul. Respondenții au afirmat că dau de necaz dacă își exprimă liber părerea despre Islam, patriotism sau dragostea pentru țara lor.

Václav Klaus – de departe unul dintre cei mai luminați politicieni ai Europei de azi – spune că persoana, familia și națiunea sunt ținta unor atacuri simultane, iar acesta este faptul care amenință viitorul Europei. Vicepreședintele Parlamentului European spune că Ungaria și Polonia trebuie înfometate. Un vicepreședinte al Comisiei Europene numește o țară membră a UE – pe noi – o „democrație bolnavă”.

Ce se întâmplă cu Uniunea noastră Europeană?

Doamnelor și Domnilor,

În 2008, UE livra 25% din Produsul Intern Brut la nivel global, în timp ce în 2019 această cifră a scăzut la numai 18%. În 2008, UE livra 22% din totalul valorii adăugate aferente producției la nivel global, în timp ce în 2019 această cifră era de numai 15%. În 2001, 14 din cele mai mari companii din lume erau europene, în timp ce astăzi au mai rămas doar șapte.

Între primele 10 cele mai mari centre financiare ale lumii, nici măcar unul nu este din Uniunea Europeană. Cu treizeci de ani în urmă, Uniunea Europeană depunea de șapte ori mai multe cereri de patent decât China, în timp ce astăzi China depune azi de 14 ori mai multe decât Uniunea Europeană.

În ultimii 25 de ani, în lume au fost înființate 20 de companii care la ora actuală valorează peste 100 de miliarde de dolari. Nouă sunt americane, opt chinezești, dar niciuna nu este europeană.

Ce se întâmplă cu Uniunea noastră Europeană?

În ultimii 30 de ani, Statele Unite au crescut cheltuielile militare cu peste 30%, China și-a sporit bugetul militar de nouă ori cu 900%. Azi UE este tot acolo unde era cu 30 de ani în urmă. Dintre țările cu cel mai mare buget militar, azi doar două din Uniunea Europeană sunt între primele 10 din lume.

Ce se întâmplă cu Uniunea noastră Europeană?

Doamnelor și Domnilor,

Doar un sfert din cetățenii Uniunii Europene cred că următoarea generație va avea o viață mai bună decât generația de azi: 57% dintre francezi, 53% dintre belgieni și 44% dintre nemți cred că generația viitoare din Franța, Belgia și respectiv Germania va avea o viață mai grea decât generația de astăzi. Unde a dispărut visul european? Ce se întâmplă cu Uniunea noastră Europeană?

Un studiu realizat în 2016 de Bertelsmann Stiftung, piața unică europeană le furniza statelor membre venituri crescute. Totuși, acesta nu era în mod egal distribuit: nemților le revin 1.046 de euro per cap de locuitor; francezilor 1.074 de euro; ungurilor 408 euro; iar polonezilor 382 de euro.

Aceasta demonstrează mai degrabă divergență decât convergență. Un studiu din 2017 realizat de CEP, un think-tank german, numai Germania și Olanda au câștigat și continuă să câștige de pe urma monedei euro, în timp ce toate celelalte state din zona Euro suferă pierderi majore.

Ce se întâmplă cu Uniunea noastră Europeană?

Doamnelor și Domnilor,

Astăzi este Ziua Libertății Maghiare [zi națională – n.red.]. Treizeci de ani de libertate. Cu treizeci de ani în urmă am câștigat Războiul Rece. Președintele Reagan a schimbat macazul și a lansat confruntarea decisivă din Războiul Rece. Încurajată de Papa Polonez, Solidaritatea poloneză a dovedit că sovieticii nu mai aveau puterea de a desfășura singura forță care mai ținea laolaltă lagărul socialist: violența armată. Revoluția Maghiară de la 1956 era deja istorie.

Iar șapte ani mai târziu, încurajate de polonezi, popoarele din Europa Centrală – noi toți – ne-am alăturat Poloniei și am câștigat bătălia finală din Războiul Rece în 1989-90. Am fost acolo. Știm că libertatea nu a venit să ne bată la ușă: ne-am luptat pentru ea.

