Gemenii Ruben și Jason născuți la 22 de săptămâni și 6 zile, cu o săptămână mai devreme decât termenul legal pentru avort din Marea Britanie, au avut prima aniversare
Gemenii Ruben și Jenson Powell din Marea Britanie sunt doi micuți care înfloresc, iar recent familia le-a serbat prima zi de naștere, însă lucrurile au fost destul de complicate.
În urmă cu un an familia se afla în vacanță în Cornwall, când mama gemenilor, Jennie, a simțit dureri foarte puternice. S-au dus imediat la spitalul Royal Cornwall din Truro, unde medicii au spus că din cauza complicațiilor Jennie trebuie să nască imediat. Ruben și Jenson au venit pe lume la 22 de săptămâni și 6 zile. Ruben cântărea 580 g, iar Jenson 533 g. Cei doi au fost transferați într-o secție specială de neonatologie pentru prematuri. Medicii le-au spus părinților că Ruben ar avea ceva șanse de supraviețuire, însă lui Jenson nu i-au dat nicio șansă. Au urmat săptămâni și luni lungi în care gemenii s-au luptat pentru viețile lor. Au trecut prin 20 de transfuzii de sânge, pneumonie, septicemie, injecții în ochi, operații cu laser, înlăturare de hernii. Ruben și Jenson au supraviețuit însă devenind astfel prematurii cu cea mai scurtă sarcină din Marea Britanie care au supraviețuit. Tatăl spune că până la vârsta de 3 ani vor mai avea probleme cu plămânii, fiind mai vulnerabili la răceli și infecții, însă în rest totul este normal.
Progresul medicinii moderne a făcut posibil ca prematurii născuți în stadii din ce în ce mai puțin avansate ale sarcinii și cu greutăți din ce în ce mai mici să supraviețuiască. Recordul pentru copilul născut cu cea mai mică greutate care a supraviețuit este deținut de micuța Saybie. Născută în decembrie 2018 aceasta cântărea 255 g. În luna mai, Saybie a putut să părăsească spitalul. Cel mai tânăr prematur care a supraviețuit este o fetiță născută la 21 de săptămâni și 4 zile.
Se pare însă că legile care reglementează avortul în Marea Britanie nu țin pasul cu progresul medicinii. Pe întreg teritoriul Marii Britanii avortul este permis indiferent de motiv până la 24 de săptămâni, cu excepția Irlandei de Nord unde este avortul interzis. Să nu mai vorbim de faptul că legea permite avorturile în anumite situații și după săptămâna 24. Studiile arată că ratele de supraviețuire a prematurilor născuți între săptămânile 23 și 37 de sarcină sunt în creștere. Parlamentarii britanici ar trebui să țină seama de aceste lucruri și să reducă limita pentru avorturi (ideal ar fi să le interzică), așa cum au solicitat mai mulți părinți ai căror copii prematuri au supraviețuit. Din păcate lobby-ul pro-avort face presiuni în sensul liberalizării totale a avortului, pe modelul existent în mai multe țări din lume, unele modele ale democrației și prosperității, cum ar fi Canada sau mai multe state americane, ca de exemplu New York unde avortul este permis până în momentul nașterii fiind legal chiar și infanticidul.