Studiu: Bărbații căsătoriți câștigă mai mult
Oare se autosabotează tinerele atunci când aleg coabitarea premaritală în locul căsniciei de la bun început? Un studiu realizat de Arif Mamun de la Mathematic Policy Research spune că așa ar fi. Cele care trăiesc în concubinaj sunt dezavantajate și din punct de vedere financiar.
Chiar și în epoca în care majoritatea preferă coabitarea, bărbații căsătoriți câștigă mai mult decât cei care trăiesc în concubinaj. Folosind date despre aproape 1500 de bărbați de rasă caucaziană care au participat între anii 1990 și 2000 la un sondaj (National Longitudinal Survey of Youth), Mamun a aplicat mai multe tehnici de analiză sociologică pentru a măsura efectul pe care îl are statutul marital asupra salariului pe care îl câștigă. Cercetătorul a observat că dintre bărbații căsătoriți 21 % aveau un salariu mult peste medie. În schimb, doar 6,5 % dintre cei care coabitau cu prietenele sau nu fuseseră niciodată căsătoriți se bucurau de acest avantaj. Studiul mai arată că salariul bărbaților căsătoriți crește încet, dar sigur, cu 1,6 % în fiecare an de căsătorie.
Comparând diverse modele de coabitare (unul care se finalizează prin căsătorie, altul care se termină prin despărțire și altul în care cuplul continuă să coabiteze) a observat că ”salariile celor care coabitează cresc doar în cazul celor care, în final, se căsătoresc”. Dar, spre deosebire de cazul celor care ajung, în final, să facă nunta, nu a constatat vreo influență semnificativă a coabitării asupra salariilor bărbaților. În concluzie, rezultatul sugerează că, dacă o femeie care trăiește în concubinaj ar vrea ca partenerul ei să câștige mai mult, ar trebui să se mărite cu el.
Mamun este printre primii cercetători care descoperă legătura dintre salariu și statutul social. Totuși, în mod ironic, el crede că descoperirea sa arată că este vorba de sancționarea unui comportament care era considerat scandalos nu cu mult timp în urmă. Mamun se teme că ”politicile pentru un mariaj sănătos” implementate începând cu perioada în care a fost președinte George W. Bush ignoră sau minimalizează importanța coabitării. Cercetătorul pare să creadă că politicile de ajutor social ar trebui să promoveze coabitarea pentru a îmbunătăți bunăstarea familiei. Dar, dacă ar rămâne onest în fața datelor pe care le-a adunat, cercetătorul ar înțelege că este mai corect să susții un ideal social care oferă cea mai bună alternativă pentru femei și copii, și nu un substitut palid.
(Arif Mamun, “Cohabitation Premium in Men’s Earnings: Testing the Joint Human Capital Hypothesis,”)