Studiu: Surprinzătoarele beneficii pe care le aduc mamele casnice
de Redacția Stiripentruviata.ro
Mamele sunt adevăratul liant care ține societatea laolaltă. Ele organizează, ele se oferă în mod voluntar să facă ceva, ele educă. Și, când nu sunt prin preajmă, remarci imediat lipsa lor.
Dar, cel mai puternic (și dureros) argument legat de mamele casnice se referă la copiii acestora. În ultimii ani, în Marea Britanie, dezbaterea a încetat. Prin taxele pentru securitatea socială, guvernele au făcut ca femeilor să le fie tot mai greu să absenteze de la locul de muncă pentru a-și crește copiii.
Guvernul britanic preferă să încurajeze crearea unei armate de dădace și angajate în creșe (pe care le poate, printre altele, nu numai recruta, dar și manipula).
Unele dintre aceste femei fac o muncă de bună calitate. Altele, poate majoritatea, sunt tinere femei cu perspective limitate. Autoritățile recunosc acest lucru. Acesta este unul din motivele pentru care îngrijirea copiilor preșcolari este din ce în ce mai mult obiectul unei programe foarte bine stabilite.
Poate că legiuitorii au decis că societatea este mai bine deservită de femei inteligente care intră în câmpul muncii, mai degrabă decât cele care stau acasă pentru a crește copii, dar, uneori, planurile le sunt năruite.
Cea mai recentă provocare pentru curentul predominant provine, nu pentru prima dată, din Scandinavia – o parte a lumii unde, cu toate asociațiile de dădace susținute de stat, este încă posibil să pui la îndoială moralitatea și superioritatea practică a unei mame angajate în câmpul muncii, fără să fii etichetat drept retrograd.
Oamenii de știință de la Universitatea din Stavanger au prelucrat o mulțime de date pentru a studia impactul unui părinte casnic asupra capacității de învățare a copiilor. Cadrul acestui studiu este legea pe care guvernul norvegian a introdus-o în 1998, prin care a sporit cuantumul stimulentelor pentru creșterea copilului astfel încât părinții să stea acasă cu cei mici, dar numai până la vârsta de trei ani.
Ceea ce studiul din 2013 a descoperit este o neașteptată consecință a acestei politici. Este greu de măsurat dacă prezența permanentă a unei mame poate face un bebeluș mai inteligent, dar, cu siguranță, o mamă casnică nu-l ajută doar pe copilul abia născut.
Prezența sa constantă îmbunătățește calitatea vieții, atât în cadrul, cât și în afara casei, pentru vecini, soți, bunici și, bineînțeles, pentru copiii mai mari. Iar în ceea ce privește copiii mai mari, ne aflăm pe un teren care poate fi măsurat, pentru că acești copii dau examene.
Prin urmare, care este impactul unei mame casnice pentru adolescenții care dau examene? Ghiciți? Este pozitiv. Și acesta este chiar demonstrabil. Politica norvegiană nu a avut intenția să impulsioneze acest fenomen. El își are originile în Teoria Atașamentului, în ideea că ruperea legăturii dintre un părinte și copilaș ar fi dăunătoare pentru cel din urmă.
Dar, se pare că adevăratul beneficiu s-a dovedit a fi pentru copiii mai mari.
Pentru mame, și eu sunt una dintre ele, care simțeau în mod intuitiv că prezența noastră este necesară copiilor în special în perioada școlară, aceste constatări reprezintă o revelație. Ele ne susțin convingerea că a fi o mamă casnică nu este o situație tranzitorie – nu este ceva ce facem doar până când copiii încep școala. Nu toate mamele privesc acest lucru ca pe o vocație. Unele sunt nerăbdătoare să-și reia cariera cu prima ocazie. Multe consideră începutul școlii pentru copil drept momentul în care trebuie să se „reîntoarcă la normalitate”.
Dar, așa cum ne reamintește studiul norvegian, ceea ce este „normal” nu are nicio importanță. Ceea ce contează este ceea ce dă rezultate pozitive. Și acum avem dovada clară că ceea ce funcționează pentru copii – nu numai cât încă învață să facă primii pași, dar pe întreaga durată a copilăriei – este prezența permanentă a unui părinte acasă.
de Joanna Roughton, MercatorNet.com
Joanna Roughton este director pentru relațiile cu media pentru Home Renaissance Foundation (HRF) din Londra și editor a blogului BeHome aparținând HRF.
Traducere: Oana Dumitru
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.
În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.