VIDEO: Parc memorial în amintirea victimelor avortului, pe locul unei foste clinici de avorturi din Toledo, SUA
de Jessica Rutan, Pregancy Help News
Comunitatea orașului Toledo din statul american Ohio a decis comemorarea mai multor vieți, chiar în locul unde au fost curmate prea devreme, prin construirea Hope Park, primul parc memorial ridicat în cinstea copiilor nenăscuți. Parcul urmează să fie construit pe locul unei foste clinici de avorturi.
Clinica de avorturi „The Center for Choice”, care și-a început activitatea în 1983, a fost închisă în 2013, terenul fiind apoi achiziționat, în 2014, de către un consorțiul local care este pro-viață. Clădirea a fost demolată în vara lui 2016, pentru a face loc viitorului Hope Park, gândit ca un loc al vindecării și al reabilitării pentru familiile care au resimțit efectele avortului.
În 2013, Departamentul de Sănătate Publica al statului Ohio a dispus clinicii, din cauza a numeroase încălcări ale procedurilor medicale. Clinica nu respecta legea statului privind semnarea unui acord de transfer cu un spital local, în vederea preluării femeilor la care apar urgențele medicale din cauza avortului. Toate cele trei spitale din zona au refuzat semnarea unui acord.
Terenul clinicii închise a fost scos la licitație în 2014, iar un grup de activiști pentru viață s-au întâlnit și au început să se roage pentru a obține respectiva proprietate.
„Când mă rugam ca centrul să rămână închis, Dumnezeu mi-a arătat un parc memorial construit peste ruinele clinicii de avort”, declară Denise Emerine, director al organizației „Greater Toledo House of Prayer”.
Când au aflat că terenul avea să fie scos la licitație, doamna Emerine și ceilalți membri ai organizației s-au rugat ca să poată oferi prețul corect pentru achiziție. După unele încercări, au licitat astfel încât au obținut proprietatea respectivă la un preț accesibil. „Dumnezeu ne-a pus un pasaj din Biblie la inimă”, declară Emerine, „Isaia, capitolul 61, 3: să dau celor întristați din Sion, să le dau o cunună împărătească, în loc de cenușă, un untdelemn de bucurie, în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit.”
Savannah Marten, director al Centrului pentru sprijinirea femeii însărcinate din Toledo completează: „Când citești acel capitol din Isaia, te cuprinde bucuria. Vorbește despre eliberarea celor robiți, ilustrează perfect voia lui Dumnezeu privind viitorul fostei clinici.”
În timpul licitației, Denise Emerine a pierdut conexiunea cu reprezentantul organizației de la fața locului și cu toții s-au temut că vor pierde proprietatea din pricina unei defecțiuni tehnice. Temerile au dispărut, însă, când au reușit să reia legătura. Terenul fusese achiziționat, prețul fiind accesibil.
VIDEO
Hope Park Story from Greater Toledo House of Prayer on Vimeo.
„Suntem noii proprietari, prețul fiind stabilit la 61.000 de dolari”, a declarat Emerine. „Avem titlul de proprietate și cheile, avem numele proiectului, Isaia 61. Acum urmează să facem demersul pentru construirea parcului Hope, după voia lui Dumnezeu, care ne-a pornit în această frumoasă aventură pentru orășelul nostru.”
Parcul Hope urmează să fie inaugurat în octombrie 2017, ca rezultat al unui parteneriat remarcabil al mișcărilor pentru viață din Toledo, Ohio.
Consorțiul întrunit pentru achiziționarea terenului este constituit din trei centre locale de ajutor al femeii însărcinate, Dioceza din Toledo, „Foundation for Life” și organizația „Greater Toledo House of Prayer”.
„Nu a fost un efort al unui singur donator sau a unei organizații non-profit. S-a unit întregul oraș Toledo, pentru a construi un loc al vindecării și al refacerii”, a declarat Marten. „Centrul pentru sprijinul femeii însărcinate va beneficia de pe urma acestui parc. Avem un program deosebit pentru recuperarea după avort și intenționăm să folosim parcul Hope pentru organizarea slujbelor de comemorare.”
Hope Park nu este singurul proiect pentru viață ridicat pe spațiul unei clinici de avorturi. În august 2016, o altă organizație creștină a cumpărat și a transformat o astfel de clinică, deținută anterior de James Pendergraft, un doctor notoriu, care se ocupa de avorturi ilegale în Florida.
La câteva state distanță, în West Philadelphia, un centru pentru sprijinul femeii însărcinate folosește un spațiu aflat în imediata vecinătate a unei foste clinici a lui Kermit Gosnell, un alt doctor care făcea avorturi ilegale până la arestarea sa, în 2010.
Proiecte similare există peste tot în America – două în Iowa, dintre care unul este o fostă clinică Planned Parenthood, două în Miami și unul în Texas. Acesta din urmă găzduiește atât organizația „40 Days for Life”, cât și un centru pentru sprijinul femeii însărcinate.
Modelul parcului Hope Park este National Memorial for the Unborn, un parc similar în Chattanooga, Tennessee, unde a fost o clinică pentru avorturi, ca și la Toledo. Scopul principal este oferirea unui spațiu de recuperare și vindecare pentru femeile care au trecut printr-un avort.
„Foarte multe femei care se alatură programului nostru de recuperare după avort au făcut avort chiar la fosta clinică”, a declarat Marten. „Ce exemplu extraordinar de schimbare salvatoare este pentru aceste femei să revină chiar pe locul avortului și să găsească un frumos parc comemorativ. Suntem entuziasmați că avem ocazia să folosim Hope Park pentru recuperarea dupa avort și ne rugăm ca și alte centre pentru sprijinirea femeii însărcinată, din Ohio și din alte state, să poată avea proiecte similare.”
Peter Range, coordonatorul proiectului „Respect Life” din cadrul organizației Catholic Charities a Diocezei de Toledo, afirmă că „pentru organizațiile pentru viață din Toledo, Hope Park este mult mai mult decât o simplă comemorare a celor nenăscuți. Este un loc de pace si întâlnire cu Dumnezeu.” Range se așteaptă ca parcul Hope să joace un rol important în reconstruirea culturii vieții.
„Vrem sa recunoaștem demnitatea copiilor nenăscuți, a mamei, a tatălui și chiar a doctorilor și asistentelor care participă la avorturi”, a declarat Range. „O cultură a vieții trebuie să fie fundamentată pe cultura iubirii – ceea ce înseamnă că trebuie să îi iubim și pe cei responsabili pentru avort.”
O singură clinică de avorturi a rămas în Toledo, Capital Care Network, care și ea încalcă legea privind acordul de transfer la un spital local, din 2014, dar a rămas deocamdată în funcțiune. Dispariția acestor clinici și apariția proiectului Hope Park este privită de către asociațiile pentru viață ca o manifestare a puterii lui Dumnezeu și a rolului rugăciunii în lupta pentru viață.
„Orășelul nostru continuă să se roage și să muncească pentru viață. Privim către Hope Park și ne amintim că îl slujim pe Dumnezeu, care este bun și răspunde rugăciunilor noastre”, a declarat Marten. „Când ne rugăm să dărâme ziduri, El chiar o face.”