Medicul care a convins peste 700 de femei să renunțe la avort. Mama unor gemeni salvați de chiuretaj: „E minunat. Suntem atat de fericiți. Nu e greu deloc“
de Dani Dancea, adevarul.ro
Medicul Cristina Valea (47 de ani), din Timișoara, a consiliat, în 17 ani, peste 9.000 de femei care doreau să facă întrerupere de sarcină, iar pe 700 dintre acestea le-a și convins să păstreze pruncii. Prin fundația pe care a înființat-o, medicul nu le oferă doar consiliere femeilor, ci și sprijin pentru îngrijirea copilului.
O studentă rămâne însărcinată și se trezește singură pentru că tatăl copilului a părăsit-o. O mamă are acasă doi copii, iar venirea celui de-al treilea prunc este de neînchipuit. O femeie de carieră pentru care bebelușul nu face parte din „business plan“ sau o mamă care își dorește copilul, dar partenerul nici nu vrea să audă. Sunt adevărate drame pe care unele femei le „rezolvă simplu“, prin avort, crezând că dacă scapă de sarcină, problemele lor vor dispărea imediat. Acestea sunt situații frecvent întâlnite de medicul timișorean Cristina Valea (47 de ani), care le oferă femeilor confruntate cu drama unei sarcini nedorite o rază de speranță, le ajută să vadă într-un copil nu o povară, ci o bucurie și o împlinire. Sub deviza „fiecare viață este prețioasă“, Cristina Valea, prin Fundația Pro Vita Medica, pe care a înființat-o și pe care o conduce, a oferit consiliere în cei aproape 17 ani de activitate unui număr de 9.755 de paciente. Dintre acestea, peste 700 de femei au profitat de șansa primită și au ales să aducă pe lume un copil care a bătut la ușa vieții lor când nu se așteptau. Acum, datorită medicului Cristina Valea și echipei de la Pro Vita Medica, 735 de copii spun „mama“, făcând fericite tot atâtea familii.
„Copilul meu este norocos că l-am născut”
Medicul specialist de familie, dr. Cristina Valea și-a început activitatea de sprijinire a femeilor gravide aflate în dificultate după Revoluție. „Având acces la literatură de specialitate despre sarcină, despre dezvoltarea fătului, despre avort și riscurile lui, m-am gândit cât de norocos este copilul meu că l-am născut eu și nu a fost în burtica altei femei care nu l-ar fi vrut și l-ar fi avortat. Atunci m-am decis să fac tot ce ține de mine pentru a le ajuta pe aceste femei cu sarcină nedorită să-și ducă la capăt sarcina și să nască copilul”, povestește medicul timișorean. Cristina Valea a renunțat la medicina de familie, iar în 1998 a înființat Fundația Pro Vita Medica.
Clic aici pentru consiliere în criza de sarcină
„În toamna lui 1998 am deschis primul cabinet de consiliere înainte de avort, în colaborare cu conducerea Spitalului „Dr. Dumitru Popescu” și cu sprijinul domnului Conf. Dr. Dan Păscuț, care a înțeles importanța informării pacientelor. În prezent ne desfășurăm activitatea în cadrul Clinicii Universitare „Bega”. Scopul nostru este de a informa pacientele astfel încât decizia, care le aparține în exclusivitate, să fie luată în cunoștință de cauză”, a arătat medicul. În cadrul discuției de câteva minute cu pacienta sunt explicate riscurile unui avort la cerere: riscurile medicale imediate, pe termen lung și consecințele psihologice. „Foarte multe femei după întreruperea de sarcină au probleme psihologice: vinovăție, mustrări de conștiință, depresie, coșmaruri. Aproape toate din cele care au mai avut avorturi, ne spun că au avut regrete, păreri de rău, coșmaruri”, a declarat medicul.
