valorile familiei

Papa: Viața umană nu este o problemă, ci un dar. Problema nu este cât de mulți suntem în lume, ci ce fel de lume construim

Papa Francisc a vorbit luna trecută la Starea Generală a Natalității, eveniment organizat anual la Roma de guvernul italian.

Scăderea ratei natalității trebuie abordată „cu clarviziune. La nivel instituțional, este nevoie urgentă de politici eficiente, de alegeri curajoase, concrete și pe termen lung”, a spus el. „Este nevoie de un angajament mai mare din partea tuturor guvernelor, pentru ca tinerelor generații să le fie asigurate condițiile pentru a-și putea împlini visele legitime.”

Din acest motiv, este necesar „ca o mamă să nu fie pusă în situația de a alege între muncă și îngrijirea copiilor, iar cuplurile tinere să fie eliberate de balastul nesiguranței locului de muncă și de imposibilitatea de a cumpăra o casă”.

Nu copiii sunt problema, ci egoismul

„Problema lumii noastre nu este că se nasc copii. Este egoismul, consumerismul și individualismul, care îi fac pe oameni plictisiți, singuri și nefericiți”, a continuat Papa Francisc.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„În trecut, nu au lipsit studiile și teoriile care avertizau cu privire la numărul de locuitori de pe Pământ, afirmând că nașterea unui număr prea mare de copii ar crea dezechilibru economic, lipsă de resurse și poluare. M-a frapat întotdeauna modul în care aceste teze, acum învechite și demult depășite, vorbeau despre ființele umane ca și cum ar fi fost probleme.”

„Dar viața umană nu este o problemă, ci un dar. Iar la baza poluării și a foametei în lume nu se află copiii care se nasc, ci alegerile celor care se gândesc doar la ei înșiși, delirul unui materialism dezlănțuit, orb și galopant, al unui consumerism care, ca un virus malefic, subminează la rădăcină existența oamenilor și a societății”, a mai spus Papa.

„Problema nu este cât de mulți suntem în lume, ci ce fel de lume construim; nu sunt copiii, ci egoismul, care creează nedreptate și structuri de păcat”.

„Casele se umplu de obiecte și se golesc de copii, devenind locuri foarte triste. Nu lipsesc câinii și pisicile din cămine. Aceștia nu lipsesc. Lipsesc, însă, copiii”, a mai avertizat el.

Nașterea de copii, indicator al speranței

„Numărul de nașteri este primul indicator al speranței unui popor. Fără copii și tineri, o țară își pierde dorința de viitor”, a subliniat Papa.

„În Italia, de exemplu, vârsta medie este în prezent de 47 de ani, iar noi recorduri negative continuă să fie stabilite. Din păcate, dacă ar trebui să ne bazăm pe aceste date, am fi nevoiți să spunem că Italia își pierde progresiv speranța în ziua de mâine, ca și restul Europei: Bătrânul Continent se transformă tot mai mult într-un continent bătrân, obosit și resemnat, atât de ocupat să exorcizeze singurătatea și angoasa încât nu mai știe să guste, în civilizația darului, adevărata frumusețe a vieții.”

Papa le cere tinerilor să aibă curaj

„Știu că pentru mulți dintre voi viitorul poate părea tulburător și că, între depopulare, războaie, pandemii și schimbări climatice, nu este ușor să păstrezi vie speranța. Dar nu vă dați bătuți, aveți credință, pentru că ziua de mâine nu este ceva ineluctabil: o construim împreună, iar în acest împreună îl găsim în primul rând pe Domnul. Să nu ne resemnăm în fața unui scenariu deja scris de alții, să vâslim pentru a inversa cursul, chiar cu prețul de a merge împotriva curentului”, i-a îndemnat Papa Francisc.

„Există un fapt pe care mi l-a spus un demograf. În momentul de față investițiile care dau cele mai multe venituri sunt fabrica de armament și anticoncepționalele: una distruge viața, cealaltă împiedică viața. Și acestea sunt investițiile care dau cele mai multe venituri, este grav”, a spus Papa.

Bunicii, parte a culturii vieții

„Viitorul nu se construiește doar prin faptul că avem copii. Lipsește o altă parte importantă, bunicii. Astăzi există o cultură a ascunderii bunicilor, a trimiterii lor la azil. S-a schimbat puțin pentru pensie, dar aceasta este tendința: descotorosirea de bunici”, a spus suveranul pontif. „Vă rog să nu-i uitați pe bunici. Bunicii singuri, bunicii abandonați. Aceasta este o sinucidere culturală. Avem grijă de copii, dar avem grijă și de bunici, este foarte important”, a conchis el.

„Speranță”, este cuvântul drag Papei, pe care îl lasă ca mandat: „Provocarea natalității este o chestiune de speranță”. Dar atenție, „speranța nu este, așa cum se crede adesea, optimism, nu este un vag sentiment pozitiv în legătură cu viitorul”. Ea nu este „iluzie sau emoție”, ci are de-a face cu alegeri concrete. 

„A hrăni speranța este, așadar, o acțiune socială, intelectuală, artistică, politică în cel mai înalt sens al cuvântului; este a pune competențele și resursele proprii în slujba binelui comun, este a semăna viitorul. Speranța generează schimbare și îmbunătățește viitorul.”

„Să nu ne resemnăm în fața cenușiului și a pesimismului steril… Tocmai în cele mai aride deșerturi, Dumnezeu deschide noi drumuri. Să căutăm împreună aceste căi!”


Natalitatea din Italia a atins un minim istoric în această țară, conform celor mai recente statistici.

Surse: Vatican News; Sky TV Tg 24



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button