Fostă minoră forțată să se prostitueze: „La toți le spuneam să mă ajute, plângeam. Inclusiv unuia din polițiști. Și niciunul n-a făcut nimic”
Libertatea.ro vine cu mai multe detalii despre minorele exploatate sexual la Caracal în 2012. DIICOT i-a „iertat” pe cei care au plătit pentru a întreține relații sexuale cu minorele exploatate.
Libertatea.ro publică astăzi o primă parte a anchetei referitoare la urmările dosarului minorelor exploatate sexual la Caracal în 2012. Victimele sunt acum majore și vor să-și spună povestea și să-i arate cu degetul și pe cei care nu au făcut nimic pentru a le ajuta. Ele reclamă și faptul că nu au primit niciun fel de sprijin psihologic sau de asistență socială după ce totul s-a aflat. Redăm mai jos principalele idei din articol, precum și un fragment impresionant din mărturia uneia dintre victime.
Această poveste mai veche îl implică și pe comandantul de poliție căruia i se datorează eșecul intervenției pentru salvarea Alexandrei Măceșanu, fata răpită de criminalul Gheorghe Dincă din Caracal.
- Să cumperi fete traficate e o crimă pentru că „folosirea serviciilor unei persoane exploatate” este infracțiune pedepsită cu închisoarea conform Codului Penal românesc.
- Legile din România, UE și SUA înăspresc pedeapsa pentru această infracțiune când victimele exploatării sunt copii.
- În dosarul celor 16 minore traficate la Caracal, judecat între 2012 și 2017, DIICOT „i-a iertat” pe bărbații care au cumpărat de la traficanți serviciile fetelor obligate să se prostitueze.
- Comisarul Nicolae Alexe a anchetat cazul din 2012, ca polițist pentru DIICOT. El i-a audiat pe managerii și angajații austrieci ai firmei Bauschutz Gmbh & Go, care lucrau pentru hidrocentrala de pe Olt, dar pe soldații americani de la Deveselu DIICOT nici măcar nu i-a chemat, să-i vadă la față.
- Alexe a fost avansat, a devenit în 2019 adjunctul IPJ Olt și a coordonat operațiunea eșuată de salvare a Alexandrei, colaborând cu interlopii.
- Patronul motelului No Name din Caracal intermedia plasarea de fete către clienții străini ai motelului (militari americani, ingineri și muncitori austrieci)
- Dosarul de la Caracal a lăsat multe piste necercetate.
- „Mușamalizarea seamănă frapant cu cea comisă tot de DIICOT în cazul de trafic de persoane Shanghai, când oficialii Ambasadei Chinei și alți chinezi importanți au fost ”săriți” din dosarul în care fete de 13-16 ani erau abuzate sexual și obligate să se prostitueze”, comentează jurnaliștii de la Libertatea.ro.
Mărturia unei victime
În casa ei dintr-un oraș îndepărtat românesc, „Oana” [numele a fost schimbarea pentru protejarea identității], fata din Dioști care avea atunci [în 2012] 16 ani, povestește prin ce a trecut. Și-a refăcut viața, are o familie.
„După ce-am scăpat din rețeaua lui Cocoș, eram traumatizată, nici în sat nu ieșeam. Nu m-a căutat nimeni de la Protecția Copilului, nu mi-a oferit nimeni sprijin psihologic. Eram spre sfârșitul clasei a X-a”.
„Oana”, victimă
Oana* n-a avut clienți străini, care plăteau și cel mai bine, 100 de euro.
„Știu că pe unele fete le ducea la NATO, la Deveselu. În casă auzeam tot felul de discuții despre americani. Inclusiv pe celelalte două fete cu care stăteam eu în casă le duceau la străini”.
„Oana”, victimă
Banii erau luați de către traficanți, doar o mică parte le revenea fetelor.
– Le spuneai clienţilor că eşti captivă?
– Da. Fiecăruia, inclusiv unuia dintre acei poliţişti [printre clienții fetei erau și polițiști din Caracal], i-am spus că sunt ţinută cu forţa, că nu-mi dă voie să plec şi îi rugam să facă ceva, să mă ajute ca să scap de acolo. La toţi le spuneam să mă ajute, plângeam. Şi niciunul n-a făcut nimic.
– Ce-ţi spuneau ei, când le cereai ajutorul?
– Ziceau că o să mă ajute, îmi promiteau că o să facă ceva să mă scape de acolo. Dar ei, de fapt, îşi făceau treaba, plăteau şi plecau.