Căruciorul – cadou la naștere
În cadrul ședinței de consiliere, pacientele oferă câteva date despre sarcină, dar și despre intenția partenerului în privința păstrării copilului. Totul este confidențial. „Sunt multe cazuri în care partenerul le lasă pe ele să decidă. Sunt însă și cazuri dificile în care paretnerul le constrânge și ele ar vrea să păstreze copilul. Sunt situații în care gazda la care stau în chirie le spune că nu au ce să caute acolo cu copil. Unele paciente spun chiar că își pierd locul de muncă. Multe femei ar vrea să țină copilul dacă ar avea o locuință, o stabilitate”, a explicat Cristina Valea. Potrivit medicului în multe cazuri, femeile care apelează la avort au deja un copil sau doi și nu mai vor să aibă unul, în special din cauza greutăților cu care se confruntă. Iar partea cea mai frumoasă de abia aici începe. Pentru mamele care decid să păstreze copilul, Fundația Pro Vita Medica oferă sprijinul de care este nevoie, începând de la supravegherea sarcinii în colaborare cu medicii specialiști obstetricieni, până la unui cărucior, a laptelui praf, a scutecelor și a altor lucruri necesare creșterii copilului. Sunt cadouri, pe care alte mămici le donează fundației Pro Vita Medica.
„Ele se bucură foarte mult că le întreabă cineva de starea lor. În cazul în care ele decid să păstreze copilul, noi le preluăm și le ajutăm. Când află că cineva chiar vrea să le fie aproape sunt foarte bucuroase să discute. Chiar dacă în urma consilierii ele fac avort, ne mulțumesc pentru informațiile primite. Noi le informăm, dar decizia este a lor. Obiectivul nostru este să le informăm, ca ele să ia această decizie în cunoștință de cauză”, a mai declarat Cristina Valea. Pe lângă sprijinul material oferit de Pro Vita Medica,fundația organizează întâlniri de suport cu viitoarele mame care se hotărăsc să păstreze copilul. „Asta este frumusețea pe care eu am văzut-o în acești ani. Venind aici se înâlnesc, se împrietenesc și se ajută una pe alta în viitor. De asemenea, mamele noastre aduc alte gravide în dificultate. Primul pas îl fac ele aducând aceste noi mămici”, a mai declarat Cristina Valea. Pentru a reuși să le susțină pe mamele aflate în dificultate, medicul timișorean a reușit să creeze un grup de suport format din donatori, „oameni care simt cu noi, care ne cunosc și care cred în ceea ce facem noi”. Chiar și așa, nevoile fundației sunt mari, iar cei care doresc să se implice o pot face. Detalii pot fi obținute de pe site-ul www.provitamedica.com.
Transformarea mamei care renunță la avort
Una din cele mai mari bucurii ale echipei de la Pro Vita Medica este să vadă cum femeile au reușit să depășească momentul de criză, să asculte de glasul inimii lor și să decidă să păstreze sarcina, în ciuda problemelor cu care se confruntă. Încă înainte de a ajunge să nască, mamele care inițial vroiau să întrerupă sarcina văzând avortul ca unica soluție, dar au hotărât să păstreze copilul, sunt acum foarte preocupate de sănătatea copilului și abia așteaptă să îl țină în brațe. „Nicio mamă de-a noastră nu și-a abandonat copilul. Venind aici de la 2-3 luni, insistăm să discutăm și cu partenerul și apare relația între tată și copil. Se realizează o relație deosebită și nici nu se pune vreodată problema să renunțe la acel copil”, a mai spus Cristina Valea. Din punct de vedere al profilului femeii care intenționează să recugă la avort, în ultima perioadă foarte puține dintre femeile care vor să avorteze sunt căsătorite, trăind în concubinaj. Media de vârstă este între 21 și 25 de ani, dar sunt și tinere de 18-19 ani. În plus, cele mai multe dintre pacientele consiliate de Pro Vita Medica au trecut deja prin cel puțin un avort, media fiind de 2-3 chiuretaje. Au fost însă și cazuri de femei cu 15 sau 21 de avorturi care „nu au nicio remușcare nici acum”.
Citește restul articolului pe adevarul.ro