familiepoveşti pentru trezit copiii

„Profesoara de povești” Ioana Revnic și-a mutat online poveștile pentru suflet

de Redacția Stiripentruviata.ro

Site-ul Basilica.ro prezintă povestea scriitoarei Ioana Revnic, profesoară de limba română la Liceul Teologic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, care a conceput proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

Acesta a început cu câteva sesiuni de lectură cu copiii în diverse comunități și a crescut într-o adevărată mișcare de educație informală prin lectură. În timpul pandemiei, ateliere de povești s-au mutat online.

O elevă i-a acordat cândva Ioanei Revnic diploma de „Profesoară de povești”, la care scriitoarea spune că ține mai mult decât la diploma ei de doctorat. „Nu pot trăi fără povești. Spun povești. Caut povești”, scrie ea pe blogul personal, Bunatate.ro. Ea folosește poveștile și la clasă.

Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” a început la 1 decembrie 2018, la Așezământul pentru copii Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuţi. În 2019, Ioana Revnic le-a citit copiilor români din Ucraina, dar și celor din Parohia Toți Sfinții din Huldenberg, Belgia. Și-ar dori să ajungă și în comunitățile românești din Apșa (Transcarpatia), Gyula (Ungaria), Timoc și, mai ales, în Basarabia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

După ce, la începutul acestui an, România pentru viață a organizat un curs de formare în cadrul căruia Ioana Revnic a fost formator alături de Adriana Ene de la TRINITAS TV, practica atelierelor de povești s-a extins în țară, fiind adoptată de părinți, de profesori și de lucrători de tineret care au înțeles valoarea lecturii pentru educarea caracterului și pentru insuflarea de valori ziditoare.

La atelierele de formare organizate în ianuarie 2020 de România pentru viață

Profesoara spune că ascultarea poveștilor în lectura unui adult îi ajută pe copii să-și dezvolte capacitatea de concentrare, dar și abilitățile socio-emoționale. „Își vor însuși mai bine structurile gramaticale și vor beneficia de o mai bună interconectare a rețelelor neuronale din creier”, spune ea.

Practica a fost extinsă cu succes și în activitățile organizate de Pro Vita Iași în Luna pentru viață 2020, când voluntarii organizației au citit povești pro-viață din seria „Fiecare viață este un dar”, scrise și ilustrate de Veronica Iani.

În timpul pandemiei, cu ajutorul unei prietene care i-a făcut cadou un laptop mai performant, Ioana Revnic a început să organizează ateliere de povești prin aplicația Skype, pentru grupe de maximum zece copii. A început cu rudele din Italia, care au rugat-o să le ajute, deoarece copiilor le venea greu să stea mult timp închiși în casă și ar fi avut nevoie de activități folositoare.

Captură de ecran din tinpul atelierelor organizate prin Skype

De acum, „Spune-mi o poveste pentru suflet” are și canal de Youtube, cu povești pentru copii citite de părinți, de studenți și de copii.

Înscrierile la atelierele de povești pe Skype se fac zilnic până la ora 17:00 la adresa: spuneopovestepentrusuflet@gmail.com. Marțea și joia, de la ora 19.00, atelierele sunt ținute de Ioana Revnic, iar miercurea și vinerea, de la ora 18:00, povestitor este Mădălina Andreescu, o mamă pasionată de poveștile pentru copii.

Urmând exemplul Ioanei Revnic, și Pro Vita Iași va organiza sesiuni online de lectură cu copiii, prin aplicația Zoom. Pentru înscrieri, trimiteți un email la adresa: departament.provita@mmb.ro.

Foto credit: Facebook / Dani Guliciuc; arhiva personală


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button