VIDEO: Lansarea cărții „Fața nevăzută a homosexualității”, un eveniment cu adevărat incluziv
de Știri pentru viață, 18 februarie 2015
Conferința „Tulburarea identității de gen și viitorul omenirii”, susținută la București de Virgiliu Gheorghe, Andrei Dîrlău și dr. Pavel Chirilă cu prilejul lansării cărții „Fața nevăzută a homosexualității”, a avut loc în ciuda opoziției instituțiilor publice care ar fi trebuit să fie de fapt garanții unei dezbateri oneste într-un mediu academic.
După ce Senatul Universității din București a refuzat aprobarea locației în Aula Magna a instituției, susținând că nu pot accepta desfășurarea unui eveniment la care pot participa și persoane din afara Universității București (un pretext ridicol pentru oricine a participat cel puțin o dată la evenimentele cu intrare liberă găzduite acolo), și după ce și Casa de Cultură a Studenților din București și-a retras în ultimul moment aprobarea pe care deja o dăduse evenimentului, conferința s-a ținut la un hotel din apropiere, în prezența a câteva sute de persoane, dintre care aproximativ jumătate au rămas pe afară, deoarece sala s-a dovedit neîncăpătoare.
Circa 50 de tineri cu pancarte improvizate au încercat să facă presiune din stradă, dar în sală discuțiile s-au desfășurat pe un ton civilizat, toate părțile interesate luând cuvântul la dezbatere.
Universitatea din București publicase în ziua anterioară un scurt anunț în care se delimita de eveniment susținând că „sprijină o cultură incluzivă, în care opiniile și drepturile tuturor grupurilor sunt reprezentate în mod echitabil”.
Cu toate acestea, în mod ironic, a fost poate cel mai „incluziv” eveniment la care Stiripentruviata.ro a participat, în sală regăsindu-se profesori universitari, jurnaliști, medici, persoane interesate de starea familiei la ora actuală, persoane publice, preoți, un tânăr declarat gay care a și luat cuvântul, doamna profesoară Roxana Marin, coordonatoarea programelor de promovare a culturii LGBT la Liceul „George Coșbuc” din Capitală și reprezentanți ai asociațiilor Accept și Transform, care promovează stilul de viață LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual). Aceștia din urmă au promis să le pună la dispoziție autorilor cărții studii (inclusiv locale) care contrazic concluziile celor peste 500 de cercetări americane citate în bibliografia lor.
Era poate momentul oportun să se prezinte cu ele la dezbatere și să le pună pe loc la dispoziția presei, sau să le posteze pe site-urile proprii. Dar e complicat atunci când o organizație e mai puțin transparentă – de exemplu, Transform, a cărei adresă web este dezvăluită pe Facebook doar la cerere.
Descumpănit de atitudinea Universității din București de a se delimita de subiectul dezbaterii inițiate de ei, în introducerea evenimentului, Virgiliu Gheorghe a declarat:
Am fost membru în Senatul Universității din 1990 până în 1993. Altfel vedeam noi atunci viitorul universității și al spațiului academic românesc. Din păcate, astăzi ni se spune că tocmai noi nu avem dreptul să luăm parte la evenimentele acestei universități. Eu am terminat două facultăți în cadrul Universității București, deci cumva sunt ca acasă în Universitatea București, care îmi spune acum că sprijină dreptul la liberă exprimare. Al cui?
Comentând declarația făcută de directorul Casei de Cultură a Studenților, în care se arată că „lansarea acestei cărți și promovarea unor astfel de mesaje … contravin … politicilor publice în domeniul tineretului adoptate de către Ministerul Tineretului și Sportului, entitate în subordinea căreia se află Casa de Cultură”, Virgiliu Gheorghe a mai spus:
Fac parte din generația care era la facultate în timpul Revoluției și am crezut în faptul că lupta noastră de atunci era pentru o lume mai bună, în care să ai cel puțin dreptul să-ți afirmi convingerile. Căci, până la urmă, nu pentru pâine și circ, nu pentru Coca-Cola și pornografie s-au luptat și au murit atunci oameni – și era să moară și unii dintre noi –, ci ca să avem această libertate de a ne exprima. Dar iată că azi, la 25 de ani de la aceste evenimente, ni se spune că nu avem voie să ne exprimăm punctul de vedere, deoarece acesta contravine politicilor publice. Acesta era principiul fundamental al sistemului comunist și este cel al tuturor totalitarismelor: anumite «adevăruri» pe care se fundamentează ordinea politică a unui sistem nu pot fi puse la îndoială. Probabil că «adevărul» că homosexualitatea este la ora actuală văzută ca o stare de normalitate în societate nu poate fi pus la îndoială.
Întâlnirea a dovedit cât de necesare sunt astfel de dezbateri în societatea românească. Cei prezenți și-au exprimat preocuparea pentru subiecte precum libertatea religioasă și de conștiință, familia naturală și starea acesteia la ora actuală sau posibilitatea homeschoolingului, pe care România o așteaptă de mult.
Seara târziu, după încheierea evenimentului, în timp ce se stătea la coadă la autografe și se socializa, tânărul gay care luase cuvântul la conferință stătea pe hol de vorbă cu un preot creștin-ortodox despre felul în care stilul de viață homosexual și cultura creștină pot fi sau nu reconciliate. O imagine emblematică poate pentru un eveniment cu adevărat incluziv, în care toată lumea și-a spus părerea și a dezbătut civilizat un subiect încă controversat, pe care însă media de mainstream îl prezintă acceptat și de la sine înțeles.
VIDEO: Urmărește filmarea integrală a conferinței: