Să te căsătorești înainte de 30 de ani nu-i rău deloc
E amuzant cum în zilele acestea ne dorim cele mai multe lucruri imediat. Filmul abia apărut, notificările de pe Facebook, hainele cumpărate online. Singurul lucru pe care chiar părem fericiți să-l așteptăm este căsătoria, așa ne este arătat și într-un articol intitulat: „5 Motive pentru care nu ar trebui să te căsătorești înainte de 30 de ani”, scris de un anume Paul Hudson de la Elite Daily.
Dar eu nu cred că trebuie să așteptăm atât de mult. Sigur, nu toată lumea își va întâlni viitorul partener până la acea vârstă sau mai târziu, iar asta e normal. Dar să zicem că ai cunoscut o persoană minunată și singurul motiv pentru a nu vă căsători este că încă aveți 20 și ceva de ani. Asta nu mai e normal. Deci dl Hudson a venit cu cinci motive pentru a nu te căsători mai devreme de 30 de ani (le vedeți mai jos). Dați-mi voie să le combat.
Abia dacă te cunoști pe tine însuți
Sigur, abia dacă te cunoști pe tine însuți și probabil te vei mai schimba în următorii câțiva ani. Dar asta nu e ceva specific unei anumite vârste – am întâlnit mulți alți oameni mai în vârstă cu această caracteristică. În plus, cu toții cunoaștem multe căsătorii de succes încheiate cu mult înainte de 30 de ani. Pe de altă parte, schimbarea și creșterea personală nu trebuie să aibă loc excluzându-i pe alții – dacă există acea persoană potrivită în viața ta, atunci ar trebui să te ajute să evoluezi. Iată de ce acest argument al cunoașterii de sine este invalid.
Cel mai probabil nu ai stabilitate financiară
O să-mi amintesc întotdeauna de profesorul meu de biologie din liceu care ne povestea despre începutul căsătoriei: „tot ce ai nevoie este o saltea și o bucătărie!” Puțin cam prea direct poate, dar o lecție bună pentru noi. Una clasică. Nu voi nega faptul că banii sunt importanți la începutul vieții împreună, dar este posibil și să aștepți o viață să atingi această stabilitate financiară – cu atât mai mult cu cât în societatea noastră asta înseamnă ratele la casă plătite, grădina aranjată perfect, ultimul sistem video și destui bani disponibili pentru o vacanță (iar când apar copiii, să-i putem introduce în stilul nostru de viață fără să ne pierdem confortul). Părinții mei mi-au spus de-a lungul anilor că au început cu puțin (ca să fie și mai clar: tatăl meu era șomer când a cerut-o în căsătorie pe mama), dar au devenit mai stabili financiar pe măsură ce au trecut anii. Se aveau unul pe altul, munceau și au ajuns unde sunt acum – cu atât mai fericiți.
Ai putea simți că nu ai experimentat destul
Iată ce nu înțeleg la argumentația de tip „ai nevoie de mai multă experiență de viață”. Cine spune că nu poți câștiga experiență de viață alături de persoana iubită? Acum, pentru cineva care se află în căutarea unei experiențe de viață cu cât mai mulți parteneri, o relație complică lucrurile. Dar cred cu tărie că a zbura din floare în floare nu este ceva de care e nevoie pentru a te bucura de o viață împlinită și, cu siguranță, nu e o premisă înainte de a te stabiliza. Acest mod de viață conduce cel mai probabil la dezvoltarea egoismului, nesiguranței și aduce o încărcătură suplimentară unei viitoare relații. Dar o experiență de viață sinceră și altruistă – călătoriile, voluntariatul, învățarea, prieteniile legate, suișurile și coborâșurile inerente trecerii anilor – toate aceste pot fi cu siguranță experimentate alături de un soț sau o soție. (NB. Să clarificăm încă ceva: cred că anii de celibat ajută la creștere și dezvoltare, dar acesta nu-i un motiv ca cineva să nu se căsătorească la sfârșitul adolescenței sau la puțin peste 20 de ani).
Căsătoria este pentru totdeauna, de ce să te grăbești?
Îmi vin în minte câteva motive practice pentru care să nu amânăm căsătoria. Ceasul biologic al femeii (în ciuda a ceea ce mass-media tinde să transmită, FIV-ul nu e un remediu rapid) și faptul că este mult mai probabil să ai pretenții mai ridicate (pe măsură ce trec anii, va fi din ce în ce mai greu să înveți să faci compromisuri sau să găsești pe cineva care să se plieze pe tabieturile tale). În afară de asta, trebuie să atrag atenția că Hudson privește căsătoria într-un fel cu totul negativ și super-egoist. În termeni de taxe și complicații ale unui potențial divorț – el renunță înainte de a începe și se concentrează mereu pe cum mă va afecta căsătoria pe mine în relație cu mine însumi și doar pe mine. Dar nu despre asta e vorba! Dacă te căsătorești este pentru că vrei să-ți petreci tot restul vieții împreună cu celălalt, vrei tot ce e mai bun pentru partener și ești gata să ai încredere în ciuda posibilelor greutăți viitoare. Căsătoria nu ar trebui grăbită, dar asta nu înseamnă că ar trebui amânată.
Succesul vine mai greu cu vârsta
În acest paragraf, Hudson argumentează că visele sunt greu de atins și căsătoria le va face și mai greu de realizat de vreme ce nu vei mai fi „liber” să le urmezi. Wow – iată o generalizare totală!
Mai întâi, căsătoria nu este o închisoare. Dacă este o relație bună, atunci a fost aleasă de bună voie, și s-a dovedit benefică pentru ambii soți într-o multitudine de feluri. Apoi, un partener care te sprijină are un mare rol în a te ajuta să-ți atingi visele. Asta îmi aduce aminte de o poveste pe care am văzut-o online despre soții Obama, în care Barack și Micelle au ieșit în oraș la cină și au descoperit că proprietarul restaurantului fusese odată îndrăgostit nebunește de Michelle. Președintele Obama a spus: „Dacă te-ai fi căsătorit cu el, ai fi fost acum proprietara acestui încântător restaurant,” iar Michelle i-a răspuns: „Nu, dacă m-aș fi căsătorit cu el, el era președintele Americii acum.”
Concluzie
Hudson face căsătoria să pară o condamnare la închisoare și ca și cum este vorba numai despre tine, nu și despre persoana iubită. Înlăturați aceste preconcepții și căsătoria înainte de 30 de ani vi se va părea mult mai puțin problematică!
Traducere: Viorela Marcu
foto: http://www.freedigitalphotos.net
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.
În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.