avort

În Irlanda de Nord a început un proces care caută legalizarea avortului

image

Sursă: irishtimes.com

Toate țările din Europa în afară de Irlanda, San Marino, Malta și Andorra permit avortul în cazuri de viol, incest și anomalii fetale fatale.

Avocata Natalie Lieven a adus argumentul de mai sus în fața judecătorului Mark Horner, care audiază un proces prin care North’s Human Rights Commission caută să facă avortul legal în Irlanda, în cazurile speciale de mai sus.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Comisia a aplicat cu succes pentru o revizuire a legii, iar în proces, care este așteptat să dureze 3 sau 4 zile, vor fi ascultate propuneri ale ambelor tabere, pro și contra avort.

În urma unei consultări, Departamentul de Justiție a recomandat ca avortul să fie permis în Irlanda de Nord în cazul anomaliilor fetale fatale, dar fără ca schimbarea propusă să se aplice în cazurile de viol și incest.

Dna Lieven susține că ar fi „complet eronat” ca problema să fie lăsată în seama Executivului, pentru că are de-a face doar cu unul dintre cele trei aspecte și că instanța nu poate “să evite problema pentru că este prea sensibilă, controversată politic sau prea dificilă”.

Printre aceste referiri la controlul judiciar este și cazul Sarah Ewart care a adus problema anomaliei fetale fatale în atenția publică în 2013. Atunci i-a fost refuzat un avort în Irlanda de Nord, chiar dacă i-a fost diagnosticat copilul nenăscut cu anencefalie, o afecțiune gravă a creierului care înseamnă că fătul va muri în uter sau va trăi un timp foarte scurt. A făcut avortul în Anglia, la 20 de săptămâni.

O decizie finală asupra cazului nu este de așteptat până la sfârșitul verii.

Bernadette Smyth de la grupul Life Precious este printre cei care fac declarații opuse schimbării legislației. Ea a acuzat comisia că acționează “nedemocratic”, pentru că a “ignorat punctele de vedere ale oamenilor și politicienilot”, în Irlanda de Nord.

Traducere: Liliana Puescu

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button