opinii

Teodor Baconschi: Declinul ridiculizatei „familii tradiționale” distruge „parteneriatul dintre generații”

de Teodor Baconschi, Facebook

Toate ideologiile nihilismului demiurgic (da, modernitatea târzie stă sub semnul acestui paradox) au vrut să desființeze familia, ”denunțată” ca ”instituție opresivă”. Nu poți fabrica ”omul nou” (nazist, comunist, postmodern) decât dacă statul – instanța cu adevărat impersonală și opresivă – îl confiscă pe supusul său din leagăn, până în mormânt.

Operațiunea a reușit, parțial: tinerii (care vor plăti datoriile acumulate de statele-providență) se simt nesiguri economic. Se căsătoresc după 30 de ani (dacă o mai fac). Zămislesc cel mult un copil și divorțează ușor (îndemnați de climatul ”am orice drept, așa că nu mai am responsabilități”). Într-adevăr, e foarte greu să ”produci adulți responsabili”, adică să crești și să educi copii până în pragul vârstei autonome.

În felul acesta, drumul spre distopie e deschis, mai ales că revoluția digitală a scăzut radical costurile unei supravegheri generalizate. Nu e nevoie să devenim apocaliptici pentru a recunoaște că declinul ridiculizatei ”familii tradiționale” distruge ”parteneriatul dintre generații”, în care Edmund Burke vedea condiția unei comunități libere.

Iată de ce alegerile societale sunt importante, atâta vreme cât le mai putem face.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește mai multe opinii de Teodor Baconschi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button