prostitutietrafic de persoane

Legea care penalizează clienții prostituatelor s-a votat și în Franța

CfV_4hPXEAA0VaI

La 6 aprilie 2016, Adunarea Națională a Franței a votat o lege la care se lucra din 2013 și care penalizează clienții prostituatelor. Aceștia sunt amendați cu 1.500 de euro dacă apelează la servicii sexuale, iar la recidivă primesc amendă dublă, de 3.000 de euro și sunt obligați să urmeze un curs despre pericolele pe care le implică prostituția.

Legea mai prevede sprijin și programe speciale pentru prostituatele care vor să se reconvertească profesional și să renunțe la această ocupație.

Deși există și voci care, mai mult din motive ideologice, pretind că aceasta nu ajută, ba dimpotrivă, o recentă rezoluție europeană care se bazează pe un raport despre exploatarea sexuală arată că realitatea testată în cele mai „progresiste” țări UE este cu totul alta:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Acolo unde prostituția și solicitarea de servicii sexuale sunt legale, există tot mai multe dovezi referitoare la neajunsurile acestui sistem. În 2007, guvernul german a recunoscut că legalizarea prostituției a redus pe hârtie infracționalitate, dar aceasta pentru că de fapt peste o treime din procurorii nemți au observat că legalizarea „le-a făcut mai dificilă munca de investigare a traficului de persoane și a  exploatării sexuale”. În Olanda, în 2003, primarul Amsterdamului a declarat că legalizarea prostituției eșuase să prevină traficul de persoane, afirmând că părea „imposibil de creat o zonă sigură și controlabilă care să nu fie vulnerabilă la crima organizată”. Conform Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, Olanda este la ora actuală cea mai importantă destinație pentru victimele traficului de persoane.

Modelul care presupune penalizarea clientului și nu a prostituatei este unul de succes în țări nordice precum Islanda, Norvegia și Suedia. Raportul european citat mai sus arată:

Impactul acestei legi în Suedia a fost dramatic. Numărul de prostituate din Suedia s-a redus la o zecime din cel al prostituatelor daneze, o țară vecină cu mai puțini locuitori. Legea a determinat și o schimbare în opinia publică. În 1996, 45% din femei și 20% din bărbați se pronunțau în favoarea criminalizării bărbaților care plăteau pentru astfel de servicii. În 2008, 79% din femei și 60% din bărbați erau în favoarea legii. În plus, poliția suedeză a confirmat că Modelul Nordic a avut efect inhibitor asupra traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale.

Într-un articol publicat de Ziarul de Gardă din Moldova, Kajsa Wahl­berg, rapor­toa­rea națio­nală pen­tru pro­bleme de tra­fic de ființe umane, explica:

75% din­tre pros­ti­tu­ate au fost abu­zate sexual în copi­lă­rie sau au fost supuse altor forme de abuz, inclu­siv negli­jă­rii de către părinți. Majo­ri­ta­tea din­tre aceste femei intră în rân­dul pros­ti­tu­a­te­lor la vâr­sta de 14-15 ani, atunci când încă nu au carac­te­rul for­mat și sunt domi­nate de traume sufle­tești. Ulte­rior, chiar dacă sunt majore și pres­tează ser­vi­cii sexu­ale de bună voie, ele ajung să fie atrase în con­sum sau tra­fic de dro­guri, în acțiuni de spă­lare de bani sau alte crime.

Aflat în 2014 la București la o conferință despre traficul de persoane, Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM), a confirmat:

S-a constatat o legătură între legalizarea prostituției și creșterea traficului de persoane. De aceea, traficul de persoane poate fi combătut doar împreună cu combaterea fenomenului prostituției. (…)

În Germania se estimează că 85% din victimele traficului de persoane sunt românce și bulgăroaice.
Rapoartele menționate arată în mod clar că liberalizarea prostituției în Olanda și Germania a eșuat și, în loc să protejeze prostituatele și să le asigure condiții mai bune de muncă, a avut exact efectul contrar. Legalizarea (prostituției) a dus în multe locuri la creșterea criminalității, la dependența de prostituție și la sprijinul traficanților.

Sursa: Euronews.com

Citește și Meryl Streep, Kate Winslet și Emma Thompson: „Amnesty International, pătată ireparabil”, fiindcă susține dezincriminarea prostituției

Citește și Practică de succes: În Țările Nordice sunt penalizați doar clienții prostituatelor

Citește și Leo van Doesburg: Legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane – cele mai multe din România

Citește și Raport European despre Exploatarea Sexuală și Prostituție și Impactul Acestora Asupra Egalității de Gen

Citește și Anthony Steen: Victimele traficului de persoane provin exclusiv din familii disfuncționale

Citește și Criminalizing the buying of sex in Nordic countries: a model for Romania

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button