Comunismul nu s-a prăbușit pur și simplu: noi l-am dat dărâmat. Zidul Berlinului nu a căzut pur și simplu: noi l-am demolat. Sovieticii nu au plecat pur și simplu: noi i-am obligat. Noi am dărâmat sistemul, noi l-am demolat, noi i-am dat afară; și am luptat cu curaj pentru aceasta, fără să vărsăm sânge, cu curaj și iscusință.

Suntem și azi ca și ieri: ultimii luptători pentru libertate din Europa. Istoria Europei nu s-a schimbat de la sine: noi am schimbat-o. Știm că acum, când Uniunea Europeană este la ananghie, nu-și va îndrepta căile, nu se schimba și nu va alege macazul corect de la sine. Noi suntem cei care trebuie să-i facem drepte căile, să o schimbăm și să o conducem înapoi pe calea cea dreaptă – cea care îi asigura cândva succesul.

Doamnelor și Domnilor,

Astăzi Uniunea Europeană are din nou nevoie de luptători ai libertății ca noi.

Distinși participanți,

Astăzi formulăm câteva teze cu care guvernul maghiar contribuie la dezbaterea europeană despre viitorul Europei și care sper să fie urmate și de o poziție similară a Parlamentului Ungariei.

Prima teză este că ne îndreptăm cu viteză spre o Uniune Europeană de factură imperială. În locul unei Europe a națiunilor, la Bruxelles vedem că se desfășoară construcția unui superstat European pentru care nimeni nu a oferit mandat.

Nu există un popor [„demos” în orig. – n.trad.] european, există doar națiuni. Iar fără un popor [„demos” – n.trad.], este imposibil de construit o democrație; așadar, construcția imperiului de la Bruxelles conduce în mod automat la un deficit de democrație.

Noi ne dorim cu totul altceva: ne dorim o democrație a democrațiilor, întemeiată pe națiunile Europei. Să nu ne temem să o spunem cu glas tare: noi, democrații care stăm pe temelii naționale, ne confruntăm cu constructorii unui imperiu – care, de fapt, sunt și opozanți ai democrației.

A doua noastră teză este că astăzi la Bruxelles conduc cei care văd integrarea europeană nu ca pe un mijloc, ci ca pe un scop în sine. De aceea vor să ignore toate interesele naționale și valorile tradiționale. Și în loc să îngreuneze această ambiție, instituțiile și sistemul juridic al UE o promovează.

De aceea, opozanții noștri politici se străduiesc să submineze comunitățile naturale care stau la însăși temelia culturii europene: țintesc națiunea, regiunile, comunitățile de credință creștine și iudaice și familiile. De aceea guvernul Ungariei a cerut ca expresia „o uniune cât mai strânsă” să fie șters din Tratatele UE.

A treia noastră teză este că Bruxelles-ul a externalizat o mare parte a puterii sale către rețele organizate și controlate din afara Europei – în primul rând către rețelele lui Soros și către interesele Partidului Democrat din SUA care se ascund în spatele lor.

Iată cum. Primul pas a fost îndepărtarea Comisiei [Europene] de la poziția imparțială politic de „Gardian al Tratatului [UE]” și transformarea ei într-un organism politic. Nu a început în secret, ci printr-un anunț public făcut de Președintele Juncker.

Tocmai acesta este motivul pentru care britanicii și maghiarii nu au susținut alegerea lui ca Președinte al Comisiei Europene – iar acesta este și motivul care a condus în cele din urmă la Brexit.

Al doilea pas a fost decizia Comisiei – devenită organism politic – de a redacta „rapoarte despre statul de drept” în statele membre UE. Însă aceste rapoarte de țară nu sunt realizate pe baza opiniilor, documentelor sau a afirmațiilor factuale ale statelor membre: aceste lucrări sunt externalizate către organizații non-guvernamentale, false organizații ale societății civile care activează în statele membre.

În realitate, acestea sunt organizații politice care în mod tipic, aproape fără excepție, aparțin rețelei transcontinentale fondată de George Soros – o realitate pe care acestea nici măcar nu o neagă.

Al treilea pas a fost evaluarea guvernelor alese democratic ale statelor membre UE pe baza acestor servicii de informare și de opinie, încercându-se pedepsirea celor care nu se bucură de aprobare. Aceasta înseamnă abuz de putere, de puterea cu care statele însele au învestit Comisia.

