În India, practica avortului în funcție de sex a fost inițiată de Statele Unite
În India, creșterea dezechilibrului între sexe, cauzat de avorturile selective, își are rădăcinile în eforturile americane de control a populației, au declarat experții, în cadrul unei comisii a Congresului american.
Audierea, intitulată „Fetele dispărute ale Indiei”, a fost organizată de republicanul Chris Smith, un congresman cu convingeri pro-viață și adversar înfocat al avorturilor selective.
congresmanul Chris Smith |
„Avortul selectiv nu este un accident, ci reprezintă o politică violentă, vicioasă și premeditată, ce este impusă lumii de către mișcarea pro-avort de control a populației”, a declarat congresmenul Smith. „Avortul selectiv este crud și discriminatoriu. Este o violență împotriva femeilor.”
Congresmenul Smith a spus că a vrut să se asigure că agențiile de dezvoltare cu sediul în America nu susțin în prezent controlul coercitiv al populației.
„Legiuitorii din India, SUA și din întreaga lume trebuie să apere femeile de acest atac vicios”, a spus acesta.
De-a lungul istoriei, cultura indiană a favorizat băieții din cauza zestrei uriașe pe care părinții trebuie să o plătească pentru ca fetele lor să se poată mărita. Atunci când Consiliul populației din Statele Unite a introdus în anii ’70 tehnologia de identificare prenatală a sexului și a sugerat avortarea fetele nedorite, milioane de astfel de proceduri au fost efectuate.
Matthew Connelly, profesor de istorie la Columbia University din New York, a spus oamenilor legii că: „Specialiștii în dezvoltare au fost primii care au promovat avortul selectiv drept o posibilă soluție la ceea ce ei au văzut a fi o explozie demografică.”
De fapt, cel care le-a cerut biologilor să găsească o modalitate de a determina sexul unui copil nenăscut a fost Steven Polgar, liderul departamentului de cercetare al Planned Parenthood din anii 1960.
„Aflați la apogeul puterii și influenței lor, americanii care au contribuit cu cei mai mulți bani la programele de control a populației din întreaga lume – toți aceștia fiind bărbați – au privit controlul populației drept o prioritate absolută și nu au acordat nicio atenție consecințelor reducerii numărului de femei”, a declarat Connelly.
El a mărturisit că doi lideri ai Consiliului Populației – președintele de atunci, Bernard Bereslon și Sheldon Segal, cel care a condus divizia biomedicală – au promovat avortul selectiv. Segal i-a învățat pe medicii indieni cum să determine sexul unui făt, inițiind astfel o eră a avortului selectiv în cadrul subcontinentului.
Dar încercările lor de control a populației nu s-au limitat la avort.
„În India, Pakistan, Bangladesh și Indonezia, donatorii occidentali au sprijinit financiar sterilizarea oamenilor, iar consultanții occidentali i-au amenințat pe cei care refuzau, cu privarea de îngrijiri medicale și de educație”, a mărturisit Connelly. „În 1975, când Indira Gandhi a delarat stare de urgență și a folosit poliția și armata pentru a duce oamenii în taberele de sterilizare, donatorii străini și-au sporit de fapt sprijinul.”
Connely a declarat că, de vreme ce Statele Unite au creat problema avortului selectiv în India, acestea trebuie să facă tot ce pot pentru a remedia această situație.
„Tocmai datorită rolului important pe care Statele Unite l-au avut în susținerea programelor de control a populației la nivel mondial, nu putem pretinde că nu avem nicio responsabilitate pentru aceste consecințe”, a spus Connelly.
La audierea de marți, republicanul Smith a remarcat problemele culturale pe termen lung cauzate de genicid. „Avortul selectiv și infanticidul feminin au dus la raporturi dezechilibrate ale sexelor. În unele părți ale Indiei, de exemplu, la 100 de fete se nasc 126 băieți”, a spus el. „Aceasta duce la o penurie de femei, fapt ce conduce apoi la traficul de persoane, vândutul mireselor și prostituție.”
Cercetătorul Sabu George, membru al Campaniei Împotriva Discriminării Sexuale din India, le-a spus legiuitorilor în cadrul audierii că mai mult de 6 milioane de fetițe au fost avortate în doar ultimii 10 ani, și că, deși au fost adoptate legi care interzic avortul selectiv, acestea sunt rareori puse în vigoare. Drept consecință, raportul fetelor față de băieți a scăzut în mod constant de la 934 de fete la 1000 de băieți în 1991, la 927 la 1000 în 2001, pentru ca în 2011 să se ajungă la doar 914 fete la 1000 de băieți. Cât despre recensământul din 2011, India avea cu 37 de milioane mai mulți bărbați decât femei. Mulți experți spun că acesta este cel mai important factor care a dus la creșterea ratei criminalității în țară, în special violențe și/sau crime sexuale împotriva femeilor.
„Instabilitatea internă este sporită în țările care afișează o inegalitate de gen exagerată, ceea ce duce la o estimare alterată a securității statului”, au scris Valerie M. Hudson și Andrea den Boer, autoarele studiului „Un surplus de bărbați, un deficit de pace”.
„Cu siguranță numărul crimelor violente împotriva femeilor crește direct proporțional cu creșterea deficitului de femei”, a spus Hudson pentru The New York Times. „Acest lucru va limita șansele de viață ale femeilor până în viitorul îndepărtat”.
Jill McElya, avocat al drepturilor omului, a spus comisiei că cel mai bun mod prin care Congresul poate lupta împotriva traficului de ființe umane este să se adreseze cauzei principale. Ea a declarat că de vreme ce Departamentul de Stat al SUA cere națiunilor care beneficiează de ajutor financiar să raporteze despre traficul de ființe umane, tot așa ar trebui să le ceară să raporteze și despre ce măsuri iau pentru protejarea fetițelor nenăscute încă.
„Li se poate permite oare acestor țări cărora li se cere să se asigure că fetele lor nu sunt traficate, să admită uciderea lor în mod sistematic fără repercusiuni? Nu”, a spus McElya.
„Aducând lumină asupra a ceea ce se întâmplă în India, sperăm să ne îndreptăm către o lume unde fiecare femeie este cinstită și respectată datorită demnității ei intrinseci și unde fiecare copil este binevenit indiferent de sex”, a spus congresmen-ul Smith.
Republicanul din New Jersey a încercat de o lungă perioadă de timp să-și avetizeze colegii legislatori asupra problemei globale a genicidului.
În luna aprilie, Smith a găzduit în Congres proiecția documentarului „Este o fată!” pentru sensibilizarea asupra problemei genicidului, spunându-le colegilor săi: „ Cuvintele: „este fată” sunt cele mai mortale cuvinte din lume.”
„Conform unei estimări a ONU, până la 200 de milioane de femei lipsesc astăzi în întreaga lume datorită genicidelor, avorturilor selective, abandonurilor sau neglijențelor fatale asupra fetițelor, și asta doar pentru că sunt de sex feminin”, a spus el.