FOTO. 4000 de persoane la Marșul pentru viață 2023 de la Iași | Alte 17 marșuri în Arhiepiscopia Iașilor
de Redacția Stiripentruviata.ro
Marșul pentru viață 2023 de la Iași a reunit sâmbătă, 25 marite 2023, tineri și familii care au străbătut orașul cu mesaje pro-viață și au asistat la discursuri și momente artistice dedicate celebrării și protejării vieții umane.
Evenimentul a fost organizat de Pro Vita Iași, departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Iașilor.
Participarea este „un act de mărturisire a frumuseții, căci după icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul în brațe nu este o altă icoană mai sfântă și mai curată decât aceea care-i înfățișează pe bărbat, soția sa și pruncii născuți dintr-ânșii cu ajutorul lui Dumnezeu”, a transmis Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, într-un mesaj video cu prilejul Marșului pentru viață, organizat de sărbătoarea Bunei Vestiri.
Participanții au purtat bannere și pancarte pro-viață pe traseul Piața Unirii – Str. Gavriil Musicescu – Bd. Independenței – Str. I.C. Brătianu – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii.
La finalul marșului, pe scena din Piața Unirii au susținut momente artistice Corul de Copii al Municipiului Iași, Corul Marii Uniri, Andra Botez, Grupul de copii „Spirit of Dance”.
Imnul Marșului pentru viață a fost interpretat de voluntarii Pro Vita Iași alături de un grup de elevi cu deficiențe de auz și vorbire de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.
Invitați oficiali ai evenimentului au fost Pr. Vicar Marian Timofte, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, dr. Gabriel Martinescu, precum și o mamă refugiată din Ucraina.
„Este Buna Vestire sărbătoarea în care ar trebui să ne gândim că, până la urmă, fiecare dintre noi, când am fost zămisliți, am reprezentat subiectul unei vestiri pe care mamele noastre le-au dat-o taților. Am fost, astfel, subiecte de bună vestire, iar îndemnul ar fi să faceți ca aceste bune vestiri să fie cât mai multe în continuare, pentru că Dumnezeu a venit în lume ca lumea viață să aibă”, a spus Pr. Vicar Marian Timofte, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor.
„Marșul pentru viață a început din necesitatea de a atrage atenția că viața face parte din creație, din ceea ce Dumnezeu a sădit pe acest pământ. Noi slujim viața, implicit îl slujim și pe Dumnezeu, cu tot ceea ce ne aduce El, bunătate, adevăr, pace, liniște. Ne adunăm aici pentru a transmite și un mesaj de alarmă celor care gândesc în altă direcție, care nu sunt alături de normalitate, de ceea ce este firesc. Suntem aici să ne bucurăm de viață, de creația lui Dumnezeu”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.
În cadrul evenimentului a fost promovat cel mai important proiect al arhiepiscopiei pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină: Centrul maternal „Sf. Emilia”, aflat în stadiu de construcție.
La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale dedicate copiilor, tinerilor, mamelor, dar și persoanelor cu deficiențe sau ale celor aflate în dificultate: DOWN Iași România, „Zbor de fluturi”, Star of Hope, AIDRom, ATOR, ASCOR, SPV Iași, „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi”, SNFOR Iași, „Glasul Vieții”.
„Când nu am avut suport în jurul meu, l-am căutat în mine însămi prin Dumnezeu, Maica Domnului și Sfânta Parascheva. Speranța din inima mea s-a aprins din nou la Iași. Aici am simțit că am forțe noi. Sunt foarte recunoscătoare Mitropoliei și oamenilor care lucrează acolo pentru faptul că au fost alături de mine, de fiica mea mai mică, în bucurie și în tristețe de un an deja de când ne aflăm în acest oraș minunat”, a fost mesajul Lianei Lungu, mamă refugiată din Ucraina, care a susținut un discurs în ucraineană, fiind tradus în limba română de fiica ei, studentă la UAIC Iași.
Marșul pentru viață România și Republica Moldova are ca scop creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.
Evenimentul a fost organizat de Pro Vita Iași, departamentul de misiune pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alte 17 Marșuri pentru viață au fost organizate în diferite orașe și localități din Arhiepiscopia Iașilor (jud. Botoșani, Iași, Neamț): la Vlădeni, Bazga-Răducăneni, Țibănești, Podu Iloaiei, Scânteia, Pașcani, Hârlău, Ștefănești, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Iacobeni, Săveni, Hărmănești, Piatra Neamț, Târgu Neamț și Ceahlău.
În total, număul estimat al participanților la cele 18 marșuri este de 10.000 de persoane.
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață și are loc de obicei de Buna Vestire sau în sâmbăta cea mai apropiată.
Anul acesta, numărul localităților care au organizat cel puțin o activitate în cadrul Lunii pentru viață a ajuns la 1100. În premieră, anul acesta au avut loc activități din cadrul Lunii pentru viață și în comunitățile românești din Italia, Spania și Germania.
Marșul pentru viață are loc în numeroase localități din România și Republica Moldova. Organizatorii locali sunt independenții unii de alții și fiecare își asumă răspunderea pentru mesajul promovat.
Mișcarea Marșul pentru viață România și Republica Moldova nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.
Donează aici pentru Centrul maternal „Sf. Emilia”, care ajută femei în criză de sarcină și victime ale violenței domestice.