castitateeducaţie sexuală

Post-scriptum la scrisoarea privind „educația sexuală” adresată ministrului Sănătății și ministrului Educației

papusa cultura vietii

de Larisa Iftime (președinta Asociației PRO VITA MEDIA)

Recent, am fost întrebată următoarele lucruri în legătură cu scrisoarea deschisă adresată Ministrului Sănătății și Ministrului Educației:

Nu cumva este o exagerare sau „un lucru dus la extrem” ceea ce propunem noi pentru copiii noștri: abstinența sexuală până la căsătorie? Astăzi tinerii ajung să se căsătorească cam pe la 28-30 de ani și chiar mai mult, având în vedere că-și găsesc cu greu un job, se angrenează apoi în muncă…

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Este adevărat, dar de ce să sărim noi direct la căsătorie, când acum vorbim, totuși, de copii? Tinerii de 28-30 de ani, adulți în toată firea, pot decide singuri ce au de făcut. De ce să sărim în timp așa departe dacă până atunci avem de-a face cu elevi de școală? Anumiți ziariști sunt impacientați de ceea ce vor face copiii noștri peste 5-10 ani și nu observă că aici și acum se duce bătălia pentru sufletul și mințile copiilor. Copiii nu pot decide singuri, prin virtutea faptului că sunt copii. Când vor fi adulți, vor fi liberi să aleagă. Evident, pornind de la repere pe care le vor primi acuma€

Noi, ca părinți, acum, trebuie să le spunem clar: „Așteaptă!”.

Citește și Un bucureștean îi scrie Ministrului Educației despre educația sexuală

Nu a murit nimeni de abstinență până la căsătorie. În schimb, lumea moare din cauza HIV/SIDA, din cauza cancerului de col uterin și alte astfel de boli. Apar forme noi de boli cu transmitere sexuală, care nu mai răspund la antibiotice, iar, din cauza schimbării comportamentului sexual, în ultima vreme a început să facă ravagii printre oamenii tineri cancerul de gât.

Dar de ce să speriem copiii în acest fel? Nu e o abordare corectă.

Bine-bine, dar când îi avertizăm asupra nocivității fumatului, a drogurilor, nu tot această tactică abordăm? Nu le spunem oare despre cancerul de plămâni, despre plămâni perforați, despre dinți cariați, despre deteriorarea generală a sănătății și despre moarte?

E o concepție veche, cine mai urmărește așa ceva?

E chiar o concepție din ce în ce mai actuală. Cel mai recent raport al Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta (SUA) afirmă hotărât, pe baza unor date certe, că abstinența până la căsătorie și apoi monogamia sunt cele mai sigure moduri de a evita bolile cu transmitere sexuală: „Cea mai bună metodă pentru prevenirea transmiterii bolilor venerice este abstinența de la sexul oral, vaginal ori anal sau relațiile monogame de lungă durată cu o persoană care nu e infectată. Pentru persoanele care sunt tratate de o boală transmisibilă alta decât SIDA, consilierea pentru abstinența de la relații sexuale până la terminarea tratamentului medical este crucială”. Textul raportului poate fi citit aici.

Citește și Scrisoarea deschisă despre educația pentru familie a asociației Studenți pentru viață

Dar statisticile arată că 15% din adolescenți își încep viața sexuală de la 15 ani.

Și noi să încurajăm această viață sexuală la copii, dacă statisticile spun asta? Celor de 15-16 ani, care deja și-au început viața sexuală, trebuie să le spunem: „Stop! Dacă doriți să evitați bolile cu transmitere sexuală, avortul, suferința emoțională, nu vă implicați prea devreme în relații sexuale”. Este unicul mod sigur 100% de a evita toate aceste suferințe. Și apoi, 15% nu înseamnă toți. Oare restul de 85% nu ar trebui avertizați că încă nu e timpul? E pentru sănătatea și pentru binele lor. Aceasta este prevenția. Oare nu acesta ar trebui să fie și scopul Ministerului Sănătății? Aici cred că ar trebui să facem apel la medicii ginecologi, la pediatri. Am citit prea multe sfaturi și recomandări despre cum se utilizează contracepția modernă, dar sfaturi de genul „biologia îți spune să aștepți” pentru tinerele de 15-16 ani nu am prea citit. Colul uterin al tinerelor fete este foarte vulnerabil la infecțiile cu transmitere sexuală. Doar un singur pas greșit și îi poate afecta întreaga viață. Se poate infecta chiar la primul act sexual cu herpes sau HPV. Citez din cartea lui Miriam Grossman, „You’re Teaching My Child What?” (în curs de apariție la Editura Provita Media):

„Colul uterin (cervixul) este locul a două dintre cele mai cunoscute infecții cu transmitere sexuală, HPV si Chlamydia trachomatis. E nevoie de HPV ca să se dezvolte cancerul cervical, iar Chlamydia poate provoca boală inflamatorie pelvină cronică, sarcini ectopice, avort spontan și infertilitate. Fetele sub vârsta de 20 de ani sunt lovite cel mai tare de aceste epidemii. Unul din motive este cervixul lor imatur. Este crucial să înțelegem asta. Cervixul unei femei adulte este mai dificil de infectat decât cervixul unei adolescente. Cu cât este mai matur, cervixul este protejat de 20-30 de straturi de celule. Prin contrast, cervixul unei adolescente are o zonă centrală numită zonă de transformare. Aici celulele au un strat doar de o singură celulă grosime. Zona de transformare este cea mai mare la pubertate și ea se restrânge pe măsură ce cervixul se maturizează. Straturile subțiri de o singură celulă fragilă sunt transformate progresiv în scuturi groase plate, cu mai multe straturi”.

