România exportă sens în lumea largă: „Vasul cu îndrăgostiți”, vechi de 6.500 de ani, cu un cuplu format dintr-un bărbat și o femeie în interior

Un exponat unic din inventarul Muzeului Județean Giurgiu a făcut înconjurul lumii, dând mărturie despre un anumit fel de a înțelege viața, care pare să fi supraviețuit din vremuri imemoriale și până azi, din generație în generație, în etosul locuitorilor de la nord de Dunăre, respectiv al românilor.
Pe fundul vasului de lut se află, modelată tot din lut, o figurină care reprezintă un cuplu format dintr-un bărbat și o femeie. Aceștia sunt așezați, cu bărbatul ținând mâna după umărul femeii într-un gest de tandrețe.
Obiectul are 6.500 de ani vechime, fiind datat din 4.500-4.100 î.Hr., din epoca eneoliticului, sau chalcoliticului, adică Era cuprului. „Vasul cu îndrăgostiți” face parte din cultura Gumelnița și a fost descoperit la Șantierul arheologic Sultana, de la Malul Roșu, în 1975, de arheologul Constantin Isăcescu. Vasul, care a fost restaurat de arheologul Mihai Ionescu, și-a păstrat în mod uimitor prospețimea culorilor originale.
Arheologul Iulia Răbîncă, specialist la Muzeul Județean Giurgiu, explică semnificația acestui vestigiu:
Se consideră că este legat de spiritualitate, de univers, în acea vreme femeia era considerată zeița mamă, era zeița fertilității. Totodată, culorile vasului arată legătura cu viața alb și roșu, iar spirala care pleacă de la ombilicul femeii reprezintă spirala vieții. Atât gestica, cât și cromatica arată implicit legătura cu dragostea. Deși seamănă cu o strachină, vasul este absolut unul deosebit, în niciun caz nu era un vas pentru depozitat alimente, este un vas legat de credințele lor religioase, de legăturile cu spiritualitatea (…).
Nu s-a mai găsit nicăieri în lume așa ceva, acest vas este unicat, este vasul nostru de tezaur, aproape a făcut înconjurul lumii și va mai face, sperăm noi.
O vizitatoare a Muzeului Județean Giurgiu a declarat despre exponat:
Cuplul transmite liniște, pace, parcă nimic din grijile vieții nu îi atinge, intri într-o stare de beatitudine când îl privești. De fapt, nu simți că acest cuplu stă pe fundul unui vas, ci pe bolta cerească, este mirific sentimentul care te încearcă atunci când îl privești.