A patra noastră teză este că, dacă succesul economic nu este împărtășit de toți, Uniunea Europeană se va prăbuși. Principiul fundamental al UE se bazează simpla supoziție că statele membre vor avea rezultate mai bune împreună decât individual.

Dacă rezultă că putem avea mai mult succes economic individual, aceasta va duce la sfârșitul Uniunii Europene. Drept urmare, noi, cei care credem în Uniunea Europeană, trebuie să sprijinim în politică doar abordările centrate exclusiv pe succesul economic comun.

În loc să facă aceasta, astăzi Bruxelles-ul se luptă împotriva sa însuși și împotriva statelor membre: ne ține prelegeri, ne amenință, ne obligă și ne pedepsește. Cu alte cuvinte, face abuz de putere și prin aceasta se autodistruge.

A cincea noastră teză este următorul deceniu ne va aduce provocări periculoase: migrație în masă, boli infecțioase și epidemii. În această epocă plină de pericole trebuie să creăm securitate și să avem succes în plan economic.

Restaurarea democrației Europene este premisa succesului. Prin urmare, în interesul protejării identității naționale și constituționale ale statelor membre, trebuie creată o nouă instituție, prin implicarea Curților Constituționale ale statelor membre.

A șasea teză este că, din punctul de vedere al democrației europene, Parlamentul European s-a dovedit un drum înfundat. Nu-și reprezintă decât propriul partid, propriile interese ideologice și instituționale.

În loc să confere mai multă forță Uniunii Europene, nu face decât să-i reducă forța. De aceea, trebuie să sporim semnificativ rolul parlamentelor naționale: legislativele țărilor ar trebui să-și trimită reprezentanții în Parlamentul European, pe baza modelului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În plus, parlamentele naționale trebuie să aibă dreptul de a oprit procesul legislativ UE când li se pare că acesta subminează puterile naționale; cu alte cuvinte, trebuie introdus un sistem de „cartonașe roșii”.

A șaptea noastră teză, ceterum censeo, este că Serbia trebuie admisă în UE. Statutul ei de membru va servi interesele UE mai mult decât pe cele ale Serbiei. Trebuie să recunoaștem acest fapt și să le oferim acces în UE.

Doamnelor și Domnilor,

Istoria ne oferă acum o ocazie de aur. Această dezbatere a început și putem, în fine, să vorbim deschis despre probleme, despre tot ceea ce este distrugător și ofensator pentru cetățenii Statelor Membre. Ne-a fost pusă la dispoziție o scenă și sper că este ceea ce cred că este. Nu trebuie decât să ne găsim resursele de curaj intelectual și putem folosi această scenă în beneficiul nostru.

Ni se dă șansa de a opri transformarea Uniunii Europene într-o Uniune Sovietică și Bruxelles-ul într-o Moscovă. Recunoaștem care este pericolul care se ivește la orizont, din moment ce noi trăim în libertate de numai treizeci de ani.

Am fost mereu luptătorii pentru dreptate ai Europei. Noi am luptat pentru libertate, în timp ce prietenii noștri occidentali au moștenit-o. Mare diferență! Fie ca să avem suficient curaj intelectual și politic și să acceptăm că vremurile s-au schimbat: acum treizeci de ani credeam că Europa este viitorul nostru; dar astăzi vedem că noi suntem viitorul Europei.

Să avem curajul de a fi democrați și luptători pentru libertate și la Bruxelles; fiindcă este singura cale posibilă către o nouă renaștere Europeană.

Cu Dumnezeu deasupra noastră și Ungaria înainte de orice altceva! Succes, Ungaria! Succes maghiarilor!


Polonia și Ungaria sunt de acord cu egalitatea între oameni, dar nu și cu așa-zisa „egalitate de gen”

Ungaria: Programul lui Orbán „36.000 dolari pentru 3 copii” a dus la o creștere cu 20% a căsătoriilor, după jumătate de an

Planul de Acțiune pentru Protejarea Familiei – un nou pachet de măsuri propus de guvernul conservator din Ungaria pentru încurajarea natalității

Politicile pro-viață și pro-familie din Ungaria

Ungaria și Polonia întăresc controlul guvernamental asupra ONG-urilor cu finanțare externă

Anul 2018 a fost declarat Anul Familiilor în Ungaria



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button