Liliana Pădure, doctorița născută prematur cu malformații congenitale, erou pentru copiii cu aceleași afecțiuni
Venită pe lume la 7 luni, cântărind doar 1,6 kilograme și cu o malformație congenitală ce i-a afectat degetele de la mâini, doctorița Liliana Pădure, medic primar recuperator și managerul Centrului Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu” din București, și-a dedicat viața recuperării neuromotorii a copiilor prematuri.
Afecțiunea de la mâna și piciorul drept nu a împiedicat-o să scrie, ca mai mai târziu să urmeze medicina, să-și ia un doctorat și să ajungă manager de clinică, dar și să aducă pe lume două fete, care au ales aceeași cale, a medicinei.
Prin mâna doctoriței trec mii de copii prematuri sau cu traumatisme provocate de diferite accidente. „La prematuri, cel mai bine e ca recuperarea să înceapă de la 4 luni, după punerea diagnosticului. Vin copii cu hipoxie, cu hemoragie craniană, depistată sau nu la ecografie sau pur și simplu copii cu ușoare întârzieri în achizițiile neuromotorii. Copilul nu-și vede defectul, de aceea atmosfera familială este de importanță covârșitoare pentru tratamentul care se adresează în primul rând ariei motorii din creier. Asta înțeleg greu părinții, iar unii nu mai vin”.
Munca Dr. Lilianei Pădure este salvarea acestor copii care necesită recuperări, iar familia sprijinul psihologic de a depăși și înțelege momentele dificile ale unui copil cu dizabilități.
Lecția care doctorița o „predă” familiilor este prima și cea mai importantă lecție, spune ea.
„Părinții mei m-au așteptat șapte ani. M-am născut la 7 luni, într-o comună de lângă Pitești, cântărind 1.600 de grame și cu o malformație congenitală, care în limbaj de specialitate se traduce prin sechele la maladia Ombredanne (mama a făcut gripă în primele luni de sarcină). Dacă ar fi existat ecograf, malformația s-ar fi văzut și poate mama nu m-ar fi ținut. Dumnezeu a vrut așa”.
Anual, Centrul Național de Recuperare Neuropsihomotorie primește copii cu deficiențe grave, veniți de cele mai multe ori de la secțiile de terapie intensivă ale spitalelor.
În centru sunt tratați și copii cu sechele după accidentele auto sau cu afecțiuni neuro-musculare. Centrul este dotat cu un cadru complet și bine pregătit de la kinetoterapeuți, specialiști în psihomotricitate, logopezi până la psihologi, fizioterapeuți și ergoterapeuți.
Sursă: Life.ro