miracolul vieţii

Povestea lui Samoilă Mârza, orfanul care a scris istoria Marii Uniri in imagini

de Andreea Ionescu, Știri pentru viață

Recunoștința pe care o avem pentru singurele 5 fotografii de la Marea Adunare Națională din 1918 poartă un nume: Samoilă Mârza. La fel ca și alți oameni care au făcut lucruri mărețe, nu a avut o viață ușoară, dar a avut voință. S-a născut în 18 septembrie 1866 în satul Galtiu din județul Alba. A rămas orfan când era copil pentru că mama lui, Ana, a murit de tânără.

După absolvirea liceului a învățat meseria de fotograf de la fotograful sibian Iainek. În 1918 a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe front în Galiția, o regiune istorică împărțită între Ucraina și Polonia locuită la început de români, polonezi și ucraineni.

În 1916 când a intrat România în război, Samoilă Mârza a fost trimis în Italia pe front, unde a intrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. La finalul războiului a ajuns la Viena și a reușit să surprindă trei cadre de la sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar. În dimineața zilei de 1 decembrie a fotografiat delegația care a plecat din satul lui și a pornit spre Alba Iulia, așezând pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul și clișeele de sticlă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Prezența lui Samoilă Mârza la Marea Unire nu era în plan. Organizatorii angajaseră un fotograf german care să surprindă cele mai importante cadre de la eveniment, dar acesta nu s-a prezentat. Din cauză că nu avea permis oficial, Samoilă Mârză nu a reușit să intre în Sala Unirii, dar a realizat 5 cadre, trei cu mulțimile și două cu tribunele oficiale. Atât s-a putut realiza, avânt în vedere greutatea cu care se făceau fotografiile, costul ridicat al clișeelor de sticlă și vremea mohorâtă din ziua aceea.

La începutul anului 1919 Samoilă Mârza a realizat un album intitulat „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Albumul a fost prezentat la Conferința de Pace de la Versailles, iar câteva exemplare au fost trimise Regelui Ferdinand, primului ministru Ion C. Brătianu, președintele Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, generalului francez  Henri Mathias Berthelot și altor personalități ale vremii.

Fotografiile au fost foarte apreciate, iar fotograful Samoilă Mârza a primit o felicitare de la rege și un abonament de călătorie pe toate căile ferate franceze de la Generalul Berthelot, iar Iorga l-a elogiat în memoriile sale.

Cu siguranță mama lui a trecut prin multe încercări, iar viața de orfan nu sugera cuiva că Samoilă Mârza va scrie istorie prin fotografiile sale. Dar fiecare copil are un rol important în această lume, chiar și cei care trec prin durerea pierderii unuia sau a ambilor părinți. Șansa lui de a se naște în acestă lume a însemnat singura noastră șansă de a cunoaște istoria fotografică a Marii Uniri.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button