ONU: Coreea de Nord le supune pe prizonierele politice la avort și alte atrocități
de Thaddeus Baklinski
GENEVA, 17 februarie 2014 – O comisie ONU de investigare a drepturilor omului în Coreea de Nord a constatat că regimul dictatorul Kim Jong-un a comis „atrocități indescriptibile” asupra cetățenilor săi, printre care arestări și execuții arbitrare, înfometare, tortură, viol și avort forțat.
Pe 17 februarie 2014, Michael Kirby, un judecător australian pensionat, care prezidează comisia, a declarat într-o conferință de presă la Geneva că raportul de 372 de pagini este rezultatul unei anchete ce s-a desfășurat pe parcursul unui an, cu mărturii obținute de la transfugi, în audieri care au avut loc în Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie și SUA.
Comisia a descris abuzurile asupra drepturilor omului drept „sistematice și larg răspândite… comise de instituții și funcționari oficiali”, arătând că, „în multe situații, a fost vorba de crime împotriva umanității”.
Astfel, persoanele repatriate din China sunt torturate, închise, executate sumar, forțate să avorteze sau supuse la diverse forme de violență sexuală.
Raportul încadrează avortul forțat la categoria „refuzare a drepturilor reproductive” și recomandă Chinei să respecte acordul de nerepatriere care protejează victimele persecuției politice.
De asemenea, comisia mai recomandă Chinei să ridice în cercurile diplomatice problema răpirilor și infanticidului asupra copiilor care au drept de cetățenie chineză. Se estimează că între 10.000 și 25.000 de copii născuți ilegal din tați chinezi au statut apatrid, deoarece familiile chineze au fost descurajate să-i înregistreze din cauza statutului ilegal al mamelor.
Kirby a comparat atrocitățile din Coreea de Nord cu cele ale naziștilor:
„Nu sunt simple excese ale statului, ci componente esențiale ale unui sistem politic care s-a îndepărtat de idealurile pe care pretinde că e întemeiat. Gravitatea, răspândirea și natura acestor violări ale drepturilor omului sunt fără pereche în lumea contemporană. Acum nu mai avem nicio scuză să nu acționăm”.
Într-o scrisoare deschisă adresată dictatorului Kim Jong-un și publicată de ziarul The Guardian, Kirby îi transmite acestuia că raportul va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva și că ONU va semnala situația din Coreea de Nord la Curtea Penală Internațională.
Coreea de Nord a refuzat să coopereze cu comisia și nu a permis anchetatorilor ONU acces în țară.
Reprezentanța diplomatică nord-coreeană din Geneva a respins imediat raportul, denumindu-l „un produs al politizării drepturilor omului făcut de UE și Japonia, aliați ai politicii ostile a SUA”.
Sursă: LifeSiteNews