familie

Veniți alături de noi să găsim soluții pentru îmbunătățirea sănătății copiilor din România!

Pentru prima dată în România, respectarea dreptului la sănătate al copiilor și tinerilor este luat în vizor! Pe 27 mai 2014 va avea loc prima ediție a Conferinței Naționale “Soluții pentru îmbunătățirea sănătății copiilor”, în cadrul Palatului Parlamentului. Evenimentul a fost inițiat de Comisia pentru Sănătate Publică și Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități, din Senat, și este organizat de revista Politici de Sănătate.

200 de invitați din domeniul sanitar, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, al Tineretului și Sportului, CNAS, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și de protecția copilului, specialiști, ONG-uri, reprezentanți ai societăților profesionale de pediatrie și medicină de familie, ai asociațiilor de pacienți și părinți, mass-media, companii farmaceutice și de asigurări vor dezbate dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor și vor încerca să identifice soluții privind îmbunătățirea accesului la tratamente și servicii de îngrijire.

De ce este necesară această conferință?

Statisticile ne situează în primele locuri, în Europa, la mortalitate infantilă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră copiii din România printre cei mai săraci de pe planetă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pentru curioși:

1. Rata mortalității infantile în mediul rural – dublă, în anul 2012, comparativ cu mediul urban. Două din trei familii, care locuiesc la sat, își tratează copiii bolnavi acasă, potrivit unei statistici realizate de Fundația World Vision România. Numărul persoanelor aflate în pragul sărăciei este de șase ori mai mare în mediul rural decât în cel urban, iar această cifră este alarmantă ținând cont de faptul că 47,2% din populația României trăiește la țară. Cele mai grave probleme cu care se confruntă copiii din mediul rural sunt accesul scăzut la sănătate și educația precară.

2. În România, între 400 și 500 de copii și tineri sunt diagnosticați anual cu cancer. Statisticile la nivel european indică țara noastră pentru cea mai ridicată rata de mortalitate în rândul minorilor, cauzată de bolile canceroase. Deși tratamentele dezvoltate în ultimii ani au dus la scăderea considerabilă a mortalității infantile determinate de cancer, rata supraviețuirii fiind de 80%, în prezent circa 400 de copii români mor în fiecare an din cauza acestei boli. Cele mai comune forme de cancer la copii și tineri sunt leucemia acută limfocitară și leucemia mieloidă acută, cărora li se adaugă cancerul cerebral și diferite alte tipuri de cancer ale sistemului nervos.

3. România se află pe primele locuri, într-un clasament al țărilor din UE, în ceea ce privește numărul de nașteri în rândul minorelor. În fiecare an, peste 20.000 de minore trec printr-o naștere, iar România se afla printre țările din UE care înregistrează cele mai multe astfel de cazuri. Deși în vara anului 2013, România și-a asumat în fața Organizației Națiunilor Unite adoptarea unei Strategii Naționale în domeniul drepturilor sexuale și reproductive și a promis implementarea educației sexuale obligatorii în școlile din toată țara, bugetul pe anul 2014 nu prevede fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de programe. Absența unei astfel de strategii naționale a dat naștere la dezvoltarea unui fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere nasc și își pun sănătatea și viața în pericol înainte de vârsta majoratorului, potrivit statisticilor menționate de Dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală.

4. Rata copiilor abandonați, a sarcinilor premature, a nou născuților cu dizabilități sau malformații, accesul limitat la servicii medicale maternale, antenatale sau postnatale sunt, de asemenea, la niveluri îngrijorătoare.

5. În România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).

6. 95 de nou-născuți ar putea fi salvați în fiecare oră în întreaga lume, respectiv 830.000 de bebelusi pe an, dacă mamele i-ar alăpta imediat după naștere, se arată într-un studiu realizat de organizația “Salvați Copiii International”. Alăptarea în primele 6 luni reduce rata mortalității infantile. Mai mult decât atât, probabilitatea ca un copil dintr-o țara dezvoltată să moară din cauza unor boli precum pneumonia sau diareea este de 15 de ori mai mică, dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele șase luni. În România, proiectul legislativ privind reglementarea marketingului substituenților de lapte matern a fost depus încă din 2010. El a fost înregistrat la Camera Deputaților, în decembrie 2011.

7. Minorii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie din România în fața sărăciei și excluziunii sociale. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de până la 17 ani au șanse să ajungă în această situație, se arată în raportul pe anul 2012 privind ocuparea forței de muncă și evolutiile sociale. Într-un document publicat la Bruxelles, de Comisia Europeană, se arăta că la sfărșitul anului 2011, 40,3% dintre cetățenii români se confruntau cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale.

…. Și statisticile pot continua. Comparativ cu ceilalți copii din Uniunea Europeană, copiii și tinerii români au probleme, pe care doar noi, adulții responsabili, le putem rezolva împreună prin dialog, prin acțiune, prin ințiative.

Conferința este o platformă de comunicare și de identificare a problemelor actuale privind sănătatea copilului și a mamelor în România, pentru autoritățile care doresc să îmbunătățească educația, protecția și accesul copiilor, tinerilor și mamelor la îngrijiri medicale de calitate în sistemul public și privat.

Ca urmare a acestui eveniment, cele două comisii parlamentare vor realiza un raport cu soluții și propuneri de modificări legislative, proiecte și actiuni concrete pentru a crește accesul la cele mai bune tratamente ale copiilor în România.

Pentru mai multe informații și pentru înscrieri:

Dr. Cornelia Scărlătescu, Manager de proiect, cornelia.scarlatescu@politicidesanatate.ro, 0735 908 455

Sursă: Revista Politici de sănătate



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button