familiesfaturi pentru părinţi

Relația cu grupul de prieteni al adolescentului

„Este util ca adolescentul să fie învățat să acționeze chibzuit în relațiile cu ceilalți oameni, să i se aducă aminte zicala: „Măsoară de șapte ori și taie o singură data.” La început gândește-te, uită-te în stânga și în dreapta, cumpănește, alege calea și doar după aceea acționează. Dependența de aprecierile, vederile și convingerile acceptate în grupul căruia îi aparține adolescentul îl face câteodata pe acesta să fie gata să renunțe la propia părere în loc să-și apere convingerile și valorile.

Cum să apreciem calitatea prieteniilor copilului? Destul de simplu. Cu adevărat folositoare pot fi numite doar acele relații în care copii se simt confortabil unul cu celălalt, în care ei se simt siguri pe ei, nu depășesc limitele riscului rezonabil, respectă regurile societății, păstrează apropierea și înțelegerea reciprocă cu părinții, nu au secrete de natură criminală sau erotică. O abatere puternică de la normă trebuie să provoace îngrijorare.

Particularitatea prieteniei dintre adolescenți constă nu numai în substituirea autorităților. În relațiile dintre adolescenți este întotdeauna loc pentru taină, tăcere, conglăsuire, răbdare și înrudire sufletească – „totul juma’-juma’, totul frățește”. Tocmai de aceea părinții aud atât de des: „Cu prietenul meu îmi vine ușor să vorbesc despre orice”, „Întotdeauna am încredere în prietenul meu. Știu ce gândește, chiar dacă tace”. Cu cât mai stânsă și mai puternică este prietenia, cu atât mai multe sunt temele pe care adolescenții le discută între ei, fără să se intereseze de experiența și de părerea părinților.”

Sufletul adolescentului, ghid antistres pentru părinți, editura Sophia

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button