criza de sarcină

Liderii celei mai vaste rețele globale de sprijin în criza de sarcină sunt la București. Mesajul Patriarhului

de Redacția Stiripentruviata.ro

Reprezentanții celei mai vaste rețele internaționale de centre de sprijin în criza de sarcină, Heartbeat International, se află săptămâna aceasta la București. Luni și marți, trei din liderii Heartbeat au participat cu prezentări la Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, organizată de Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei.

Patriarhul României a salutat evenimentul cu un mesaj transmis la conferință de Părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul Social-Filantropic al Patriarhiei Române.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Patriarhul Daniel: Faptele pro-viaţă, expresia purtării de grijă a lui Dumnezeu

„Activitatea desfăşurată în aceste centre este o dovadă concretă de comuniune şi o împlinire a voii divine, pentru că noi, creştinii, privim fiecare persoană umană care se zămisleşte în cadrul planul lui Dumnezeu de a lucra binele în lume”, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„De curând, Biserica a sărbătorit Naşterea Maicii Domnului, esenţială acestui plan de realizare a Împărăţiei Cerurilor împreună cu omul. Maica Domnului avea să-L nască pe Mântuitorul Iisus Hristos, deşi nu era căsătorită şi se dedicase celor spirituale. Totuşi, îngerului care i-a adus vestea zămislirii de la Tatăl ceresc în puterea Duhului Sfânt i-a răspuns hotărât: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! (Luca 1, 38). Aceasta arată că Maica Domnului a biruit şovăiala şi îngrijorarea, lăsându-se cu deplină încredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu”, continuă mesajul.

„De altfel, chiar zămislirea şi naşterea Sfintei Fecioare Maria din părinţi înaintaţi în vârstă şi sterpi arată că venirea fiecărui copil în lume este în primul rând rodul unei lucrări duhovniceşti de împărtăşire de darul de viaţă făcător, care aparţine exclusiv lui Dumnezeu şi care, izvorând din iubirea Preasfintei Treimi, este oferit oamenilor. Astfel că Hristos ocroteşte tainic zămislirea şi naşterea fiecărui copil care vine pe lume după ce a fost zămislit prin darul lui Dumnezeu”, mai afirmă patriarhul.

„Pentru creştini, naşterea de copii nu reduce niciodată femeia la o realitate pur biologică, ci îi demonstrează forţa spirituală, care rezidă în capacitatea de a se jertfi din dragoste. Faptele noastre pro-viaţă devin expresia iubirii milostive şi a purtării de grijă a lui Dumnezeu şi îi amintesc femeii că ea are o putere şi o vocaţie unică, aceea de a da viaţă.”

„Dar, adesea, covârşiţi de lipsurile cu care se confruntă, părinţilor – şi mai ales mamelor singure – nu le este uşor să accepte copilul ca pe un dar de sus. Iar nouă ne revine misiunea de a le restaura încrederea în Dumnezeu, devenind noi înşine braţele Lui milostive şi iubitoare”, subliniază Patriarhul Daniel.

În mesajul său, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române mai subliniază că „este nevoie de eforturi continue, pentru ca mamele în dificultate din fiecare judeţ să aibă unde cere ajutor. În prezent, asemenea centre funcţionează doar în 16 dintre cele 41 de judeţe ale României şi nu toate sunt la un nivel optim de dezvoltare”.

„Sunt diverse moduri în care putem deveni braţele iubirii milostive a lui Dumnezeu în lume. A sprijini naşterea unui copil este, însă, cea mai amplă lucrare a iubirii creştine, pentru că nu salvează doar trupuri de copii, ci şi suflete pentru Împărăţia Cerurilor – inclusiv suflete de mame, în care renaşte speranţa. Totodată, ne salvăm şi pe noi înşine ca o comunitate, biruind individualismul printr-un exerciţiu de solidaritate după voia lui Dumnezeu”, a mai transmis Patriarhul României, care a salutat prezența oaspeților de peste ocean și le-a transmis tuturor participanților binecuvântarea sa.

Lucrările Conferinței Naționale a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate

Oaspeții americani ai conferinței au fost Jor-El Godsey, Director Executiv Heartbeat International, și colegii lui, Andrea Trudden, Vicepreședinte Comunicare și Marketing, și Ellen Foel, Coordonator Relații Internaționale. Aceștia au susținut prezentări despre gestionarea organizațiilor de sprijin pro-viață și despre comunicarea mărturiilor pro-viață către publicul larg prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă.

Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate s-a desfășurat la București în 12-13 septembrie 2022, cu participarea a trei lideri ai organizației Heartbeat International, cea mai mare rețea din lume de centre de sprijin în criza de sarcină. Foto: Cătălin Apostol

Călin Juravle, Art Director Wincero, le-a vorbit participanților despre importanța creării unei identități vizuale pentru centrele de sprijin în criza de sarcină, Tedora Paul despre tipuri de reacții față de criza de sarcină, Mariana Cuceu, co-fondatoarea organizației „Saint Paraskeva Orthodox Charity”, despre fundraising, iar Adelina Fronea, fondatoarea organizației Life Call, a susținut o prezentare intitulată „Căutarea sensului vieții în criza de sarcină”.

Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate s-a desfășurat la București în 12-13 septembrie 2022, cu participarea a trei lideri ai organizației Heartbeat International, cea mai mare rețea din lume de centre de sprijin în criza de sarcină. Foto: Cătălin Apostol

Nu a fost uitată nici perspectiva medicului: Eliza-Maria Cloțea, doctor rezident la Obstetrică-Ginecologie, a prezentat rolul medicului ginecolog în sprijinirea femeilor în criză de sarcină.

Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate s-a desfășurat la București în 12-13 septembrie 2022, cu participarea a trei lideri ai organizației Heartbeat International, cea mai mare rețea din lume de centre de sprijin în criza de sarcină. Foto: Cătălin Apostol

În cea de a doua zi a conferinței, mai mulți experți cu experiență în lucrul cu femei în criză de sarcină au prezentat modalități concrete de sprijinire a celor care se află în relații toxice, sunt victime ale traficului de persoane, sau au un istoric de traumă psihologică.

Centrele ROUA

Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate s-a desfășurat la București în 12-13 septembrie 2022, cu participarea a trei lideri ai organizației Heartbeat International, cea mai mare rețea din lume de centre de sprijin în criza de sarcină. Foto: Cătălin Apostol

Un element special și cu totul nou pentru România a fost lansarea noii identități vizuale a rețelei de centre pentru femei în criză de sarcină a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei. Rețeaua va purta numele de Centrele ROUA.

Roua este expresia binecuvântării cerești și simbolul regenerării, au explicat reprezentanții organizației, citând două versete biblice:

  • „Ca ploaia să curgă învăţătura mea şi graiurile mele să se coboare ca roua, ca bura pe verdeaţă şi ca ploaia repede pe iarbă.”(Deut. 32, 2)
  • „Deşteptaţi-vă, cântaţi de bucurie, voi cei ce sălăşluiţi în pulbere! Căci roua Ta este rouă de lumină şi din sânul pământului umbrele vor învia.” (Isaia 26, 19)

Liderii Heartbeat International continuă implicarea lor pro-viață în Capitala României, unde joi, 15 septembrie 2022, începe summitul liderilor europeni care oferă sprijin în criza de sarcină: 2022 European Pregnancy Help Leaders Summit.


Heartbeat International este cea mai extinsă rețea internațională de centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină. A fost fondată în 1971 de Margaret (Peggy) Hartshorn, profesor la Universitatea Franklin din Ohio, SUA. După ce inițial a găzduit în casa ei o femeie în criză de sarcină, a decis să dezvolte instituțional sprijinul pentru femeile aflate în această situație. În prezent, Heartbeat International are 3.000 de centre afiliate pe 6 continente, dintre care 1800 în SUA și peste 1200 în întreaga lume.

2022 European Pregnancy Help Leaders Summit este organizat o dată la doi ani într-una din Capitalele europene, pentru a încuraja implicarea liderilor locali de organizații de sprijin în criza de sarcină.


Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei a deschis la București două centre care oferă servicii de consiliere și sprijin pentru familii numeroase, mame singure și femei în criză de sarcină: Centrul Sf. Alexandra Împărăteasa și Centrul Sf. Împărăteasă Elena. Președintele și Directorul Executiv al asociației este Alexandra Nadane.

Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate se desfășoară de două ori pe an, primăvara și toamna, ajungând anul acesta la ediția a VI-a, Toamna 2022. Evenimentul aduce împreună specialiști care lucrează sau vor să lucreze în domeniul sprijinirii femeilor în criză de sarcină – psihologi, asistenți sociali, preoți, medici, coordonatori de centre și voluntari – care vor să se dezvolte profesional în acest domeniu.

Foto: Cătălin Apostol



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button