Marşul pentru Viaţă

SUA. Mitropolitul Tihon către credincioși înaintea Marșului pentru viață: „Marșul acesta nu se încheie astăzi. Este calea pe care trebuie să mergem în fiecare zi a vieții noastre”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Cuvântul de învățătură al Mitropolitului Tihon, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Americii, la liturghia dinaintea Marșului pentru viață de la Washington, DC

Stimați seminariști și membri ai cinului monahal,
Dragi credincioși și credincioase,

Vă salut în Numele Domnului, în Pacea Lui, după ce am celebrat împreună această liturghie și am ajuns să cunoaștem în ea deplina Putere, Înțelepciunea și Cuvântul lui Dumnezeu. Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos, care a primit jertfa noastră, El Însuși fiind ceea ce s-a adus ca jertfă, să ne dea unire ca și creștini ortodocși în această zi, astfel încât, cu toată convingerea noastră, să ne mărturisim cum se cuvine credința în El. Fie ca cei puternici, cei sus-puși, cei care iau decizii, să audă clar cuvintele lui Solomon: Dumnezeu n-a făcut moartea și nu se bucură de pieirea celor vii” (Cartea Înțelepciunii lui Solomon 1, 13).

Acestea sunt cuvintele pe care le spunem întregii lumi în timp ce pășim azi în marș – marșul pentru viață! Să mărturisim prin pașii noștri, prin mișcarea picioarelor și a întregului nostru trup că ne sprijinim ferm pe cuvintele Scripturii cu privire la creație: când Dumnezeu a văzut cele ce le-a făcut, a văzut că erau bune! Din prima zi a Creației și până în zilele noastre, Dumnezeu își privește creația cu dragoste. Iar ceea ce a văzut că este bun, acum răscumpără. De pe tronul Său din înălțime, de unde a creat totul, El rămâne pe deplin implicat în creația Sa: „Că a privit din înălțimea cea sfântă a Lui, Domnul din cer pe pământ a privit, ca să audă suspinul celor ferecați, să dezlege pe fiii celor omorâți” (Psalmul 101, 20-21), deoarece viața este prețioasă. Viața este prețioasă pentru că vine de sus, de la Făcătorul „tuturor darurilor bune, al tuturor darurilor perfecte”.

Și așa, pe măsură ce mergem să marcăm dureroasa comemorare a deciziei Roe vs Wade [care a legalizat avortul la cerere în SUA din orice motiv și pe tot parcursul sarcinii – n.red.], în timp ce mergem în marș pentru a apăra viața, să afirmăm viața cu Apărătorul vieții, Domnul nostru Iisus Hristos, să afirmăm viața într-o civilizație care confundă viața cu moartea, într-o societate care confundă noțiunile de alegere și calitate a vieții cu avorturile făcute într-un număr uimitor și de neînțeles începând de la această decizie de legalizare și până azi: peste 50 de milioane. Iubim viața, viața pe care El ne-a oferit-o, căutăm să protejăm viața, să încurajăm viața, să avem grijă de cei vii, pentru că viața, a fi în viață, a exista este un lucru bun.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Desigur, calea pe care mergem azi nu se oprește la parcul National Mall [locația scenei pe care au loc discursurile de la Marșul pentru viață – n.red.], nu se oprește la Washington, DC, ci depășește cu capitala națiunii noastre. Într-adevăr, marșul acesta nu se încheie astăzi. Este calea pe care trebuie să mergem în fiecare zi a vieții noastre. Faptele, lucrarea și vorbele noastre trebuie să le dedicăm afirmării darului vieții de la concepție și până la moartea naturală, de la nou-născuți la vârstnici. Doar mărturisind ceea ce credem, doar mărturisindu-ne credința în Iisus Hristos, reînnoită întru cunoașterea lui, și numai prin Harul Său se va schimba în lumea din jur, iar viața va fi recunoscută drept cum este: un mare dar de la Dumnezeu pentru noi.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru comunitatea credincioșilor care s-au adunat de departe în această dimineață în Catedrală. În ciuda risipirii pe care o cunoaștem zilnic, cu polemici politice, dușmănie între națiuni, dificultăți chiar și în interiorul Bisericii, prin Harul lui Dumnezeu reușim să fim împreună în unitate de credință și de țel. Să nu ne înșelăm și nici să nu considerăm această situație drept una obișnuită. Ni s-a dezvăluit o mare taină, iar Dumnezeu Însuși ne-a făcut părtași la ea: ne-am reunit pentru a-L slăvi pe Tatăl Ceresc, care ni l-a dăruit pe Fiul Său, în Duhul Sfânt.

Și plecăm de aici hrăniți, întăriți și reînnoiți pentru scopul nostru comun: afirmarea vieții. Această taină să nu fie ignorată. Dragostea și bunătatea care insistăm că le punem la temelia apărării vieții, dragostea și bunătatea pe care Dumnezeu ni le dezvăluie în această liturghie pe care tocmai am celebrat-o, acestea să ardă și în inimile noastre, unii pentru ceilalți, iar aceeași bunătate să fie substanța acțiunilor noastre unul față de celălalt. Să facem primii pași în marșul pentru apărarea vieții arătând iubirea pe care o avem pentru viața celuilalt, începând chiar acum.

Dumnezeu să fie azi cu fiecare dintre noi, cei care mergem în marșul pentru viață!

Domnul să ne călăuzească pașii!

Domnul să ne pomenească în Împărăția Sa cea cerească!

Sursa: OCA.org

SUA. Cuvântarea Mitropolitului Tihon la Marșul pentru viață: „Afirmăm ferm viața din momentul concepției și până la sfârșitul vieții și îndemnăm poporul să proclame același adevăr”

VIDEO

https://www.facebook.com/orthodoxchurchinamerica/videos/601154600679701/


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button