Pentru că femeile în criză de sarcină au nevoie de sprijin: Medic ginecolog la Marșul pentru Viață 2024 Câmpina (FOTO)
de Redacția Stiripentruviata.ro
Dr. Maria Anghelache a oferit o mărturie din experiența sa profesională la Marșul pentru Viață 2024 desfășurat sâmbătă, 30 martie 2024, la Câmpina, județul Prahova:
În practica mea de zi cu zi de medic ginecolog, mă confrunt cu femeile în criză de sarcină. În România există multă nevoie de sprijin, multă nevoie de ajutor și nu avem la cine să apelăm, decât la voi, cei care sunteți prezenți aici. Și, ca să vorbim aceeași limbă, trebuie să începem cu criza de sarcină. Este un termen pe care îl întâlnim des, mai ales în mass media, și poate că nu-l înțelegem așa cum ar trebui. Poate că mulți dintre voi credeți că o femeie săracă, de la țară, fără studii, care nu are alte opțiuni decât avortul.
Ei bine, criza de sarcină poate să afecteze femeile din toate planurile sociale și cuprinde un spectru larg. De la presiunea pe care femeia o ține în sufletul ei de la persoana ei, că nu poate să aibă grijă de ea, nu poate să aibă grijă de copil, ce o să se facă când o să nască, ce or să zică cei din jurul ei…
Aici vreau să pun accentul pe presiunea socială, presiunea din familie. Vine la mine o tânără mămică și-mi spune: Mama mi-a spus că mă dă afară din casă dacă păstrez sarcina. Sau: Tatăl mă bate dacă nu fac avort. Sau: Prietenul mă părăsește dacă continui să țin sarcina.
Ca să vă dați seama cât de teribilă este treaba, a venit o mămică și mi-a spus: „Doamna doctor, am fost trimisă la dumneavoastră de către soțul meu.” „De ce?” „Să-mi avortați un copil.” „Cum adică?” „Păi sunt însărcinată cu gemeni.”
Familia aceea avea doi copii acasă și mămica acum era însărcinată cu gemeni. Soțul a decis că poate să mai aibă grijă de încă un copil, nu de amândoi. De ce? Pentru că, într-o mașină, încap doar trei scaune de copil! Și ei au decis că cea mai bună variantă este să avorteze un copil și așa s-ar rezolva problema scaunelor de mașină! Nu contează că femeia era obligată de către soț să omoare un prunc în pântece. Asta este presiunea din familie.
Există presiunea din afara familiei, adică presiunea prietenilor care exclud tânăra mămică din grupul lor, există presiunea de la job – îți dai demisia dacă continui sarcina, pentru că femeia o să fie o bună perioadă de timp în afara câmpului muncii, presiune peste tot. Femeia este copleșită de tot ce înseamnă vorbe din afară.
Ce mai înseamnă criza de sarcină? Înseamnă probleme financiare. O mămică a venit la mine și mi-a spus că nu păstrează sarcina, pentru că nu are bani să facă morfologii, morfologia fiind acea ecografie detaliată din sarcină care costă destul de mult.
Vă spun exemplele acestea concrete, pentru că așa cred că o să înțelegeți mai bine.
Sunt multe frustrări, multe neputințe, multe întrebări care apar în sufletul unei femei proaspăt însărcinate. Și pentru asta suntem noi adunați aici. Pentru că ele au nevoie de sprijin.
De ce ne-am adunat noi aici? Prin noi mă refer la persoanele care înțeleg consecința unui avort asupra femeii și ce înseamnă lupta pentru copiii nenăscuți.
Pentru că nu pot să lupt numai eu sau Adrian sau Alexandra. Este nevoie de multe persoane curajoase, este nevoie de o comunitate curajoasă, este nevoie de susținere foarte multă, pentru că problemele sunt multe și eu am încredere că noi, care suntem aici, putem să facem ceva în sensul acesta.
Poate că nu putem ceva concret. Adică eu, Maria, nu pot să duc o conversație de lungă durată cu o mămică care are această nevoie de consiliere psihologică. Sau poate Adrian nu are resursele financiare să susțină o mămică din punct de vedere al cheltuielilor.
Dar noi putem să îndrumăm și asta vreau să înțelegeți. Putem să îndrumăm către persoanele care se ocupă cu lucrul acesta.
Cred că ați auzit de Centrele ROUA. Sunt instituții sociale acreditate care se ocupă cu sprijinul specializat pentru femeile în criză de sarcină. (…) Sunt psihologi, asistenți sociali care oferă gratuit – subliniez, gratuit – consiliere psihologică, asistență socială, cursuri în timpul sarcinii, cursuri de puericultură, de lactație, oferă sprijin financiar – pe o perioadă bine delimitată bineînțeles.
Dacă nu putem oferi sprijin concret, putem face uneori mai mult decât atât: să spunem o vorbă, să sădim o idee, un gând.
A venit la mine o mămică după ce a făcut avort și mi-a spus așa plângând: Doamna doctor, dacă era cineva să-mi spună atât: Mai gândește-te… Gândește-te de mai multe ori înainte să iei decizia de a da afară un copil.
Asta trebuie să ținem minte: că nu trebuie să fim indiferenți la femeile care au o problemă, la femeile care sunt într-un moment sensibil.