#merglacatedrală: Prof. Nicolae Noica, pentru că este a întregului popor român
Pe 25 noiembrie se sfințește Catedrala Națională. Este cel mai important eveniment din istoria recentă a românilor. Ideea construirii Catedralei a apărut după Războiul de Independență și a fost susținută de Eminescu, Slavici și de alți intelectuali ai vremii. La 100 de ani de la Marea Unire, românii au șansa să-și recapete unitatea spirituală prin credință. Vom publica o serie de citate de la oamenii care au înțeles valoarea și unicitatea acestui moment istoric.
Prof. Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice:
Ideea s-a născut acum peste 120 de ani, în vremea regelui Carol I care, deși era de altă confesiune, a venit să conducă un popor ortodox și a înțeles că acest popor trebuie să aibă o Catedrală. Regele Carol I a promovat acest proiect în anul 1882, prin intermediul Camerelor legiuitoare, alocând pentru construcția Catedralei suma de cinci milioane de lei aur. Ca lucrurile să fie mai clare, trebuie precizat că, la acea vreme, bugetul României era de 140 de milioane de lei aur. Cu alte cuvinte, cam patru la sută din bugetul țării a fost alocat pentru o catedrală. În banii de azi, dacă bugetul României este acum de circa 50 de miliarde de euro, dacă luăm în calcul același procent, cam două miliarde de euro ar fi dat Carol I. […]
Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, în sfârșit se va sfinți această Catedrală. Este un fapt deosebit. Subliniez faptul că este o lucrare publică și trebuie făcută pe bani publici. Marea Catedrală nu este a Bisericii, iar Biserica nu sunt preoții. Biserica suntem noi, toți credincioșii, iar Marea Catedrală o facem pentru noi și este a întregului popor român. Cei care critică ideea Catedralei arată că nu cunosc istoria României. S-a ajuns aici pentru că nu se mai dă suficientă atenție istoriei în școală, pentru că se încearcă să ni se șteargă istoria, încearcă să ni se șteargă tot trecutul, iar fără să ne cunoaștem istoria, fără să ne cunoaștem rădăcinile, nu avem o identitate și nu vom putea realiza niciodată nimic.
Sursă: România Liberă