opinii

Mitul interzicerii avortului de către Ceaușescu

de Anghel Buturugă, Facebook

Ceaușescu nu a interzis avortul. Decizia sa nu a fost o apucătură patriarhal-opresivă și în niciun caz bazată pe valori, ci una bazată pe semnalele de alarmă ale demografilor. Și legislațiile din țările occidentale contemporane cu momentul în care s-a demis celebrul decret nu erau cu nimic mai permisive, ba dimpotrivă, deseori erau mai restrictive. Și, atunci, de unde nebunia asta discursivă cu interzicerea avorturilor de către Ceaușescu? Și de ce?

Puțină factualitate: decretul 770 a fost emis în 1966. El „reglementează întreruperea sarcinii” prin prisma obiectivului creșterii populației. Astfel, dreptul la avort este suspendat pentru unele categorii de femei. Existau deja atenționări din partea medicilor și demografilor cu privire la scăderea fertilității și a sporului natural, și din acele medii s-a auzit prima oară și ideea de a remedia problema prin modificarea legislației privind avortul. Și în celelalte țări socialiste se înregistra un trend similar: după liberalizarea avortului, constatându-se efectele asupra populației, s-a recurs, treptat, la restrângerea avorturilor.

În țările occidentale exista o puternică tradiție a considerării avortului drept un delict. În 1943, în Franța, două persoane au fost ghilotinate pentru că provocau avorturi. În 1966 în nicio țară occidentală din Europa avortul la cerere nu era legalizat, primele fiind Marea Britanie (1967) și Danemarca (1973). În Franța se liberalizează în 1975, după o campanie a lui Simone Veil. Însă liberalizarea avorturilor nu este generală în UE și în unele țări există restricții mai multe chiar ca în celebrul decret 770 ceaușist.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Unii autori* consideră că percepția locală cu privire la decretul 770 a fost atât de intens-negativă deoarece avortul liberalizat (ante-1966) ajunsese, practic, un fel de metodă de contracepție. Românii au fost printre primii la avorturi comparativ cu alte țări socialiste. Apoi, metodele negativ-coercitive folosite de autoritățile române au creat frustrări și traume. Alte țări care au limitat avorturile au preferat măsuri pozitive (de încurajare a natalității).

Comparațiile cu ce se întâmplă în Alabama sau cu problematica în sine a avortului și a vieții nenăscuților sunt aberante și propagandistice. Măsura lui Ceaușescu avea temeiuri demografice, biopolitice cum am spune azi. A fost impusă în stil „comunist”, adică într-un stil represiv, dar pentru a înțelege originea sa trebuie să se înțeleagă flagelul produs de liberalizarea avortului practicată în România comunistă timp de un deceniu.

Informațiile sunt preluate din Traian Rotaru, Luminița Dumănescu, Mihaela Hărăguș, Demografia României în perioada postbelică (1948-2015), Editura Polirom, 2017

Citește mai multe opinii de Anghel Buturugă


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button