Românii, printre campionii europeni la consumul abuziv de alcool. Peste jumătate dintre alcoolici sunt intelectuali

de Claudia Spiridon
România ocupă locul trei în Europa în privința consumului abuziv de alcool, înaintea noastră situându-se țări precum Cehia și Suedia. Românii consumă nouă litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, atrag atenția specialiștii. Aceștia susțin că, din punct de vedere al sănătății publice, problema alcoolului este cu mult mai gravă decât cea a drogurilor ilegale.
„Alcoolul este o mare problemă nerezolvată, vorbim de un adevărat flagel, mai ales că este un drog legal, din care statul încasează sume uriașe. Pe de altă parte, cheltuim zeci de miliarde de lei. Asta se traduce în costuri directe cum sunt complicațiile, dar și în costuri indirecte, adică pensionările înainte de vreme, anii de productivitate care se pierd sau traumele cu care rămân familiile abuzate”, a explicat profesorul Dan Prelipceanu, psihiatru și președinte onorific al Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT).
Alcoolul – un prilej de a dezvolta afaceri Potrivit acestuia, aproximativ două milioane de persoane au tulburări legate de alcool, însă 500.000 de români se confruntă cu probleme severe cauzate de alcoolism. Mai precis, pentru un alcoolic suferă alte șapte persoane, arată cele mai recente date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Consumul de alcool există în toate statele europene, este un drog legal și este un foarte bun prilej de a dezvolta afaceri pe urma lui. În schimb, la noi consumul este mai accentuat decât în celelalte țări. Trebuie să reținem că există și persoane care au o predispoziție genetică spre a deveni alcoolici”, a completat profesorul Prelipceanu. Cei mai mulți alcoolici au între 25 și 54 de ani Tocmai pentru a le veni în întâmpinare celor care se confruntă cu astfel de probleme, ALIAT a pus bazele a două centre de tratament integrat, unul în Bucureși și altul în Târgoviște. În trei ani, nu mai puțin de 1.200 de pacienți au beneficiat de servicii oferite de specialiștii ALIAT, cei mai mulți făcând parte din categoria de vârstă 25 – 54 de ani. Totuși, inclusiv tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au venit la terapie pentru a-și rezolva problemele de sănătate.
Citește restul articolului pe adevărul.ro