avort

TREND: În Rusia, numărul avorturilor a scăzut cu 24,5%

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-unidentified-new-born-babies-maternity-hospital-january-sofia-bulgaria-image64904837
Foto: Dreamstime

 

Conform agenției Interfax, pe 6 aprilie 2016, la o întrunire guvernamentală dedicată situației demografice, Ministrul Sănătății, Veronika Skvortsova, a anunțat că numărul de avorturi din Rusia a scăzut în 2015 cu 24,5% față de 2011.

Numai anul trecut, în această țară s-au născut cu 67.000 mai mulți copii decât în anul precedent.

Oficialul rus a mai precizat că noile cifre se datorează politicilor publice aplicate de mai mulți ani, mai precis „măsurilor active de sprijin psiholgic pentru femeile însărcinate și introducerii de servicii de consiliere în maternități și clinici de obstetrică-ginecologie”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se estimează că aceste servicii de consiliere pot reduce numărul de avorturi cu până la 20%.

Citește și Margaret Hartshorn: o viață în slujba vieții / Revista „Pentru viață” nr. 5 – Primăvara 2016

Trendul din Rusia nu este singular. În SUA, numărul centrelor de consiliere în criza de sarcină (între 2.500 și 2.800, înființate de organizații non-profit locale și regionale) este de aproximativ trei ori mai mare decât numărul cilnicilor de avort, care în 2014 se redusese (de la 2.176 în 1991) la numai 739, conform WND.

Sprijin psihologic pentru femeile în criză de sarcină

Psihologul Mihail Igorevici Hasminski, autorul unei cărți despre psihologia crizei, explică în ce fel poate fi sprijinită psihologic femeia – și mai ales adolescenta – în criză de sarcină.

Citește și Problemele adolescentelor însărcinate

Conform psihologului Mihail Hasminski, femeia în criză de saricnă trebuie ajutată să facă următorii pași:

1. Să înțeleagă că emoțiile puternice nu o pot ajuta să ia o hotărâre corectă

  • cea mai puternică emoție este teama, definită cândva de filosoful Aristotel ca durerea care apare din anticiparea răului: „Ce vor spune prietenul, părinții, profesorii? Cu ce resurse o să trăim?” Deocamdată, aceste probleme nu fac parte din realitate. Sunt doar niște monștri imaginari, la fel ca cei care ne speriau în copilărie
  • teama și emoțiile puternice nasc panică, iar oamenii panicați nu pot rezolva o problemă în mod rezonabil, ba chiar o adâncesc și mai mult

2. Să nu mai încerce să facă față singură crizei de sarcină

  • să recunoască faptul că nu este perfectă și că se află într-o situație dificilă
  • să nu-i fie rușine și teamă de nimic și să bată la toate ușile pentru ajutor: la mamă, rude, vecini, apropiați – profesor, psiholog, preot, altcineva

Program național de consiliere în criza de sarcină

Rusia încurajează oficial de ani buni introducerea de programe pro-maternitate și pro-familie. De exemplu, programul federal „Salvează o viață”, administrat de organizația non-profit „Festivalul internațional de tehnologii sociale în apărarea valorilor familiei «Pentru viață»”, are ca scop oferirea de sprijin social și psihologic femeilor în criză de sarcină, pentru a le motiva să-și nască copiii. Este ceea ce se poate numi consiliere în criza de sarcină, cu un scop declarat pro-viață, dar fără pârghii legislative care să-i interzică femeii accesul legal la avort, care e permis în Rusia în primele 12 săptămâni de sarcină.

Citește și Protejarea și cultivarea familiei și a natalității în Rusia – câteva idei pentru autoritățile române

În prima lună a programului, ianuarie 2015, psihologi din 25 de orașe ale Rusiei au convins 126 de femei să păstreze sarcina, iar zeci de psihologi din alte 35 de orașe s-au alăturat demersului în următoarea lună.

Ekaterina Markova, de la „Salvează o viață”, explica, citată de Pravoslavie: „Sarcina psihologilor și asistenților noștri sociali este să le asculte pe femei, să le explice ce este avortul și în ce fel acesta le poate afecta sănătatea, dar și să le ofere cuvinte de mângâiere, empatie sinceră și să le ajute să rezolve rapid probleme concrete cu care se confruntă. Nu de puține ori, un simplu cărucior donat pentru copil sau plata datoriilor la întreținere a salvat viața unui copilaș. De curând, am salvat o altă viață de copil nenăscut cu prețul unei haine călduroase de iarnă și a unei perechi de cizme”.

Situația demografică în Rusia

Demograful rus Veniamin Bașlacev a declarat, citat în 2014 de ediția engleză a ziarului Rossiyskaya Gazeta, că pierderea de populație prin avort în Rusia în deceniile care au precedat căderea comunismului a reprezentat mai mult decât dublul numărului de victime pe care țara l-a înregistrat în timpul Revoluției Sovietice și în ambele războaie mondiale la un loc. Numărul de avorturi făcute din 1960 și până în 1989 a fost în medie de 4,5 milioane pe an. Iar în jurul anului 2011, populația Rusiei se menținea la 143 de milioane, în scădere cu 5,7 milioane de la destrămarea Uniunii Sovietice, care a avut loc în 1991.

Biserica Ortodoxă Rusă: poziția față de avort

Patriarhul Chiril al Moscovei și Întregii Rusii a declarat că o mare parte din avorturile care se fac în Rusia nu apar în statistici – un singur exemplu ar fi avorturile chimice, care se pot face și în ambulatoriu. Patriarhul Chiril a mai spus anul trecut că serviciile de avort nu ar trebui decontate de asigurările medicale din sistemul public de sănătate.

Citește și România și Republica Moldova au nevoie de centre de sprijin pentru femeia însărcinată / Revista „Pentru viață” nr. 5 – Primăvara 2016

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button