Platforma Împreună a dăruit rechizite pentru 355 de copii din șapte județe

Comunitățile ÎMPREUNĂ au dăruit ghiozdane cu rechizite și alte daruri pentru 355 de copii din Buzău, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Suceava, Vrancea și din zona rurală de lângă București.
„Bunătatea e mișcarea inimii unui popor și dovedim că mai existăm ca popor măcar ajutându-ne semenii. A face concret ceva pentru cel de lângă noi, a dărui, a fi buni unii cu ceilalți reprezintă esențiala noastră dovadă că suntem români creștini.
Dumnezeu să le dea tuturor copiilor spor la învățătură și luminarea minții, iar nouă celor mari să ne dea puterea de a-i ocroti!”, au transmis cei de la Împreună pe pagina lor de Facebook.
Președintele Platformei Împreună, Mihai Gheorghiu a fost invitat de Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei să țină un discurs la Buzău. Acesta a susținut prelegerea „Modele ale inimii, modele ale minții”.
„În criza culturală, morală și socială pe care o traversăm, tocmai modelele dispar sau sunt ascunse. Sunt din ce în ce mai îndepărtate de noi și din cauza neputinței noastre și a confortului nostru intelectual sau semiintelectual, dar mai ales din cauza faptului că, pentru noua așezare culturală a progresismului de ultim strigăt, ca să zic așa, ideea de model începe să fie ea însăși un pericol. Ce înseamnă model? Model înseamnă o conștiință exemplară, care începe să-ți vorbească. Dacă intri în dialog cu acest model exemplar, înseamnă că ieși din mulțime, din aplatizare, din însingurare, din neputință și începi să gândești, să-ți pui întrebări, să acționezi după un model cunoscut, să te alături aproapelui tău. Sigur că, pentru creștini, unicul model este Hristos Însuși, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut om pentru a șterge păcatele, pentru a da rost existenței noastre pe pământ și mântuire fiecăruia dintre noi”, a declarat el, conform site-ului Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Totodată, a mai adăugat Gheorghiu, „acest popor va fi salvat prin femeile sale. Cei mai frumoși oameni pe care i-am întâlnit în ultimii ani, cei mai dăruiți, cei mai luminoși, cei mai lipsiți de egoismul suficienței și autosuficienței, cei mai curajoși au fost femei – mame, soții, bunici, fiice, surori. Curajul, această veche virtute bărbătească, a trecut la ființele fragile de lângă noi”.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, prezent și el la eveniment, a subliniat rolul femeii în societatea românească.
„Domniile voastre, femeile ortodoxe de astăzi – cele prezente aici și altele care, din binecuvântate pricini, nu sunt aici și se implică în activități frumoase –, sunteți urmașele de drept ale doamnelor ortodoxe care au lucrat pe filieră socială și educațională, pe raza Episcopiei de odinioară a Buzăului și Vrancei. Dumneavoastră sunteți chemate să dați viață acestei asociații reactivate, acestei noi forme de asociere a femeilor ortodoxe, singura care are binecuvântarea Noastră și pe care o recunoaștem; să-i dați consistență printr-o implicare frumoasă, din convingere, printr-o dorință sinceră, motivată și asumată în spirit creștin, urmând exemplul femeilor creștine de altădată, despre care vorbeau cu admirație până și filosofii necreștini, precum marele profesor antiohian Libanius, în secolul al IV-lea, care, observând credința jertfelnică a mamei ucenicului său (Sfântul Ioan Gură de Aur), pe nume Antuza, confirmată de fapte concrete, a exclamat, la un moment dat: «Ce mame au creștinii!». Cu astfel de mame creștine putem să schimbăm lumea. Domniile voastre trebuie să conștientizați rolul extrem de important pe care l-a îndeplinit, de-a lungul secolelor, femeia creștină în Biserică, într-o societate creștină, în calitatea ei de mamă, de bunică, de soție, de soră, de fiică sau de călugăriță în mănăstire, contribuind la modelarea conștiinței umane”, a menționat ierarhul.