Citește și Scrisoarea deschisă de la ProValori Media, publisherul Stiripentruviata.ro, despre educația pro-familie

Pentru sănătatea lor, în general și, având în vedere că sunt viitoare mame, nu este oare mai sănătos să se abțină?

Indiferent de ceea ce spun statisticile, ca părinți, trebuie să avem așteptări clare de la copiii noștri: „Da, ai pulsiuni firești, e normal să te îndrăgostești la această vârstă, dar nu e timpul pentru relații sexuale”. Când mesajul din partea părinților către copii este clar, ei știu foarte bine ce au de făcut și, în general, nu vor să-și dezamăgească părinții. Chiar dacă par că nu ascultă, că sunt preocupați de ale lor, ei aud tot ce le spunem și așteaptă aceste sfaturi de la noi. Dacă ne gândim și cât muncesc pentru școală, cât stres au cu teste, simulări, examene de bac, să se mai implice și în relații sexuale în această perioadă ar însemna nebunie curată.

Stai, dar cu prezervativul cum rămâne? De ce să nu-l promovăm?

Prezervativul nu protejează 100%. Îți dă o impresie de falsă siguranță, iar unele boli se transmit chiar și cu prezervativ. Și apoi, noi vrem să-i protejăm pe copiii noștri 98-97-96%, sau dorim să-i protejăm 100%? În instrucțiunile de folosire scrie că protejează 98% împotriva sarcinilor, la o utilizare perfectă. Având în vedere vârsta vulcanică a adolescenței, despre ce fel de utilizare perfectă poate fi vorba lA copiIi de 15-16-17 ani, care uită să-și aducă un caiet în plus la școală? A-a, utilizarea perfectă este idealul. Dar câți dintre ei –  odată porniți pe această cale – îl ating? Iarăși citez din cartea lui Miriam Grossman:

 „Intr-un studiu pe adolescente afro-americane active sexual, în ciuda folosirii 100% a prezervativului, 1 din 5 s-a infectat cu Chlamydia, gonoreea sau trichomonas în decurs de 28 de luni. Protecția împotriva infecțiilor transmise de la piele la piele este compromisă, din cauză că uneori prezervativul nu oferă acoperirea zonei. Alte cercetări arată că utilizarea perfectă a prezervativului reduce doar riscul herpesului genital cu 25-50%. Studii extinse au descoperit o eficacitate mică sau zero în prevenirea transmiterii HPV”.

Și, uite așa, ajungem să ne plângem de creșterea numărului de boli cu transmitere sexuală, de stresul și problemele emoționale date de aceste boli cu transmitere sexuală, de tot mai multe sarcini la adolescente…

Citește și Zeci de organizații pentru famile îl sprijină pe consilierul Ministrului Educației: „Obiectivele educative APOR sunt în consonanță cu cele ale ministerului”

Dar contracepția hormonală? Ea măcar le ferește pe adolescente de sarcini.

Contraceptivele hormonale, potrivit cercetărilor de ultimă oră, pot face colul uterin al tinerelor fete și mai sensibil la infecțiile cu HPV și alte boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, și pot stimula celulele cervicale să se reproducă rapid, de unde pot apărea diverse anomalii, condiții precanceroase etc.

Există un avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății ce include pilula și terapia hormonală de substituție în Grupa de agenți cancerigeni I pentru cancerul de sân, de ficat și de col uterin. E cel mai mare nivel posibil – și țigările se află, de asemenea, în Grupa I de risc. Contracepția de urgență, numită și pilula „de-a doua zi”, este o megadoză a pilulei contraceptive.

De asemenea, contraceptivele orale hormonale pot atrage riscul unui accident vascular cerebral (AVC). Infarctele cardiace și AVC sunt cu 40% mai frecvente la femeile care iau sau au luat contraceptive, iar incidența cancerelor (de col uterin, de sân, de ficat și ovarian) este de 6 ori mai mare la femeile care au luat contraceptive (România liberă, 31 martie 2009). De asemenea, s-a constatat că pilula contraceptivă hormonală epuizează vitaminele esențiale și antioxidanții din organismul femeii.

Având în vedere toate aceste riscuri și știind clar că abstinența sexuală până la căsătorie înseamnă evitarea sută la sută a tuturor acestor suferințe, de ce ar fi așa de deplasat să promovăm acest concept? Copiii nu vor mai spune apoi: „De ce nu mi-a spus nimeni?” Sau: „Daca aș fi stiut!”

Ca părinți, oare nu va trebui să răspundem pentru că lăsăm să li se întâmple astfel de lucruri copiilor noștri? Oare nu va trebui să răspundem, la un moment dat în fața lui Dumnezeu sau cel puțin în fața propriei conștiințe a€“ că nu i-am păzit destul și că nu i-am avertizat la timp?

Sursa: Cultura Vieții



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button